[]

Doğu Ekspresi ve Yataklı Kompartıman

Scorpionlular,

Sevgilimle bir delilik yapıp temmuz ayında Doğu Ekspresi ile Kars'a kadar gitmeye karar verdik.

Edindiğim bilgiler şunlar:

- Yolculuk her ne kadar TCDD'nin resmi sitesinde 31 saat gözüküyorsa da Haydarpaşa Garı'ndaki yetkilinin telefonda söylediğine göre 40 saat sürüyor.
- Yataklı vagon ile örtülü kuşet arasındaki farklar şunlar: Yataklı Vagon ile Kuşet Arasındaki Farklar
- Doğu Ekspresi'nde Haydarpaşa ile Kars arası yataklı vagonla gidiş-dönüş 2 kişi 276 TL.

Bunlar da merak ettiklerim:

- TCDD'de biletler 15 gün önceden çıkıyormuş. Yani hergün 15 gün sonrasının biletleri satışa çıkıyor ve sefer saatine kadar satışına devam ediliyor. Mesela bugün satışa çıkan 18.06.2011 tarihli Doğu Ekspresi'nin yataklı vagon biletlerinin 20'si de tükenmiş. Yataklı vagon biletleri satışa çıktığı gün tükeniyorsa ben nasıl bulacağım; var mı işin internet dışında bir yolu?
- Yataklı vagonda kompartımanların içerden kitlenebildiğini biliyorum. Acaba yolcuların dışarda kitleme şansı da var mı? Yani yemekli vagona giderken ya da trende gezinirken kompartımandaki eşyalarımızın güvenliğinden nasıl emin olacağız? Gerçi sözlükte değinildiği üzere yataklı vagonda koridor ilgisiz kişilerin girmemesi için gözleniyormuş.*
- Yataklı vagona dışarıdan yiyecek ve alkollü içecek sokulabiliyor mu? Gerçi sözlükte ilgili başlıkta değinildiği üzere bizzat tavuk getirip, kesip, pişirenler varmış.*

Evet sorularım bunlar, cevaplayan dostlara şükranlarımı iletirim... :-)

Unutmadan; tcdd.gov.tr'nin online bilet kısmında Firefox'la işlem yapabilmek için:

(bkz: tcdd.gov.tr/#18858504)

 
kompartımanı dışardan kitleme imkanınız yok. ama söylediğinizde, aktardığınızda haklısınız; alakasız kişiler olmaz, yataklı vagonda.

dışardan istediğinizi sokun, kimse sizi uyarmayacaktır. trene binerken, yataklı vagon bölümünden giriş yaparsanız muhtemelen biletiniz kontrol edilecek ve bir daha sizi kimse rahatsız etmeyecektir. odanızda küçük bir buzdolabı ve içinde çikolata, bisküvi ve meyve suları olacak. siz oraya alkollü içki de koyabilirsiniz. ayrıca bir lavabo ve priz de olacaktır kompartımanınızda.

benim bu trene bindiğim seferlerde tanık olduklarımı genelleyecek olursak, genelde sizin gibi haydarpaşa'dan kars'a yolculuk edenler, yabancı turistler olacaktır. tüm yolcular olmasa bile, en azından yataklı vagonda onların çok olduğunu biliyorum.

yemekli vagonda pek fazla takılmamanızı öneririm. ankara'dan sonra yemekli vagona pek önem vermiyorlar ve berduş tipli garsonlar ile onların dinlediği yüksek sesli müzikler oluyor. bu da rahatsız edici.
  • themis  (14.06.11 16:52:57 ~ 16:54:21) 
Off süper valla. Yataklıda yer bulamazsanız, 4 lü kuşetliyi de kapatabilirsiniz.
Ama gideceğiniz günü kesinleştirip ilk günden internetten atlamak lazım başka yapacak bir şey gelmiyor aklıma.

Yataklı vagondaki güvenlikten bence çok da çekinmeyin.
İstediğiniz yiyecek ve içeceği sokabilirsiniz.
  • manfool  (14.06.11 17:19:58) 
kars yerine adana'ya gelin. hem yolculuk makul uzunlukta (18 mi neydi) olur da sıkılırsanız yolculuk erken bitmiş olur. sıkılmazsanız da bir de dönüşü olacağı için tatmin olursunuz. biz pc vs bıraktık ve orada gezinen bir görevliye söyledik geziyoruz diye. bişey olmuyor ama tabi kilitli gibi de güvenli değil. bu söylediğimiz zerzervatı üst yatağa koyduk. valizin içine. (orası zaten eşya dolabı gibi kullandık.)
yan duran fotoları çeviriyorum şimdi. siz bakarken bile değişime uğrayabilir.
www.flickr.com

foto saatlerinden ne zaman ne yaptığımız da ortada :)
  • ben smyrna  (14.06.11 17:23:44) 
@themis
Sanırım elektronik eşyaları adaptörleri dışında yanımızda taşıyıp kalan herşeyi bavular içinde kompartımanda bırakabiliriz. Buzdolabı meselesi iyi oldu, umaraım yolu izleyecek kadar ayık kalabiliriz. >;-P Priz tek mi yoksa birden fazla mı? Ona göre çoklayıcı götürmek gerekebilir. Doğrusu İstanbul'da yabancı turistlerden sıkıldığımızdan doğuya gidelim dedik, şans... :-) Yemekli vagonu yalnızca 1-2 kez sıcak yemek yemek ve çay içmek için ziyaret etmeyi düşünüyoruz.

@manfool
4'lü kuşetin kapısı ince ve saydam cam olduğundan rahat edemeyiz sanırım. Erkek grubu olsak ya da tek başıma gitsem koymaz da çift olunca biraz mahremiyet gerekiyor... :-) Zaten 4 kişilik örtülü kuşeti 2 kişi kapattırmak 368 TL iken 2 kişilik çok daha lüks yataklıyı gidiş dönüş almak 276 TL. Sanırım bu gece PC başında sabahlayıp 15 gün sonraya yer açılmasını bekleyecem. Eğer gerçektan yer açılıyorsa diceceğim tarihten 15 gün önce yine sabahlarım, yok yine 20 koltuk da tükenmiş görünüse bir bit yeniği var demektir...

@ben smyrna
Ya maksat olabildiğinde doğuya hızı önemsemeksizin bol manzaralı bir yolculık yapmak. Adana gezmek için güzel şehir ama biz şehrin kendisinden ziyade yolculuğu önemsiyorum. Bir anlamda gidilecek yerden çok gitmek öenmli burada. Aslında eskiden olduğu gibi Van Gölü'nü feribotla geçse Vangölü Ekspresi'ne binerdim ama artık mümkün değil... Fotoğraflar harika, sanırım bir çanta dolusu Tuborg Gold'u ayrıca götüreceğim... :-)

Ekleme: İstanbul-Ankara arasında çalışan ekspreslerin yemekli vagonu ve onun önündeki pulman vagondaki kablosuz internet* hizmetinin Doğu Ekspresi'nde de olup olmadığını bilen var mı?
  • metal revolution  (14.06.11 18:09:18 ~ 18:24:29) 
biz hiçbir şeyi yanımıza almamıştık. yanımızda fotoğraf makinaları ve laptop vardı. bana kalırsa bir hırsızlık problemi gibi bir sorun yaşamazsınız. en son vagonda olacaksınız. yani yemekli vagon ve oradan sonra da yataklı. sizin vagona geçmek için yemekli vagonun öte tarafına geçmeye çalışılacak ve ilk karşılaşacakları muhtemelen, ilk kompartıman ve genelde kapısı açık olduğu için kondüktör olacaktır. onun da uyaracağını sanıyorum. ayrıca tam hatırlamıyorum ama kompartımanınıza servis de yapılabiliyordu sanırım. tam emin değilim bu konuda. yolculuk başladığı sıra, otobüslerdeki gibi bir araçla, bir şey ister misiniz? diye soruyorlardı ama servis yapıyorlar mı tam hatırlayamadım. neyse, bence sorun etmeyin güvenliği bu kadar.

priz lavabonun hemen üstünde, aynanın altında diye hatırlıyorum. bir tane var. belki odanın ısısını ve ışığını ayarladığınız yerdeki prizde çalışıyor olur. yani en fazla iki tanedir.
  • themis  (14.06.11 18:33:39 ~ 18:34:14) 
@themis
Anlıyorum, sanırım oda servisi kullanmayız. Yalnız ben bu fiyatlandırma olayını anlamadım. Yataklı kompartmana internetten gidiş-dönüş bilet alınca bir de ayrıca bunun dışında ayatk ücreti mi ödemek gerekiyor? www.tcdd.gov.tr kısmındaki fiyatlarla online bilet kısmındaki güncel fiyatlar da uyuşmuyor...

  • metal revolution  (14.06.11 18:47:53) 
276 lira gidiş dönüş. ayrıca bir yatak ücreti yok.


  • themis  (14.06.11 19:22:11) 
ben bikaç senedir binmedim (istanbul ankara arası kullanıyodum) bilmiyorum değişti mi ama en son inanılmaz kötü kokuyodu trenler. kars'a kadar çekmek zor olabilir hala kokuyorsa. ayrıca bir kadın bünyesi açısından sakıncalı bir yolculuk olabilir. kötü kokan güney ekspresi de olabilir aslında çok net hatırlamıyorum.


  • piszenci  (14.06.11 19:34:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.