[]

Köpeğim eşyaları parçalıyor

İskoç teriyeri köpeğim var. 11 aylık şu anda. Evde yanlız kaldığı zaman eşyaları parçalıyor. Şarj aleti, tuvalet kağıdı, terlikler. Yastıkları indiriyor aşağı, herşeyi birbirine katıyor. Kemiği, kemirme oyuncakları da var üstelik. Sebebi ne olabilir? Nasıl bu huyundan vazgeçirebiliriz. Evden çıkamaz olduk yanlız kalınca sapıtıyor diye. Bir yardım eli uzatın.




 
öncelikle ortalıkta kemirilecek bir şey bırakmamaya çalışın, girmemesini istediğiniz yerleri kapalı tutun, kemirmemesini istediğiniz şelere acı biber sürün. Ama hayvan tüm bunları yalnız kalmaktan sıkıldığı için yapıyor olabilir, yalnız bırakmayın. Bu dönem köpeğin öğrenme/oynama dönemi merak ettiği şeyleri ısırıp koklayarak dener eğer sizin yanınızdayken bir şeyleri kemirirken yakalarsanız yüksek sesle kızın, kızarken hep aynı kelimeleri kullanmaya özen gösterin HAYIR gibi. asla dövmeyin faydası olmayacağıgibi pısırık karaktersiz bir köpeğiniz olur. Zor zamanlar,Kolay gelsin. benim köpeğim notebook adaptörünü resmen yedi,hoparlör kablolarını kopardı falan,zamanla geçiyor ama üzerine eğilmezseniz tekrar eder.


  • justaddwater  (28.03.08 15:38:06) 
kardesimin terrieri vardi, bir yil kadar ikisi bende kaldilar. siz yine sanslisiniz, birakin esya parcalamayi, bizimki kesinlikle evde yalniz kalamiyordu. bir gun birakmak zorunda kaldik, aksama kadar kesintisiz havlayip aglamis. kiz kardesim delicesine simarmisti onu, kucagindan indirmez, kopek ne isterse o olurdu vs.. kucuk ya da orta irk kopeklerde bu sorun daha cok oluyorum sanirim. galiba zen spider bahsetmisti. yalniz kalmaya alistirmak icin evden uzak kaldiginiz sureyi misal 10 dakkayla baslayip, zamanla uzatarak yalnizliga alistirabiliyormussunuz. muhtemelen size kizdigi icin normal kemirme, parcalama olayini biraz abartmis, sizi cezalandirmaya calistigini dusunuyorum. en temel cozum yalniz kalmaya alistirmak gibi gozukuyor.


  • pyro clustic flow  (28.03.08 16:04:13) 
11 aylık bir köpeğin diş değişimi de olmuştur, sosyalizasyon periyodu da bitmiştir. yani bu saatten sonra, karakteri oturan bir köpek ile başbaşasınız. öncelikle bu konunun önemini kavramalısınız, şu anda köpeğin istediklerini yapıp, kendi hayatınızı kısıtlar iseniz ( oda kapısı kapatmak, eşya kaldırmak, yatağa çıkmak, protesto için işemek vs) , bu kısıtlamalarınız artarak devam edecek ve eviniz köpeğinizin egemenliği altına girecektir.

ne yapılabilir? burada iki yöntem uygulanabilir;

zıt koşullandırma : mesela köpeğiniz sizin istemediğiniz bir şeyi kemirdiği an, suç üstü yaparak bir korkutabilirsiniz. balon patlatmak veya refleks tetikleyici bir ses olabilir. köpek davranış ile korkuyu bağdaştıracağı için kemirme olayını azaltacaktır, bu kısımda duyu tetikleyen (acı sos, sıcak demir, iğne vs) bir şey olduğu zaman, köpek sadece o eşya ile acıyı bağdaştıracaktır.

standart ceza : köpeğinizin mutlaka ceza eşiği vardır, bu sert bir bağırış olabilir, boğma tasma ile uyarım olabilir veya dayak olabilir. mutlaka ama mutlaka köpeğinizin bir eşiği vardır. gene suçüstü halde yakalarsanız, direk cezaya girişebilirsiniz, ancak burada cezanın sürekliliği esastır. köpek olumsuz davranışlarını söndürdüğü zaman, ceza eşiğini düşürmelisiniz.

ancak bunlar köpek açısından yapılabilecek şeyler. bence ana sorun sizde. mesela siz köpeğinizi ne kadar çalıştırıyorsunuz? neticede köpek enerjini bu yolla atıyor, mesela bir teriyer olarak ne kadar burnunu kullanacağı çalışmalar yapıyor, günde ne kadar geziyor? bir şeyleri takip ediyor mu? mesela duyularını zorladınız mı, birden fazla uyaran ile karşılaştırıp enerji harcamasına izin verdiniz mi? bunların hepsi faktördür. rutin gezdirme ve tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkartma köpek için yeterli değildir, köpeği yormaz.

köpek düzenli eğitim ve tekrar ile adam olur ve sahip ilişkisini pekiştirir, zaten otoritenizi hissettiği zaman da dizinizin dibinden ayrılmaz.

kolay gelsin şimdiden, gelişmelerden haberdar ederseniz sevinirim.
  • galahad  (28.03.08 16:21:48) 
@ galahad

öncelikle cevabınız ve zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

bir şeyleri kemirdiği gördüğüm zaman ceza veriyorum ama en büyük sıkıntı onun enerjisini atmaya yardımcı olmak konusunda. çok hareketli ve sürekli oyun isteyen bir köpek ancak ben çalıştığım için sabahları ve akşamları yarım saatlik tuvalet gezintisi dışında dışarıda zaman geçiremiyoruz. eve zaten çok yorgun geldiğim için akşamları da 1 saatlik oyundan fazlasına enerjim kalmıyor.

bir de eve döndüğüm zaman parçaladığı eşyaları gösterip koklatıp, ceza veriyordum ancak nette okudğum kadarı ile bunun bir faydasının olmadığını öğrendim. anlık hafızlaları olduğu için bunu anlamıyorlarmış ve bir süre sonra geldiğimde kaçması eve gelişimle ona ceza vereciğimi sanmasıymış. açıkçası bunun doğru olduğuna inanıyorum çünkü bir şeyleri parçalamadığında bile geldiğimde ceza alacağını sanarak , pısarak yanıma geliyor.

sanırım en büyük sorun yeterli otoriteyi bir türlü kuramamış olmam. fazla zaman geçiremediğimiz için beraber olduğumuz zamanlarda da sürekli ona kızmak, eğitmek için küsmek içimi kaldırmıyor. Çok sevdiğim için bu duruma üzülüyorum ve çaresiz hiisediyorum kendimi.
  • sijwocaq  (28.03.08 16:38:24) 
zaman ayırıp ayırmamak bir yere kadar önemlidir, misal ben sabah 6 da evden çıkıp akşam 8 de eve giren birisiyim. köpeğim ile bütün gün babam ilgilenir, 3 sefer çıkartır, ona peynirli kanepeler hazırlar, sofradan yemek verir, tarar, sever vs. ama ikimiz birden eş zamanlı çağırdığımız zaman bana gelir, zaten gelmek durumunda, çünkü ben köpeğime köpekmiş gibi davranıyorum.

bunu zaten çözdüğünüz an, köpek buyruğunuz altına girer, neticede köpeklerin evcilleşme sürecine bakarsanız , insan köpeği evcilleştirmemiştir. köpek evcilleşmek için insanın buyruğuna altına girmiştir.buradaki bu küçük nüansı yakaladığınız an pek çok şey olacaktır.

ben açıkçası günde 30 dakikamı ayırıyorum köpeğime. iz sürdürüyorum, koku koklatıyorum, gerekirse sokak köpekleri ile oynatıyorum, onlar tarafından hırpalanmasına ses çıkartmıyorum vs. çünkü köpeğim o aman köpek olduğunu anlıyor. ödül alırken mutlu oluyor, çünkü hak ettiğini biliyor, ceza alırsa da boynunu büküyor, çünkü bir sebebi olduğunu biliyor.

köpeğin anlık zekası olduğu bir şehir efsanesidir, köpeğe ceza verileceği zaman verilir. köpek kabahatinin farkındaysa bunu zaten anlar. köpeğin zekası anlık ise, neden protesto için sahibi evden gittiği zaman yatağına işiyor?

burada bir şeyi çok iyi oturtmanız lazım. ceza nedir? ödül nedir? bunların sürekliliğini ve standartını sağlamak zorundasınız. zaten sonrası çorap söküğü gibi gelir.
  • galahad  (28.03.08 17:36:54) 
köpekler her ne cins olursa olsun.yanlız kalıp sıkıldıkları zaman.kemirmekten başlarlar ortalık yere tuvaletini yapmaya kadar giderler.
yanlız bırakmamak kesin çözüm zira bunu size kızdıkları için yapıyolar.

not: çok ender zamanlarda kendi köpeğimizi evde 12 saat yanlız bırakabiliyorduk.ve hiçbişey yapmıyodu.bunun sebebi sanırım annemin onunla konuşmasıydı.bak paco ben gidiyorum sen gelmiyorsun akşama görüşürüz gibi.hayvan anlıyodu bunu abi.
  • omer460  (28.03.08 20:34:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.