[]

[dilbilgisi] televizyonda dönmek

"televizyonda dönen klip/reklam" tabirini cokca duyar/okur oldum. hicbir zaman türkcemin cok güzel oldugunu savunmadim ama bu tabir bana cok yanlis geliyor.

dogru bir kullanim mi?
cikis noktasi nedir? ingilizceden direkt ceviri mi?
alamanci türkce olabilir mi?

 
film makarasının dönmesinden çıkmış şimdiye kadar gelmiştir bence.


  • hewit  (01.05.11 15:55:00) 
nereden çıktığına dair bir fikrim yok fakat "bu aralar sürekli oynayan, yapay gündemde" anlamında kullanılıyor gibime geldi.


  • bıdıbıdı  (01.05.11 16:03:20) 
tahminen teknik terimin yansıması. bant akıyor da derler özellikle eski tvciler. eski "reel tape"lerin dönmesi kaynaklı olabilir goo.gl (her ne kadar bu ses kaydı için olsa goo.gl bu şekilde video için olanları da var. tabi farklı yapıda. trt'de bunların kullanıldığı dönemleri biliyorum (yani sadece izleyici olarak)


  • ben smyrna  (01.05.11 16:04:15) 
hah bundan görmüştüm yakından: goo.gl
bu tarzda olanı da trt falan kullanıyordu: goo.gl (bu bir video oynatıcı :) tabi profesyonel tipte. (renkli vtr yazıyor zaten isimde)

  • ben smyrna  (01.05.11 16:07:13) 
bu tabir klip, reklam, haber gibi tekrar tekrar gösterilen şeyler için kullanılıyor. bence aynı yayının farklı kanallarda ve sık sık yayınlanmasını belirten "dönüp durmak" gibi bir anlama sahip. bu yüzden hiç yadırgamıyorum ben. "ekranda dönen bir canlı yayın programı" deseler mantıksız olurdu tabi. bu sadece benim tahminim. kaynağından emin değilim.


  • daysleeper  (01.05.11 16:10:54) 
nesi ters bunun anlamadım ? televizyonda kullanılan dogru cümlelerden bi tanesi bana kalırsa da.


  • rurouni  (01.05.11 16:15:47) 
daysleeper'a katılıyorum birden fazla kez gösterilmesi anlamında kullanılıyor dönmek tabiri. klip ve reklam bildiğiniz üzere sadece bir kez gösterilen şeyler değil.


  • bodom  (01.05.11 16:19:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.