[]

Google icat edilmeden evvel

ne vardı




 
altavista kullanilirdi en cok. ayrica icq daki bir avuc insan birbirini tanirdi. turkiye den degil bak dunyadan bahsediyorum. bir avuc insan. chat odalari zaten mahalle kahvesi gibiydi.


  • nicke  (29.05.11 07:19:15) 
Google'dan önce de arama motorları vardı elbette. En popülerleri webcrawler, lycos ve tabi ki altavista idi. Bunların temel prensibi aranılan anahtar kelimenin bir websayfasında ne kadar çok geçtiğine göre sonuçların sıralanmasıydı.

Bunun dışında webdizinleri vardı, örneğin Yahoo bir webdizini şeklindeydi ("David and Jerry's Guide to the World Wide Web"). Websiteleri kategorik olarak gruplandırılıyordu. Ulaşmak istenilen bilgiye bu grup/alt gruplar üzerinden erişiliyordu.

Ayrıca webring'ler vardı. İlgili bir siteye erişilince benzer amaçlı diğer sitelere üye oldukları bu webring üzerinden geçilebiliyordu.

Google'ın ayırt edici özelliği PageRank adını verdikleri algoritma oldu. Buna göre sayfanın anahtar kelime ile ilgisini o sayfanın diğer sitelerde ne kadar "refere edildiği" belirliyordu.

Kısaca eskiden "çarliston biber" yazınca arama motoru içinde bu kelimelerin geçtiği ama içerik olarak tamamen çöp siteleri listeliyordu. Çünkü sayfada ve meta bilgilerinde webmasterlar site içeriği ile alakalı olmayan ne varsa giriyorlardı ve böylece sonuçlarda üst sıraya çıkıyorlardı. Halbuki Google içinde "çarliston biber" geçen sayfaların diğer siteler tarafından ne kadar dikkate alındığı, link veren sitelerin kendi değerine göre puanlamasıyla birlikte sıralıyor. (Bu esasında bilimsel bir makalenin değerini ölçmek için kullanılan yönteme benziyor.)
  • neyehbe  (29.05.11 07:47:10) 
bir ekleme yapmak istiyorum. hatiri sayilir bir yastayim ve 90 larin sonunda yani internet iyice yayginlastiginda bile internetten bir sey arattigimi hatirlamiyorum. ya cok okuzdum ya da saf.


  • nicke  (29.05.11 08:03:33) 
hemen her konuyla alakalı forumlar vardı, bu paylaşım siteleri oldukça aktif idi örneğin programlama konusunda bir bilgiye ihtiyacınız varsa aramak yerine kafanıza takılan soruyu programlama forumlarına yazardınız en fazla 10 - 20 dakika içinde cevap gelirdi, bunun gibi hemen her konuyla ilgili forum bulabilirdiniz nette google çıktı forumlara olan ilgi de hatırı sayılır şekilde düştü çünkü artık insanlar dertlerini forumlara yazmak yerine daha önce yazılmış soruları rahatlıkla google aracılığı ile bulabilir hale geldi. bilen bilir sorucevap.com vardı mesela


  • solo  (29.05.11 12:05:26) 
arabul.com, altavista, ( astavista bambaşka bir siteydi:)
bir de tempo mu aktüel mi ne zamanında telefon rehberi gibi türkiye de ki tüm internet sitelerinin yer aldığı bir fihrist vermişti düşün artık.

  • mr fusion  (29.05.11 13:44:06) 
en çok altavistayı kullandığımı hatırlıyorum. webringlerde benzer konulardaki steleri bulmak için oldukça iyiydi.

hatta yanılmıyosam google ilk başlangıçta arama sonuçları için altavistayı kullanıyordu.
  • orpheus  (29.05.11 15:31:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.