[]

korkan insan öfkelenir

böyle bir söz vardır ya, bu sözün esası nereden çıkmıştır. bunu freud gibi açıklayabilecek ya da ne bilim atıyorum rte üzerinden vs gibi örneklerle nasıl açıklayabiliriz? her türlü örneğe açığım. anlıyorum ama aktarma problemim var diyelim.




 
öfke kızgınlıkla karışık olarak sahip olunan birşeyi savarak koruma içgüdüsüdür. burdan yola çıkarak korkunun sebebi eğer birşeyi kaybetmek ile ilgili ise. evet öfkeli bir davranışı tetikleyebilir ama işin korku kısmı o kadar fark edilir olmaz.

örneğin arabasını çalmaya çalışan hırsızı yakalayan adam öfkelenir. sebebi korku gibi görünmese de sahip olduğu şeyi kaybetme korkusu devamında savaş ve onu koru içgüdüsüdür.
  • orpheus  (28.05.11 22:03:54 ~ 22:05:20) 
saçma. her insan için aynı genellemeyi kullanamazsın. insan davranışları farklılık gösterir. korktuğunda altına kaçıran var. öfkeleneck diye birşey yok.


  • makel  (28.05.11 23:14:05) 
korkunun kaynağı önemli.


  • orpheus  (29.05.11 01:12:02) 
bilinmeyen korkusu olabilir, kaybetme korkusu olabilir,... kaybetmeye başladığını anladığı andan itibaren insan daha öfkeli olabiliyor ve bunu hırs olarak dışarı vuruyor, daha canlı daha atak, algıları açılmış.. ama panik düzeye gelen anksiyetesi algılarını tamamen kapatıp onu kaybetmeye mahkum kıldığında ise öfke tavan yapıp şiddet olarak kendisini gösteriyor. birine bağırmak da olur, gidip eşyaları bir yerlere fırlatmak da. bunun yanı sıra korktuğunda altına kaçıranlar elinden gelen bir şeyin olmadığını farkedenler tarafından olur. yanlış mı düşünüyorum?


  • bıdıbıdı  (29.05.11 07:50:37) 
Bence gayet mantıklı.

“Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.”

Character of the week: Yoda - Paulo Coelho bugünkü yazısı. Şans eseri okumuştum, denk geldi :)
  • lucky_meh  (29.05.11 13:16:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.