[]

Bir betta balığını bardaktan kurtarmaya ne dersiniz?

Arkadaşlar, sizin de bildiğiniz gibi betta balıkları tek başına bakılması gereken balıklar. Çünkü iki erkek bettayı aynı akvaryuma koyarsanız birbirlerini öldürürler. İşte bu nedenle akvaryumcular satışa çıkardıkları her bettayı ayrı ayrı küçük akvaryumlara koymak yerine onları ya küçücük poşetlere tıkmayı ya da bardaklara hapsetmeyi tercih ediyorlar. Zavallı bettalar, oralarda, ısıtıcısız buz gibi suların içinde hiç kıpırdayacak yerleri olmadan günlerce, aylarca satılmayı bekliyorlar. Pek çoğu da o kötü ortamlarda, hayvanları yalnızca ticaret metası olarak gören akvaryumcuların elinde telef oluyor. Onları satın alan bazı bilinçsiz insanlar ise onları sadece birer dekorasyon malzemesi olarak gördüklerinden, bir balık için asla uygun bir yaşam koşulu teşkil etmeyen fanusları tercih ediyorlar.

Bu güzel ve asil hayvanlar, bu şekilde muameleyi asla hak etmiyorlar. Bence betta balıkları çok zeki hayvanlar, hatta sahibini tanıyan, onu gördüklerinde o muhteşem kuyruklarıyla sahiplerine dans eden, beslenmesi insana çok büyük zevk veren bir balık.

Google'da betta yazıp "görüntüler" kısmında ararsanız ne kadar muhteşem hayvanlar olduklarını göreceksiniz.

BU GÜZEL HAYVANLARDAN BİRİNİ BARDAKTAN KURTARMAK İSTEMEZ MİSİNİZ?

Betta, bakımı diğer akvaryum balıklarına göre daha kolay olan, dayanıklı bir balıktır. Betta ile birlikte almanız gereken şeyler şunlar:

1-) 15-20 litrelik bir akvaryum (Minimum 10 litrelik olsun, ama ne kadar büyük olursa balığınız o kadar sağlıklı olur)

2-) 25 watt gücünde termostatlı bir ısıtıcı (Isıtıcının ibresini 26 dereceye ayarlamalısınız)

3-) 3 watt gücünde bir şelale filtre veya 2 watt gücünde şelale aparatı olan bir iç filtre (aldığınız akvaryumun üstü şelale filtre takmaya uygunsa mutlaka şelale filtreyi tercih edin)

4-) 1 adet akvaryum termometresi (Suyun sıcaklığı 26 derece dolaylarında olmalı)

5-) Taban için önerilen kum: 1-2 litre Hagen siyah kum

6-) Canlı bitki olarak hiçbir bakım gerektirmeyen birkaç kök elodea veya java moss alabilirsiniz.

7-) Yem olarak Sera Bettagran veya Tetra Betta alabilirsiniz.

Betta balıkları hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak isterseniz www.bettalar.com'a bakabilirsiniz.

 
@elxa

Evet dediğinizde haklısınız. Ancak bugün akvaryumcuları dolaşırken pek çoğunda bardaklar içinde ölmüş bettalar gördüm, içim cız etti. Ölenleri atıp yerine yine yenisini getirecekler zaten. Ölen öldüğüyle kalacak.

Ben 4 senedir 40 litrelik ve 30 litrelik birer akvaryumda tek başına 2 adet betta besliyorum. Daha fazla yerim olsa daha çoğunu kurtarmak isterdim ama imkanlarım bu kadar.

Benim vermek istediğim mesaj, bu güzel hayvanlar hak ettikleri değere kavuşsunlar. Öyle bardaklarda fanuslarda ziyan olmasınlar. Böyle bir muameleyi hiç hak etmiyorlar, çok üzüldüm bugün o hallerini görünce. Düşünsenize minicik bir bardak içinde kısacık ömürlerinin tamamını hapis olarak geçirip, orada öylece ölüp gitmişler.

@esreföldü
"mal elde kalmış" diyerek ne demek istediniz?
  • marcelle  (13.06.11 19:20:05) 
Bir akvaristten çok sevgilisine balık alıcak barzoları cezbediyor bu balıklar malum (üretimi zor, agresif).. Haliyle kaderleri bir bardaktan ötesine koyamiyor onları.. Bence üretimine kota konmalı.


  • Sir.Fitih  (13.06.11 19:29:09 ~ 19:29:28) 
@esreföldü

Hayır birlikte yaşamazlar, yaşam koşullarından tutun da çiftleşmesine kadar her türlü özelliğini biliyorum bu balıkların...
  • marcelle  (13.06.11 20:30:08) 
eğer kimse satın almazsa zaten getirmeyi de keserler, böylece hiç bir balık da telef olmaz.
eğer bilinçli bir ülke olsaydık hayvanlar konusunda her türlü hayvan bilinçli üreticiler tarafından elden yetiştiriliyor olurdu.

  • goldentitan  (13.06.11 21:22:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.