[]

düz atılımlı deprem ne demek?

evet soru başlıkta ve şurada geçiyor:

"23.15′te Kütahya’ya 77 km uzaklıkta Simav’da meydana geldi. Uzmanlar çok büyük deprem üretecek bir yer olmadığını açıklıyorlar.

Deprem’in merkez üssü Kütahya olmak üzere hissedilen illerin hiç birinde can kaybının olmadığı iddia edildi. Kütahya’da 4.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem oldu.

Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, bu depremin marmara ile bir alakası olmadığını dile getirirken her yerde hissedilmesinin nedenini düz atılımlı deprem olması olarak açıkladı."


alıntı: cemkafadar.wordpress.com

 
yine ben cevaplayayım bari. bir soruma da kendim cevap verebileceğimi hiç düşünmemiştim: deprem çok yüzeysel yani yerin sadece 5km altında olduğu için bu kadar geniş bir alanda hissedilmiş.


  • bıdıbıdı  (20.05.11 00:07:32) 
aslında demek istediği, depreme neden olan fay hattının bir çeşidi oluyor. genel olarak üç çeşit varmış:
1. düz atılımlı (strike-slip)
2. normal atılımlı
3. ters atılımlı (reverse/thrust)

düz atılımlı fayda, fayın iki yakası birbirini yatay olarak geçiyor. genelde kıtasal dönüşümlerde görülüyormuş ve daha büyük bir alanaı kapsıyor. şiddet olarak en yüksek ikinci tip depremleri oluşturuyor.

şurda da fay tiplerinin çizimleri var:
en.wikipedia.org:Fault_types.png
  • ermanen  (20.05.11 00:19:41 ~ 02:53:53) 
bu fayın iki yanındaki zemin birbirlerinin yanından geçerlercesine hareket ediyorlar demek. yani aktif hareket yatayda. düşeyde hareket az ya da yok. yani birbirlerinin üzerine binmiyorlar. bu tür depremler görece düşük şiddetli fakat sığda olurlar. kuzey anadolu fay hattı buna güzel bir örnek.

bir de bindirme faylar var. bunlar birbirinin üzerine doğru hareket ederek sıkıştırılar. en yıkıcı depremler bu tür fay hatlarında oluşur. merkez daha derinde olur. ayrıca devasa tsunamilere sebebiyet verirler. örnek şili ve japonya depremi.
  • bellbane  (20.05.11 01:30:33 ~ 01:38:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.