[]

bi gümrük sorusu da benden

öncelikle selam. ebay'den western digital external disk almayı planlıyorum. fiyatı shipping ücretiyle birlikte 130$ falan. önemli mi bilmiyorum ama 7-10 günde bana ulaşacakmış. şimdi ben bunu alsam 130$ dışında bişey ödemez miyim yoksa gümrüğe de ayrıca para mı veririm? hatta verirsem ne kadar veririm?

daha önce ebay'den shipping dahil 70$ civarı tutan bikaç tane takvim almıştım, onda herhangi bi ekstra ücret ödememiştim. amazon'dan da defalarca alışveriş yaptım ama gümrükle hiç işim olmadı. ama ilk kez elektronik bi alet aldığımdan sorayım dedim. şimdiden teşekkürler.


 
kargo dahil 100'ün üstüyse gümrüğe takılır. 100'ün altı ise nop.
takılınca babalara gelebiliyorsun kimi zaman. ikinci el ise yine takılır.
fatura yoksa yine takılır. gift numarası yemiyor bayram değil seyran değil diyorlar. kutu içine çikolata atmakda işe yaramaz.

bu bahsettiğim kriterler elektronik/kompüter/fotokamera türündeki ürünler için geçerli.

peki takılınca ne oluyor? o aldığın ürün türkiyede kaçparaymış gümrükteki görevliler bunu araştırıyor. o fiyata göre vergi alıyorlar :) bir arkadaşım kamera için bir ek parça sipariş etmişti. ürün 500$ kadardı. gümrükten bir gün telefon geldi buyrun gelip alın diye. ama karşısına bir vergi çıkardılar 600 ytl kadar daha ek para ödemesini istediler :) 500$+600ytl= oha evet. ama bundan kaçamıyorsun. belli süresi var ödemessen el koyuyorlar mala. asdsdasfdgdg
seni çakal ucuza mal getirip parayı indirigandi yapıp cepe atıcan di mi?? diyebiliyorlar.

gümrüğe takılmaması için "fedex" gibi özel kargo firmalarından sipariş verirsen sorun olmuyor ancak gel görelim ki bunlarda 100-150$ demektedir amerika-turkiye arasına.
  • winsome  (09.04.08 15:08:18) 
bu gibi sorunlar için gümrük şirketlerine gidiyorsun anlatıyorsun derdini ücretini verip sorunsuz alıyorsun.


  • phoera  (09.04.08 15:23:57) 
yaklaşık 70-80 lira kadar vergi öder alırsın harddiskini bi problem olmaz. ama bu şekil küçük kutuda gelen aletler için gümrükten bir görevlenin sölediği fiyatını düşük yazdırın satıcıya boşuna vergi ödemeyin küçücük şey için diyor. yani sonuçta orda resmi bir rakam olduğu için vergi almak zorunda kalıyorlar .90 dolar falan yazdırırsan vergi ödemezsin boşuna.


  • faideli bilgiler  (09.04.08 17:17:19) 
mrtksn, sözlükten mesaj attım.
winsome, sana hiçbi şey demiyorum.
faideli bilgiler, satıcıyla irtibata geçtim ama sigortadan dolayı fiyatı değişik gösteremem dedi. o da haklı aslında. yani bana gelene kadar ürüne bişey olsa düşürdüğü fiyattan öderler parasını, zarara girer.
zeke, sana da sözlükten mesaj attım.

bu durumda iş tamamen şansa kaldı. ya sadece 130$ ödemiş olcam, ya da 30 ytl'den sonsuza kadar giden bi miktarda gümrük vergisi de eklenecek :)
  • incredible  (09.04.08 22:10:29) 
Ya ben bu gümrük işini hiç anlamıyorum.Detaylı bir şekilde anlatan bir site var mı?


  • chaud  (10.04.08 02:13:28) 
www.iyibey.com candır. (forumu iyi incele)


  • winsome  (10.04.08 21:50:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.