[]

betona koyulan toplar neden iner?

sadece toplar da değil, şişirilen her şey? neden betona koyduğumuzda havası iner, söner?




 
bilimsel açıklama yapamayacağım; ama betonun çekici etkisindendir. o maddenin içindeki basıncı emiyor. nasıl ki betonda yattığımızda içimizde boşluk varmış hissiyle bi yerlerimiz ağrıyor...aynı.


  • derbeder58  (12.06.11 08:01:56 ~ 08:02:15) 
Genleşme etkisiyle alakalı bi durum. Sizin normalde topun içine bastığınız hava oda sıcaklığında ama beton oda sıcaklığından daha soğuk. Normalde ısınan maddeler genleşir, soğuyan maddeler ise büzülür (örnek: elektrik telleri yazın genleşip uzar, kışın büzülüp kısalır). Bu yüzden soğuk yere koyunca topun içindeki hava büzülüp sıkışıyor, o yüzden havası inmiş gibi oluyor.


  • aileena  (12.06.11 08:14:30) 
Peki sıcak betona koysak topu n'olur. Oda sıcaklığındaki betona?


  • d0RuK  (12.06.11 10:09:31) 
sıcak betona koyarsan top şişer. nitekim bir kaç top yamulmuştu çocukluğumda.


  • dieselsingle2  (12.06.11 10:57:14) 
Isı değişimi gerçekleşir; beton genellikle toptan soğuk olduğu için top soğur, içindeki hava sıkışır/büzülür.


  • uyku inadim inat  (12.06.11 11:22:55) 
tassaklari dusun

yazin sicakta (asfallta) normal ama denizin buz gibi sularina girince buzuluyor, ufaliyor

toplar da oyle
  • kullanici adimiz  (12.06.11 12:43:32) 
betonun, havadan veya toptan soğuk olduğunu söyleyemezsiniz, aynı ortamda sıcaklıkları aynı olacaktır. beton sanılanın aksine oda sıcaklığından daha soğuk değildir, insandan daha soğuktur ve ısı sığası çok yüksek olduğundan biz daha soğuk sanırız.


  • desdinova  (12.06.11 13:39:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.