[]

Ses İşleme(Audio processing) Programı

İyi bir ses işleme programı önerebilir misiniz? Stüdyo kayıtları için vokal sesini enstrüman seslerinden ayırmam ve üzerinde değişiklik yapabilmem lazım. Audacity diye bir program buldum fakat bu işimi görür mü bilmediğim için duyuruya bir sorayım dedim.




 
defalarca yazıldı burada, vokal sesini veya gitar sesini bütün şarkıdan ayırmak diye birşey yok. ne kadar iyi bir yazılım olsa da ya sesler kesik kesik ve saçma gelecek, ya da illaki diğer öğeler duyulacaktır. O işi tam anlamıyla yapabilmek için şarkının kanal kayıtlarına ihtiyacınız var.


  • r_u_h  (05.06.11 20:08:37 ~ 20:08:49) 
İstediğiniz şey çok zor bişey. Ancak şarkının mixi buna elverirse yapabilirsiniz. Mümkün olduğu kadarını yapmak için de teknik bilgi gerekiyor.


  • johan sebastian  (05.06.11 20:39:44) 
eğer sorun işin teknik kısmı ise detay vermekten çekinmeyin. bilgisayar mühendisliği mezunuyum. ufak araştırmalardan sonra buraya sorayım dedim. hatırlarsanız son dünya kupasında vuvuzela seslerini normal seslerden ayıran yazılımlar yapılmıştı(ve ya varlığından bahsediliyordu). demek ki bir nebze mümkün bu işlem.

araştırmaya devam ediyorum. bir çözüm bulursam buraya yazacağım.
  • okanlash  (05.06.11 22:21:25) 
audacity basit kalır. birde sesler üst üste çok binmiş durumda olacak. madem bilgisayar mühendisisin (git: ubuntustudio.org) ubuntu studio kullan. yani bir mp3 dosyasından o tarzda sesleri de ayırman çok mümkün değil.


  • coexist  (06.06.11 00:08:48) 
O en basit haliyle anlatayım. Duyduğumuz sesler belirli frekanslardan oluşuyor biliyorsunuz. Yani bir müzik dinlerken farklı frekanslarda farklı genliklerde tınlayan enstrumanlar duyuyoruz. En basit haliyle eğer bir sesin içinde 500hz lik bir sinyal bileşen varsa ve biz bu 500 hz i istemiyorsak buraya bir bandstop filter uygularız. Yani bir nevi equalizer. Bir diğer yöntemse bu 500 hzlik sesin ters fazlısını sinyalin üzerine bindirerek sönümlenmesini sağlarız. Yalnız burada birkaç sorun var. Birincisi sinüsoidal bir daga dışında hiçbir ses harmoniksiz tınlamaz. Yani bir piyano mid do notası basıyorken o do notasının denk düştüğü frekans dışında diğer doğuşkanları da ortaya çıkar. Yani bir çok harmonik de vardır.

Bir diğer sorun belirli aralıkta çalan bir öğeyi bir şekilde yoketmeyi başarsak bile vokalle aynı frekanslara denk düşen diğer enstrumanlar vardır. Siz o arkadali enstrumanları yoketmek isterken vokali de onlarla yokedersiniz. Bu gibi durumlar için gelişmiş sistemlerde dinamik fft prosesleri uygulanıyor ama tam olarak nasıl ve ne kadar sağlıklı yapıldığını bilmiyorum.

Ama bunun yanında bazı basit teknikler de var. Mesela stereo imajı alınmış bir altyapının üzerine vokal kanalı mono olarak mixlenmişse sağ ve sol kanalları üst üste bindirip onları sönümleyip vokali kabak gibi ortaya çıkarabiliyorsunuz. ama bu tabi direkt mixe bağlı birşey ve deneysel olark uygulanmamışsa hiçbir profesyonel stüdyodan böyle bir iş çıkmaz.
  • johan sebastian  (06.06.11 01:22:44 ~ 01:25:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.