[]

Yeni Başlayanlar için Domates, Biber, Kekik, Çilek vb. Yetiştirmek

Yukarıda saydığım arkadaşları evde yetiştirmeye karar verdim. Elimde domates, biber, biberiye, çilek ve kekik fideleri var. Büyük kocaman saksılarım var. Ve en önemlisi, herhangi bir bilgim yok.

Yarın gidip toprak alayım diyorum. Nasıl yapılır, hangi tür toprak alınır? Püf noktaları, adım adım anlatımları. Buyrun sizi dinliyorum.


 
su ve güneş anahtar kelimeler. güneş görecek mutlaka ama direk öğlen sıcağına maruz kalmamalı yoksa 2 günde eline alırsın. takribi akşam 4 den sonraki güneşi görebilecek şekilde balkona yerleştirirsen uğraş olmaz sana. toprak için de tavsiyem kalkıp da 3 liraya 15-20 kiloluk koca paketlerden alma. git 2-3 liraya ufak paketlerde satılan topraklardan al. gerçekten kaliteli oluyor ve suyu oldukça homojen tutuyorlar. tabi saksıların çok büyük olunca bir kaç paket ufak kaliteli topraklardan alıp büyük paketle karıştırabilirsin.

(ben topraklar pahalıdır diye gidip ormandan çam ağaçlarının altından, kozalakların düştüğü yerlerden kazmıştım =) çok güzel topraktı gerçekten. sonradan öğrendim tabi paketteki toprakların 3-5 lira olduklarını.)

sadece domates yetiştirmiştim ama bu sene maydanoz, nane ve biber de ekicem şu sıralar.
  • emrag  (24.05.11 02:18:12) 
eski esim balkonda saksida domates yetistirecem diye tutturmustu; 100 sterlin masraf etmistik, 2 kilo domates yetistirmisti.

domates icin uygun toprak diye satan yerler vardi, ordan almistik, ve 2 ayda sonuca gitmistik, topragi ve tohumu aldigimiz yer esime anlatmisti ama ben pek dinlemedim.

soruna tam cevap veremedim biliyorum ama ingilizcen varsa google ingiltere sayfalarinda arastir, herseyi yaziyor orda, cünkü esim ordan harekete gecmisti.
  • keseci  (24.05.11 02:19:35) 
öncelikle etrafta satılan topraklar toprak değil torftur. verim almak zordur. emrag aslında yasak olan birşeyi yapmış, türkiyede yasayla çam ormanlarının dibinden toprak almak yasaktır. ama eğer kendi apartman bahçeniz varsa torfu o toprakla karıştırırsanız daha iyi olur. şimdi siz bu yetiştiricilik hevesiyle bir ziraatbotanik/tohum dükkanına yanaşınca size hemen ilacı kimyevi gübreyi dayarlar veya saksıda (container gardening diye aratın) doğal tarım olmayacağını, doğal tarımın hayal olduğunu söyleyeceklerdir yılmayın. ağaçlar.net forumu her türlü bitki yetiştiriciliği için iyidir. permakültür platformunun sitesini inceleyin. meyvelitepe.org bahçe tarımı yapıyorlar ama doğal yöntemlerini küçük ölçeğede uygulamak mümkün. permakültür türkiye mail grubunu takip edebilirsiniz ve pembe domates ağı (pda) çok faydalı bir mail grubu ve blogları da var.

kolay gelsin.
  • cinna monster  (24.05.11 02:31:18) 
yasak olduğunu bilmiyordum. komşunun bahçesinden istemiştik vermemişti bir kaç saksılık toprak. o da 15-20 yıl kadar önce ormandan kazmış dökmüş ufak bahçesine. biz de kanı kaynayan gençler olarak gidip kazmıştık biraz.


  • emrag  (24.05.11 03:03:13) 
bir birine yakın dikmeyin. aralarında mesafe olsun biraz. çamur gibi lapa gibi birbirine sıkışık toprak olmasın, biraz yumuşak bir toprak olsun. şimdi domates dediğin şey biberin aksine çok çeşiti olan bir şey. biber aşırı uzaman yerinde efendi efendi takılır, domates öyle değildir, türüne göre kendi başına ayakta durup domates verebilir, kimisi de ayakta duramaz yanına muhakkak sırık dikmek ve iple bağlamak gerekir. fideler var diyorsun, fidelerinin olması güzel, tohumun çimlenmesini beklemezsin en azından. toprağı saksına yarısına kadar doldur, ondan sonra fideyi yerleştir, fidenin etrafını toprakla doldur, sıkıştır biraz, kökleri hava almasın güzelde diktikten sonra bolca cansuyu ver, iyice otursun. yada google a fide dikimi yaz.


  • vincenzo  (24.05.11 11:56:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.