[]

Trafikle ilgili bilgi eksikliğine çözüm

İstanbul trafiğinde hırpalana hırpalana bazı tespitler yaptım. Kural tanımayan sürücüler, sağ şeritten 120 ile geçenler, yol vermemek için dört takla atanlar vesaire... Bunda ayılık, öküzlük, karaktersizlik gibi faktörler malum. Ancak bir çok kişinin de kuralları bilmemekten aracını çok kötü kullandığını farkettim. Yani adam iyi niyetli ama geçmesi gereken yerde yol veriyor, ya da yol kendinin sanıyor gerçekten. Önü tıkalı olduğu halde yeşil yanıyor diye geçiyor, diğer tarafa yeşil yanınca yolu tıkayacağını düşünemiyor, falan filan.

En azından iyi niyetli sürücülerin televizyonda yayınlacak kısa animasyonlar ya da kayıtlarla çok kolay eğitilebileceğini düşünüyorum. En azından çocuklar bunu izler ve ebeveynlerini uyarırlar, kendileri de ileride dikkat ederler. Bir ara böyle şeyler vardı, önce sağa sonra sola sonra tekrar sağa bakın gibi, yayalar için. Bunun gibi yayınların bir ay içinde trafikte gözle görülür düzelmelere yol açacağını iddia ediyorum. Bununla ilgili ne yapmalı, aramızda kim neler yapabilir (medyada çalışanlar, tanıdıklar vs.)?


 
zaten bu dedikleriniz üzerine onlarca araştırma var uygulama da var. eğitim de sürekli olarak yapılıyor nitekim bu kampanyalardan sonuç da kısmen de olsa alındı. tvlerde dediğiniz şeyleri yayınlatmak oldukça maliyetli, geniş kapsamlı sponsorluğa dayanan tanıtımlar yapılabilir ancak.


  • manfool  (17.05.11 13:06:13) 
valla dün akşam bu tarzda bir taksiciyi beşiktaş'ta eğitime tabi tuttum. arabasına bindiğinde ağzı burnu biraz yamulmuştu ama eğitimden memnun kaldığını düşünüyorum.


  • altinci nesil caylak  (17.05.11 13:16:03) 
okan bayülgeninde dediği gibi artık 10 yıl öncesinde değiliz artık medya bize yön vermiyor biz medyaya yön veriyoruz insanlar internette en çok ne izliyorsa tv lerdede onlar gösteriliyor. artık hepimiz kendi medyamızı oluşturabiliriz. @sivrisinek arkadaşında dediği gibi sosyal medya olan interneti kullan youtube, daily vs.


  • neysene  (17.05.11 13:47:52) 
bence trafikteki öküzlüğün en büyük kaynağı (çoğu) türk erkeğindeki ben merkezcilik. sanki tüm yollar kendilerinin. 2 şeridi kaplayarak gidebilirler, sol şerit zaten onlar için yapıldı, bir kadın kesinlikle kendilerini sollayamaz, gerekirse arabalarını bas bas bağırtıp öne kırarlar, çarpıp kaçarlar, vs.. erkeklerdeki bu yetişme tarzı değişmeden ya da kallavi cezalar ciddi ciddi uygulanmadan trafikteki bu curcuna bitmez. bakın daha dün televizyonda izlediğim haber;
www.dha.com.tr

haliyle işler böyle yürüyünce yol hakkı bende olsa bile ya karşıdaki kurala uymaz da üstüme sürerse diye -ki olmamış şey değil- yol hakkı bende olmasına rağmen temkinli yaklaşıyorum. yaya geçidinde yayaya yol verince korna yiyorum. çevreyi kirlettiğim için üzülsem bile kendimi daha güvende hissetmek için jipe biniyorum.
  • kayranin kedisi  (17.05.11 18:49:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.