[]

Telefon mikrofon ve hoparlörlerinin frekans yanıtları

Ortalama bir ev/cep telefonu mikrofonu hangi frekans aralığını algılayabilir, ve yine ortalama bir ev/cep telefonu hoparlörü hangi frekans aralığını distorsiyonsuz verebilir? Verebilir mi?




 
Telefon bildigim kadariyla 3000Hz'e kadar. Ama mikrofon ve hoparlorler buna gore ayarlanmis midir bilemem.


  • wpi  (12.04.08 11:15:51) 
hoparlörde problem yok, süper bir frekans yanıtı olmasa da duyulabilir aralığın büyük bir bölümünü verebilir. Mikrofon da aynı şekilde yalnız kayıt ve konuşma esnasında telefonlar filtreleme yapıyorlar, bunu engelleyemediğiniz için 3-4khz lik bir bant genişliğinden fazlasını elde edemezsiniz. Dikkat ettiyseniz bir konserde falan başkasını arayıp dinletmek istediğinizde müzikten çok kalabalığın sesi gider.


  • kimlanbu  (12.04.08 12:54:23) 
bant genisliginden ziyade cut-off frekanslari onemli degil mi bir veri tasinirken? yani 10 hz-1010 hz ile 10k-11k hz lik frekans araliklarinin bant genislikleri ayni ama farkli frekanslarda veri tasimazlar mi? filtre de zaten herhangi bir frekansin ustundeki/altindaki sinyali engellemiyor mu? yanlis mi biliyorum acaba?


  • egotm  (12.04.08 14:44:10) 
soruda frekans aralığı diyorsa cutoff frekanslarından bahsediliyordur.

genellikle hoparlörde değil de hoparlörün yükseltici devresinde bir low-pass filter olsa gerek. telefonlarda da band-pass filter bulunuyor.
  • tom riddle  (12.04.08 16:15:10) 
@egotm, frequency division multiplexing diye bir olay var. Taşınma esnasında olanlar son kullanıcıyı ilgilendirmez. Son kullanıcılara ulaşan frekans bellidir ~0-4khz.


  • kimlanbu  (12.04.08 20:13:32) 
@kimlanbu, evet o iletisim yonteminde farkli frekans araliklarinda farkli veriler tasinir.
www.tpub.com

bu yuzden, daha oncede dedigim gibi, sadece bant genisligini vermek eksik bir bilgi olur. konserde telefondan muzik sesinden ziyade kalabaligin sesinin gelip gelmemesi bu araliklarin-cutoff frekanslarinin-hangisinin kullanilip kullanilmadigina gore degisir. genislikleri ayni olmasina ragmen, 1. aralikta muzigin sesi gelmezken,3. aralikta ses gelebillir; demek istedigim bu idi?
  • egotm  (12.04.08 21:12:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.