[]

kafama birsey takildi - ekonomi ile alakali soru

simdi ben sinava calisiyorum da kafama birsey takildi. hani eskiden bankalar ve konut icin finans saglayan kuruluslar fixed interest rate uzerinden kredi veriyorlarmis, sonrasinda hepsi enflasyona yenik dusmus ya batmis ya da is isten gectikten sonra yontem degistirmisler.
simdi soru geliyor: fixed interest rate ten flexible olana gecmeleri neden bu kadar acili bi surec olmus. o zamanlar yeterli komunikasyon ve bilgi akisi mi yokmus. sonradan mi adi konmus bu flexible interest rate in? onceleri boyle bir secenek yok muymus?



 
ingilteredeki bankalardan bahsediyorum;

yok canim fixed interest rateden kimse batmadi sanirim. fixed ratin faizi daha yüksek olur hatta neden batsinlarki hatta daha fazla kazandilar. olay su eger sen fiyed rateden 10 yil anlasirsan elbet bir sakatlik cikar, o yüzünden maksimum 2 yilliktir. 2 yil sonra faiz oranlari bi daha belirlenir.
  • keseci  (01.06.11 09:43:21) 
bankalar ister fixed ister floating kredi verirler. (bankalar için flexible diye bi şey yok)

her ikisinin de kendine göre riski vardır:
fixed: hem likidite hem faiz riski
floating: sadece likidite riski

şimdi; birinde 2 diğerinde 1 risk tipini alıyorsunuz. riski alma amacı; daha çok para kazanmak. çok risk alanlar daha fazla zarar edebilir. ama riski azaltmanın yolu her zaman vardı (bkz: interest rate swap)

sonuç: fixed'den float'a acılı geçiş süreci diye bir şey duymadım. faizler uzun süre beklentilerden yüksek devam ettiği için; riskini hedge etmemekte ısrar edenler daha büyük zararlar etmişlerdir.

not: teoride değil ama pratikte bankalar enflasyonu sallamazlar. piyasa; faiz cinsi konuşur. enflasyon beklentileri zaten faize yedirilmiştir.nominal enflasyona sadece linker tarzı tahvil alanlar bakar.
  • 507  (01.06.11 10:40:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.