[]

Yeğenim Melodikayı öğrendi, hemde kulaktan... Peki ya şimdi?

Arkadaşlar benim bir yeğenim var, babasından ayrı; bizim evde büyüdüğü için erkek kardeşim de diyebiliriz... Yani beraber yaşıyoruz, kendisi 1999 doğumlu, yani 12 yaşında diyebiliriz... Bu adamın okuldaki müzik dersi dolayısıyla bir melodikası vardı. Ama diğer dersler gibi bu dersle de ilgilenmediğinden, tozlanıp gidiyordu alet... Melodika'nın üzerinde de her tuşun notalarını yazmışlar fabrikasyon olarak. Ben bu adama internetten notaların olduğu bir siteyi göstererek, doğru notalara sırayla basması halinde istediği şarkıyı çalabileceğini öğrettim. Ferhat Göçer'le, Erkin Koray'la falan notalara bakarak çalmaya başlayan yeğenim, geçen farkettim ki hiç notasız, duyduğu şarkıyı melodika'ya dökebiliyor... Yani kulaktan şarkı çıkarıyor. Aşırı zor olmayan her şarkıyı en fazla iki denemede hatasız çıkarıyor üstelik, mesela az önce "hadi yine iyisin" i çaldırdım, sorunsuz çaldı ilk denemede... Üzerine benim tek telli kırık mandolini verdim, biraz kekeleyerekte olsa onu da çaldı... Şimdi gelelim kafama takılanlara;

1-Bu bir yetenek midir? Yetenek ise ciddi bir yetenek midir?(Kulak olayını 1 hafta gibi bir sürede çözmesi gibi...)

2-Bu adamın diğer dersleri çok kötü ama resime, taklite, tiyatroya, spora ve bu olayla birlikte müziğe acaip bir ilgisi var; ne yapmak gerekir?

3-Bu bir yetenekse, bu iş melodika ile gitmemeli... Neye geçmek gerek? Klarnet gibi üflemeli bir çalgıya mı? Yoksa gitar, bağlama ya da mandolin gibi telli bir çalgıya mı? Hatta kemana mı?

4-Bu işi bir hoca takviyesiyle mi sürdürmeli, yoksa kendi haline mi bırakmalı? (Adam otoriteden hiç hoşlanmayan bir tip, malum babasız büyümek vs...)

Kısacası enstrüman çalmayı çok istemiş ama becerememiş bir adam olarak yeğenim beni heyecanlandırıyor ve elimden geleni yapmak istiyorum. Çocuk belki de hayatını kurtarır bu şekilde.

Hepinizin tavsiyelerini bekliyorum, özellikle müzisyen arkadaşların...

Saygılar...

 
bence yetenek, önce bir hocayla gorusun. hayatını bu alana adamak isterse -ki derslerle pek arası yok demişsiniz- anadolu güzel sanatlar lisesine gidebilir.


  • heyamo  (03.05.11 02:01:29) 
çok enteresan. kesinlikle yetenek. mozart 5 yaşında ilk bestesini yapmış mesela, dehasının kanıtı olarak ortaya sürülüyor, kimbilir yeğeniniz de bir dehadır.

neye geçmeli olduğu konusunda bilgim yok ama ben olsam üzerine düşerdim. en azından böyle üstün yetenekli çocuklarla ilgilenen bir kurum kuruluş bakardım. kesin vardır.
  • eyke  (03.05.11 02:04:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.