[]

Asus laptop ekran kartı sorunu.

yıllarımı oyun alacagım zaman "lan bu oyunu kaldırır mı? yok su oyuna ram yetmez" gibi monologlarla gecirdikten sonra taksitle bi laptop alayım almışken iyi bişey olsun her ay sagda solda cope giden parayı bari takside veririm diye dusunup guzel bir laptop aldım.

öncelikle bilgisayar özelliklerini yazayım:
intel core i7-2630QM, 2.0Ghz
ram: 4.00 gb
64 bit işletim sistemi.

ekran kartını yazamadım çünkü sorun tam olarak burda başlıyor.
şu anda laptopta gorunen ekran kartı: geforce gt 540m - 1GB (class 2)

amma velakin bu lanet laptop assassin's creed brotherhood'u kaldırmıyor.
kaldırıyor da kasıyor. aslında oyun o kadar onemli degil, sadece bilgisayarda yolunda gitmeyen biseylerin oldugunu anlamamı sagladı bu oyun.
şimdi efendim benim laptop'tan ozellik olarak daha düşük makinalarda yag gibi oynanırken (ki 1-2 arkadaşa yükleyip denedim) bende neden kasıyor diye dusunup ekran kartını kontrol ettim.
baslat>calıstır> dxdiag deyince cıkan sonucta resim 2' de gorulecegi gibi bu ekran kartı gorunmuyor.
sistem>aygıt yoneticisinden girdigim zamanda sonuc resim 1'deki gibi. laptopun kendi goruntu bagdaştırıcısı ve nvidia'nın 1gb ekran kartı gorunuyor ancak bu ekran kartı resmen kullanılmıyor.
ekran kartı driverini kaldırdım. performans olarak hic bisey degismedi.
sitesinden tekrar driver yukleyip guncelledim ama sonuc aynı.
evet laptopta 1gb ekran kartı var ve yüklü ama bilgisayar bunu degil kendi "intel hd graphics family bilmemnesini kullanıyor" yada ben oyle sanıyorum.
nedir ne degildir?
anlatamadıgım nokta varsa sorun anlatayım. çözelim su problemi. oyun o kadar onemli degilde laptopu alalı 2 hafta olmadı. moralim bozuluyor.

 
simdi benim bu ekran kartını kullanabilmem için aktif etmem mi gerekiyor?
aygıt yöneticisinden girdiğim zaman "devre dışı bırak" seçeneği aktif. bu ekran kartının zaten su anda aktif oldugunu gostermez mi?
ayrıca yeni alınmış bir pc de neden ekran kartı aktif olarak gelmez ? bu bir arıza degil midir?
  • the wizard  (10.05.11 18:31:28 ~ 18:32:38) 
şimdi yeni bilgisayarlarda iki adet ekran kartı var. intel dandik olanı.
ekran kartı tabanlı işlemler yapmayacağınız zaman intel aktif oluyor ki pilden az gitsin.
o yüzden aktif etmeniz gerekiyor aslında ama normalde windowsun bunu kendisi yapması lazım.
pil kullanım profili eğer power saving üzerineyse bu gibi durumlar oluyor. Ona bakın derim ben.
1- Windows'un güç ayarlarından kontrol edin. Genelde bilgisayarla gelen yazılım olur, onun üzerinden ayarlanır. Bende de Asus var mesela Windows tuşu-x e basınca küçük bir pencerede geliyor hangi modda çalışayım diye. Office Silent/Power saver tarzı bir şey ise onu değiştirin. Yoksa Windows'un ayarlarına bakın pil şeysine çift tıklarayak falan. Orada daha ayrıntılı şeyler olabilior.
2- Ekran kartının ayarlarına bakın NVidia'nın yazılımı üzerinden. Onda da muhtemelen pildeyken böyle davransın, elektriğe takılıyken şöyle davransın diye ayarlar olur.

Not: Assasin's Creed Brotherhood oynadığım en güzel oyunlardan biriydi :).
  • natnan  (10.05.11 19:50:54 ~ 19:52:01) 
daha yeni buna benzer bir laptop aldım i5 olan. ben de ekran kartının tam performansı kullanıp kullanmadığı konusunda kararsızım.
oyuna falan girdiğinde otomatik geçiş yapıyor(muş). onun dışında masaüstüne sağ tıkla ve nvidia denetim masasına gir. orada bir yerde hangi uygulama için nvidia'yı kullansın, hangisi için intel'i kullansın diye seçenekler var.
sağ alttaki bildirim alanında da nvidia paneli varsa orada da hangi programın o anda nvidia'yı kullandığı yazıyor.
yalnız bunlara rağmen ben pes 2011 settings'ini doğru dürüst yapamıyorum. nvidia'yı görüyor ama 64 mb olarak algılıyor.
bir de bu nvidia denetim masası falan çok yavaş çalışıyor bende, tıklıyorum yarım saatte açılıyor menüsü falan. masaüstüne sağ tıklıyorum o menü normalden daha geç geliyor. sizde de öyle mi?
aygıt yöneticisinden intel'i kaldırmayın, iyi şeyler olmuyor. olur da kaldırırsanız ve sorun çıkmamışsa nasıl yaptığınızı bana da söyleyin.
  • sanal uyku  (10.05.11 20:09:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.