[]

Nero ile tam dolu DVD yazdırmak?

Nero 7 ile DVD'ye dosya yazdırıyorum ancak boyutu 4483 MB ile sınırlandırıyor(Ki bunu DVD'den bağımsız yapmakta), aynı DVD için "CyberLink DVD Suite" 4700MB olduğunu söylüyor, "o zaman DVD suite ile yazdır." diyebilirsiniz. Ancak "DVD suite" sadece DVD film yapmak için, neyse... Eski Nero'da(5'ti galiba) bu sınır değiştirilebiliyordu. Bunda bulamadım bir türlü. Sadece overburn seçeneği var onu da en fazla 4600 yaparım diyor. Nedir bu Nero7'nin derdi? Neden 4484MB'e ile sınırlıyor beni?




 
sınır o kadar cunki. nero 7 de overburn dgierleriyla aynı yerden oluyor. yazdınramdan once saga dogru acılan bi yer var ordan disk at once ı secmek gerek bi de bi yerlerde gelismis cıkıyor ordan da ust degeri artırmak gerek.


  • bryan fury  (04.04.08 21:38:42) 
daha ustune cikmak genelde dvd'nin cabuk bozulmasina yol acar. 4483 iyidir, candir.


  • entrapmen  (04.04.08 21:51:15) 
iyi de neden 4483? Misal neden 4500 değil? Neden o sınırla geliyor?


  • late viper  (04.04.08 21:56:31) 
gayet normal. byte değerlerini 1024 er birim olarak hesaplandığı zaman bir dvd boş medyanın değeri 4483 gibi bir rakam çıkar. ama piyasa çakal. birim değerini 1000 olarak hesaplayıp harddisk / cd / dvd medya satıyorlar. böylece 4.4gb lık dvd 4.7 gibi görünüyor :) indirigandi yapıyorlar anlayacağın.

mesela yıllar önce daha tıfıl bir çocukken 40gb lık hardisk almıştım. eve götürüp taktığımda gözlerime inanamadım çünkü 36gb mı ne görünüyordu. derhal paketleyip aldığım yere götürme gafletinde götürdüm. ve orada bu acı gerçeği çakallığı ilk olarak öğrendim.

olayı rakamlara dökünce hadise daha bir açıklanmış olucak,


Bilgisayarda 1 kilobyte 1024 bayttır, ama 1000 diye yutturuluyor hesaplanırken.

4.700.000/1024 = 4.589.843 çıkmakta.
ama yazabileceğin data miktarı ise 1 dvd= 4.483 gb dır.

(arada yine ikinci bir çakallık oldu değil mi? yine birşeyler kayboldu)
bunun sebebi ise dvd root için bir miktar bölüm boş bırakılır, bilgi filan yazar.

lafın kısası şu ki 4.7gb üzerinde yazan bir dvd medya aslında 4.483mb data sığabilir maksimum !!! kapasitesi bu çünkü. ama sen yinede uzun süreli saklamak için bu değere yaklaşma 4.3 yaz gitsin. arada 100mb tasarruf et.

saygı sevgi esen kalın.
  • winsome  (04.04.08 22:03:56) 
Peki anlamadığım "CyberLink DVD Suite" aynı DVD için neden 4700 diyor?
Şöyle anlatayım; yazılacak klasör şu kadar MB, mevcut medya bu kadar MB diye gösteriyor bu. Kullandığım DVD'yi koyunca 4700MB diyor. 1000'lik mi hesaplıyor?

  • late viper  (04.04.08 22:09:28) 
muhtemelen


  • bryan fury  (04.04.08 23:24:05) 
vcd'lerden bildiğim kadarıyla video verileri değişik bir modda yazılıyor (hede book hödö book gibi isimleri var modların)
data dosyaları için error correction için extra birer ikişer bit kullanılıyor ama videolar özellikle de mpeg dosyalar ufak tefek aralarda hasar görse de hala oynatılabildiğinden bu ekstra bit'ler de veri saklamak için kullanılıyor. bu yüzden daha fazla veri saklanabiliyor diskte.

ha error correction dedim de işin aslı error correction'dan ziyade verification. cd/dvd de duran hatalı bir dosyayı kopyaladığınızda medyada oluşmuş hatalardan veya hatalı okumalardan dolayı pek zarar görmezsiniz lakin söz konusu olan diğer stream edilmeyen dosyalarsa hatalı veri yahut yanlış okunan veri can yakabilir. şimdi wikipedia'dan bakmaya üşendim ama bir ihtimal böyledir ya da daha önce de yazıldığı gibi rakam oyunudur.

bu arada dvd için overburning'i geçenlerde ben de araştırdım pek tavsiye edilmiyor. dizinin bir sezonunun son bölümü 5-6 mb ile sığmadı, önce overburn edeyim dedim ama baktım hakkında pek iyi şeyler söylenmiyor vazgeçtim. yapılabileceklerden biri dosyaların hepsini veya bir bölümünü sıkıştırmaktı lakin o da uzun sürecek diye uğraşmadım attım sondaki bölümü bir sonraki sezona.
  • iron  (05.04.08 01:46:52) 
4300mb'tan sonra yazilan her mb yazim kalitesini ciddi anlamda du$urur ve dvd'nin omrunu kisaltir, haberiniz olsun.

benim tavsiyem 3900-4200 mb arasinda, genellikle 4x ile, maksimum 8x ile yazmaniz.
ama ar$iv vs icin degil de oylesine yazilacak medya ise bu cevabi dikkate almayiniz efendim. zaten cevaptan ziyade tavsiye gibi bi$ey oldu.
  • jack o lantern  (05.04.08 18:48:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.