[]

Nasil arastirsam?

islam tarihiyle ilgili merak ettigim bazi olaylar var. bazi olaylarin nerde, nasil, neden oldugunu ogrenmek istiyorum ve/ veya bu bilgileri anlatirken kuran'da nasil bahsedildiginden de bahsedilebilir ama yazilarda yazarin yorumu olmasin istiyorum. tarihe deginsin ama yani mesela samanyolu tv'nin belgesel seslendirilmeleri gibi olmasin. anlatabildim mi derdimi bilmiyorum ama bu tip bir kitap ya da nette iyi bir site biliyor musunuz?




 
spesifik olarak belli bir dönem var mı ya da genel olarak mı? bir bilene danışıp kaynak vermeye çalışcağım da :)


  • light beam  (30.03.08 22:19:59) 
çok/devasa/über aziz pyro,

islam tarihinin ana kaynakları var ve 8. yüzyıldan itibaren ortaya çıkıyor bu kitaplar. bunların çoğu islam peygamberi'nin bir sonrasındaki kuşak tarafından yazılan kitaplar, çoğu o dönemde halen yaşayan kişilerin anılarına da dayanıyor ve ilginçtir, mesela bugünkü türk-islam sentezi tarih yazımına göre süper objektif sayılırlar.

bunların çoğu tercüme edildi. benim önereceğim ibnü'l-esir'in el-kamil fi't-tarih adlı eseri. kapsamlı ve güzel bir islam tarihidir. 13. yy'a kadarki islam tarihini içerir. türkçesi de güzeldir, çeviren kuruldakilerin metin üzerinde abidik gubidik oynama yapmadıklarını biliyorum. bir de indeksi basıldı sonra, nefis.. ve kronolojik gidiyor.. bu ilk elden kaynak.

yakın dönemde yazılan eserlerden de corci zeydan ve muhammed hamidullah'ın islam peygamberi adlı kitabı çok orijinaldir.

sonrasında el-mesudi'nin mürûc ez-zeheb'i var, altın çayırlar adıyla selenga'dan çıktıydı diye hatırlıyorum. nefis bir kitaptır..
bu kitaplar, islam tarihi yazan batılı ve doğulu bütün tarihçilerin baştacıdır, ana kaynaktırlar.

bunun yanında, özel bir tarih verebilirsen, o dönenm için daha nokta atışı orijinal güzel eserler çıkarılabilir.

onbinlerce kaynak var, devlet bize dönem bildirsin ;)
  • gozupek  (30.03.08 22:25:53) 
cok degerli cevap veren herkes; daha net olmam gerekirse 3 hafta sonra urdun yollarindayim. lonely planet jordan aldim ve malum buralar semavi dinler acisindan kutsal topraklar. kitap ingilizce oldugu icin incil ve hristiyanlar icin hangi tarihte orda ne oldu gibi tarihsel detaylara ek olaraktan incilde orda gecen olaylara yer verilmis. yani xxx incil'de nasil anlatiliyor, o olayda ne olmus vs gibi ayrintilar. simdi oraya gitcem ama ben de bu bilgileri islamiyet ve kuran'in bakis acisindan merak ettim. yani isim biraz zor.. ozetle boyle bir sey icin kaynak/lar ariyorum.
not: onerilen kitaplar da oldukca degerli. bu bilgiler icin de ayrica tesekkur ederim tekrardan.

  • pyro clustic flow  (30.03.08 23:05:53) 
bernard lewis isimli bir araştırmacı var. konusu tamamen islam dünyası ve tarihi. bu adamın kitapları fazlasıyla yardımcı olur.


  • madeath  (30.03.08 23:27:48) 
eğer ki "elimde hem bir meal hem bir tefsir olsun, hem de bu meal yeri geldiğinde İslam tarihine, İslam felsefesine, hangi ayetin hangi tarihi olay üzerine gönderildiğine ve genelde İslami olarak diğer ilahi dinlerdeki kıssalara ve tarihi açıdan ilahi dinlerin birbiriyle olan ilişkisine ve kıssaların / tarihi olayların hangi kitapta nasıl geçtiğine değinsin" diyorsanız;

(bkz: muhammed esed)
(bkz: kur'an mesajı)
  • nesilsiz  (30.03.08 23:29:40) 
sevgili payrocum....
hani bir arkadasimiz vardi... malazgirte gelmisti istanbuldan sizinle birlikte... sozluk nicki peter pan kendisinin... o sanirim sana bu konuda yardimci olabilecek en iyi isimlerden birisi ancak uzunca zamandir kayip kendisi. yani ben görmüyorum en azindan. belki bir şekilde iletişebilirsen kendisi ile... selamlarimi da ilet... öperim ikinizide :)

  • palyacopapi  (31.03.08 01:13:17) 
@ peter pan gezmeye gitti bir sureligine, bakiim bi donmus mu. selamini iletcem. sagol.


  • pyro clustic flow  (31.03.08 17:03:33) 
sevgili pyro,
bir bilene sordum ve philip hitti nin 4 ciltilik siyasi ve kültürel islam tarihini tavsiye etti. Çevirisi Salih Tuğ'a ait, Boğaziçi yayınlarından.

ben de merak ettim başka hangi kitapları varmış bu adamın diye, o coğrafyalara ait baya bir kitabı mevcut ve tabi islam tarihiyle alakalı bunlar da genel olarak, istersen şu linke bir göz at derim, belki işine yarar.

seyhan.library.boun.edu.tr&FF=ahitti+philip+khuri+1886&1,21/indexsort=-

bir de şöyle bişey var;

seyhan.library.boun.edu.tr&FF=djordan+history&1%2C10%2C/indexsort=-
  • light beam  (01.04.08 23:06:05) 
petra (tedmür) harikadır, mutlaka oralara uğra.
ve philiph hıtti'nin eseri de çok iyidir, işini görecektir ama taşıması zor olabilir ;)

  • gozupek  (02.04.08 17:42:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.