[]

İkinci Hard Disk Takmak

Selam Bill Gates'ler
Elimde Asus P7P55 DELUXE anakart var. Üzerinde de SATA2 bir HDD takılı şu anda. Ben, eski bilgisayarımdan kalan 250 GB'lık PATA HDD'yi bağlamak istiyorum bu anakarta.
Şimdi sorunlarım:

1- Power ve diğer Kablo'yu (adı ne onun yauh? şu üzerinde 40 50 tane ince çıkış olan) anakarta bağlıyorum, BIOS ekranında gözüküyor fakat Windows açılırken birden ekran kararıyor ve donuyor her şey. Klavye / Mouse kullanım dışı oluyor.

2- Master / Slave olayını anlayamadım; çünkü şu anda ikinci bir kabloyla alakasız olarak bağlıyorum. Nasıl olacağı hakkında bilgim yok.

3- Anneye anlatır gibi adım adım nasıl yapılacağını açıklar mısınız?

4- Açık olan bilgisayara HDD takmaya çalışırsam ne olur?

 
1. diğer kablonun adına IDE kablosu diyelim (teknik bir ismi varsa da ben bilmiyorum). chipset driver'ı yüklü mü acaba? sebep bu olabilir. disk sorunlu da olabilir.

2. pata (paralel ata) sisteminde (ide kablosu ile bağlanan sistem) o kabloya bağlanan disklerden biri master biri slave olur. bunun kararını anakart veya bios değil, diskin üstündeki ide ile power arasında kalan bölgedeki pinlerin bağlanma şekli karar verir, buna da jumper ayarı denir: www.novell.com disk üzerinde jumper ayarları şekillerle anlatılır. resimdeki diskin ortasına dikkatlice bakın.

sistem kurulu disk, master olmalıdır ama bu örnekte belli ki 2. bir disk gibi görünüyor. bu durumda bu ayarın pek ehemmiyeti yok. ama aynı kablo üzerine 2. bir disk bağlanırsa o zaman jumper ayarları iyi yapılmalı yoksa çakışma olur. 2 diskten biri görünmez.

4. sata disklerde oluyor bu: en.wikipedia.org anakartın desteklemesi gerekir. pata disklerde yapılması sakıncalı sanırsam.
  • fusiondx  (01.06.11 20:09:48 ~ 20:10:52) 
Cevap gelmeyince kafama göre denedim bir şeyler ve jumper ayarlarını yaparak slave haline getirdim. Soldan ikili sırayı kapatınca slave oluyor yazıyordu HDD'nin üzerinde.

Bunu yaptım; fakat şimdi şöyle bir sorun çıktı. Diski ham olarak görüyor PC. Oysa Bu disk dolu ve gayet de çalışır durumda.

HDD'yi slave olarak bağlamayı başardım, bios ekranından herhangi bir şey yapmalı mıyım?


EDIT:

Normalde 3 parçaya (C, D, F) diyerek böldüğüm 250 GB'lık PATA diski bağladığımda karşıma bu çıktı az önce. Tekrar reset atıyorum şu anda.

i53.tinypic.com
  • g man  (01.06.11 20:15:26 ~ 20:16:10) 
bios da enhanced ve compatible mod var onu compatible haline getir ki hem sata hem pata bir arada mutlu mutlu çalışsınlar


  • saiko  (01.06.11 21:12:24) 
sistemde taktığınızdan başka pata donanım bağlı değilse "master" olarak kullanmalısınız yoksa garip sorunlar çıkabilir.


  • dedi kalabaligin icinden bir ses  (01.06.11 22:25:52 ~ 22:26:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.