[]

bu seçim anketine göre nasıl bir meclis görülebilir?

www.milliyet.com.tr

öncelikli not: yav milliyet.com reklamı yapıyormuşum gibi göründü , ikidir link kopyalayıp soru soruyorum da , yokölebişi.

şimdi farazi bu anketteki gibi bir sonuç aldık 12 haziran seçimlerinde diyelim. mecliste durum nasıl olur.

oyları şöyle demişler kısaca yuvarlayarak; akp %40 , chp %30 mhp %14 bağımsız/bdp %5.

akp tek başına iktidara mı gelir , chp-mhp koalisyonu oluşabilir mi? akp'nin tek başına iktidarlığı için tekrardan yeterli olacakmıdır bu
rakam? olmayacaksa akp-chp ya da akp-mhp koalisyonu mu gerekir?

akp tek başına gelirse , anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşır mı? vs vs..

siyasi görüş değil de bilimsel tahmin yorumları olursa sevinirim.

edit: aslında şunu da öğrenmek istiyorum. şimdi bu ankete göre akp yüzde 40 , chp+mhp %44. eğer chp ile mhp koalisyon kurmak isterlerse bu durumda hükümet kurma yetkisini ilk olarak kime veriyorlar. seçimlerde en çok oy alana mı? yoksa koalisyon kurarak en çok oya ulaşan birlikteliye mi? atıyorum chp ile mhp tamam biz birlikte hükümet kurmak istiyoruz dedi. kime verilcek hükümet kurma önceliği?

 
hocam tam da bunu soracaktım.

bildiklerimi yazayım:

ak parti tek basına iktidar olur. ama 300 gibi bir mv sayısı olur ki, eger birilerini yanına almazsa, hicbir sey geciremez meclisten.
azınlık hukumeti bile kursa da, koalisyon yolu gozukmez bence.

ama konu su: mv dagılımları 3. partinin girişi ile allak bullak oluyor. eger mhp giremezse ki bazı anketlerde sınırda dolasıyor, o zaman ak parti yuzde 40 alsa bile istedigi her seyi gecirir. cunku neredeyse butun mvleri, ak partiye kayacak mhp gecemedigi icin
o yuzden mhpnin gecmesi sart barajı. hatta akpden nefret eden ben, mhp gecsin diye mhpye vermeyi dusunuyorum. insallah anketlerdeki gibi ch 30 bulur da, mhp de gecenki oyunu korursa veya pkk uzerinden falan yuzde 16yı gecerse, o zaman deme keyfime.

eger yanlısım varsa duzeltin ki, hem bileyim, hem de duzelteyim.
son soruya cevap: chpye verilir oy dagılımı yuzunden.

edit: deme keyfime derken, pkk nın yapacakları icin degil, mhpnin oyunun artmasıyla akp mv sayısının dusmesini kastediyorum, yanlış anlasılma olmasın, mhpli falan degilim, sadece su anki durumdan kurtulmak isteyen bir vatan evladıyım.
  • hubble  (08.05.11 23:09:25 ~ 23:12:48) 
peki bu işin mantığı nasıl oluyor.

chp+mhp oyları yüzde 44. akp oyu yüzde 40. demek ki halkın çoğunluğu bu iki partiyi istiyor , bu iki parti de koalisyon yapmak istiyor. hükümet kurma görevi bu partilere verilmesi mi mantıklı? yoksa tek başına halktan en çok oyu almış partiye mi? bi de şu azınlık hükümeti ne demek onu bilmiyorum bir araştıracağım.

ama akp'nin yüzde 40 ile 300'e yakın mv alması(ki yarıdan fazla) ve yüzde 44 ile chp-mhp koalisyonunun akp den az mv çıkartabilmesinin nedeni ne? bana büyük bir haksızlık gibi göründü ama mutlaka siyasal bilimlerde bir yeri vardır. çok büyük konuşmak istemiyorum. neden böyle bir durum oluşuyor. yüzde on barajı ile mi alakalı? peki mhp'nin barajın altında kalması neden akp'ye yarıyor da barajı geçen iki partiye de aynı ölçüde yaramıyor? çok uzağım bu konulara , cahilim o yüzden soruyorum.
  • harrage  (08.05.11 23:19:42 ~ 23:22:08) 
mesela burda da partilere hangi yüzdeleri versen her türlü akp bayaa karlı çıkıyor. hadi burdan yakın bi de..
www.bilinclioy.com

  • ilkinci  (08.05.11 23:29:49 ~ 23:30:07) 
baraj ile alakalı.
demin eski secimlere baktım:
akp 2002de yuzde 34 almıs: 365 mv
akp 2007de yuzde 46 almıs: 341 mv

yani mhpnin aldıgı71 mv, darmadagın etmiş olayı.

ayrıca: hukumet kurulurken guevnoyu alması lazım. buldugum kadarıyla salt cogunluk lazım. salt cogunluksa bu, akp kurar, 276 lazım cunku.

ama, 1999 secimlerinde 3lu koalisyon kuruldu. toplam mv sayısı: 351.
anap olmasaydı (dsp+mhp) : 265. e o zaman neden olmadı da anapı aldılar bunlar, 367ye de gerek yokmus. burada tıhandım iste.

lan edit lan edit: ne yazmısım ben, kuramamıslar iste, 276 lazımmıs, ondan anap gelmiş. budur.

2.edit: ilkinci kardesime cok tesekkur ediyorum, mukemmel bir hesaplama aracı. eger secimler: 40/30/18 olursa tek basına olmuyor mesela.

kusura bakma editi: cok oldum ama sıkıntı su: akp 40 alsa mesela, mhp ne kadar fazla alırsa o kadar mv dusuyor chpden ve akpden, ama akp, tek basına kuramıyor boylece. veya chp 32yi falan gececek, mhp 16da kalsa da sıkıntı yok.
  • hubble  (08.05.11 23:35:22 ~ 23:51:22) 
peki bu bilinçli oy sitesinde üç büyük partiye yüzde 20 verdim. diğer hepsine de yüzde 5 verdim.

sonuçlar;akp 198 mv
chp 152 mv
mhp 168 mv
olarak çıkıyor. bu nasıl uygulama ki? benim aklıma seçim bölgeleri , sehirlerin milletvekili sayıları gibi şeyler geldi ama , yine de gfaribime gitti eşit sayıda milletvekili çıkarmayacak olmaları. bunun mantığı ne?
  • harrage  (08.05.11 23:52:34) 
bilincli oy sistemi nasıl calısır butonuna bas, anlayacaksın. adam haklı.


  • hubble  (09.05.11 00:00:34) 
hükümet kurma görevi cumhurbaşkanı tarafından meclisteki grup liderlerine verilir.

cumhuriyet tarihinde bu görev ilk olarak her zaman en çok vekil sayısına sahip gruba verilir. eğer görevi alan grup hükümet kuramaz(güven oyu alamaz) ise cumhurbaşkanına görevi geri teslim eder ve cumhurbaşkanı ya aynı gruba ya da başka bir gruba verilebilir.

sanırım belli bir süre hükümet kuramayan meclis otomatik olarak seçime gitmek zorunda kalıyordu.
  • burgcry  (09.05.11 09:59:53) 
hacı neyin derdindesiniz anlamadım..sonuç basit işte:usa hükümeti.neyi tartışıyonuz?


  • mori  (09.05.11 11:44:26) 
sondan başa;
@mori: usa hükümeti yerine milli hükümet kurulabilir mi tartışmasıdır bu; tabi benim açımdan. benim gönlümden chp'nin hükümet kurabilmesi hukuksuzluklara son verebilmesi geçer. başka yorum yapmıycam.

bilinçli oy sitesinde denilmiş ki partilerin daha önceki iki seçimde başarılı oldukları iller göz önüne alınarak oy dağıtımları yapılır denilmiş. yani akp ve chp'ye aynı oy oranını versek de akp'nin daha yüksek çıkmasının sebebi bu. çünkü doğudaki az nüfuslu illerden bu farkı elde ediyorlar. yalnız bu eski sisteme aitti. chp'nin çok akıllıca mecliste aldırdığı bir kararla artık hangi ilin ne kadar mv çıkartacağına nüfusları belirleyecek. bu durumda akp'nin doğudan avantalarının önüne geçilecek. doğu nufusunun kaydığı büyükşehirler ise bundan böyle daha çok milletvekili çıkaracak. misal bu durumda da büyük şehirlerde oy oranları chp ile akp hemen hemen aynı oranlara sahip.
  • ilkinci  (09.05.11 13:06:32 ~ 13:06:57) 
hocam tekrar diyeyim, o sayfa ne derse desin, chp yuzde 30 alsa dahi mhpye muhtac. ve akpnin en az 40 alacagını on gören ben, mhp 15 alsa bile chp mhp koalisyonu kurulamayacak diye dusunuyorum. zaten akpnin tek basına kuramaması durumumda, muhalefet bi adilik yapmayıp birleşmezse eger akp ile, akpsiz bir hukumet kurulamayacagından tekrar secime gidilir. gidilirse akpnin oyu daha da azalır hissiyatı icindeyim.

öngörüler hoş tabi ama insallah hayırlısı olur, bana göre hayırlısı chp-mhpdir. o da olursa ikinci secimle olacaktır. ha, akp gene tek basına gelse de, o zaman da kotunun iyisi deyip, bir sey gecirtmemeye bakacagız.
  • hubble  (10.05.11 01:32:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.