[]

Aya Gercekten Inildi mi?

Merhaba,

Isin teknik kismindan pek anlamam. Ama roketlerde itme gucunun kimyasal patlama ile saglandigini hatirliyorum. Patlama icin de sanirim havaya ihtiyac var. Peki ayda atmosfer yoksa aya inen arac nasil oldu da aydan tekrar havalanabilecek itme gucunu yaratti? Nasil dunyaya geri dondu?

Tesekkurler.

 
Yakıtla (Hidrojen) birlikte kriyojenik oksijen de taşıyorlar. Dünya'dan ayrılırken de atomosferdeki oksijeni değil tanklardaki yüksek yoğunluktaki oksijeni kullanıyorlar.


  • nop  (30.04.11 18:14:26) 
uzayda herhangi bir hıza ulaşırsan sonsuza dek o hızla gidebilirsin. dünyadan çıktıktan sonra bunu yaptılar.
yakıt olarakda sıvılaştırılmış oksijen ve sıvılaştırılmış hidrojen kullanıldı. böylece yanma garanti altına alındı.
şuan iyon tahrikli motorlar üzerinde çalışıyorlar. elektrik enerjisiyle hızlandırılmış atomlar kullanılarak yanma hızı arttırılmaya böylece uzay gemisini hızlandırmaya çalışıyorlar.
  • kisa winston corcil  (30.04.11 18:17:00) 
yakıt olarak ‘Aerozine 50’ ve ‘dinitrojen tetroksid’ kullanılmış ay'a giden rokette.

ayrıca şöyle bir şey buldum: "Roket motorları hem yakıtı hem de yakıtın yanmasını sağlayan oksitleyici maddeyi bünyesinde bulundurur. Dış atmosfer havasına ihtiyaç duyulmaz. Bu sebeple dış çevreye bağlı olmadığı için boşlukta dahi çalışabilir."

kaynak: nasilcalisir.blogcu.com
  • jangara  (30.04.11 18:17:22) 
1)ayda atmosfer vardır. ayın kütlesi dünyanınkinden çok daha az olduğu için çok daha küçük bir atmosfer tabakası var ama var.
2)ayda yerçekimi kuvveti dünyadakinden aşağı yukarı 6 kat zayıf. yani kalkış için daha zayıf itme gücü yeterli.

edit: anladığım kadarıyla atmosferin varlığına da gerek yokmuş. kaldı ki yanma için oksijen gerekli evet, lakin ay atmosferinde yeterli oranda oksijen bulunmaz. ayın atmosferi hakkındaki bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz: tr.wikipedia.org
  • cro magnon  (30.04.11 18:26:13 ~ 18:32:43) 
wechoosethemoon.org

buradan tüm evreleri izleyebilirsin. İlk gelen sayfada "launch" a bas sonraki sayfalarda da "stage" lere bas. Aya kadar gidecek..:)

edit: stage değilmiş, "go to stage" miş
  • khan shabbir  (30.04.11 18:35:19 ~ 18:36:17) 
bu sorunun cevabi kozmonotikstring'de bence! :P


  • ucan sincap  (30.04.11 19:25:46) 
panpa tüm teknik soruları geç, ben washington'daki havacılık ve uzay zımbırtıları müzesinde aya inildiği iddia edilen aracı gördüm. öyle bir araçla bırak aya inip geri dönmeyi, istanbuldan trabzona zor gidersin. alüminyum folyoyla kaplamışlar mk aracı, sikindirik teneke parçası. yok öyle bi şey...


  • perkele  (30.04.11 19:58:48) 
Şuna da bakın:

(git: 226158)
  • sourlemonade  (30.04.11 22:12:25) 
TBBT'de aya yansıtıcı bıraktıkları muhabbeti vardı, herhalde uydurma değildir o kısmı.


  • uyku inadim inat  (30.04.11 22:13:19) 
ay'a 59-76 yılları arasında 22 araç gönderilmiş.


  • cro magnon  (01.05.11 00:40:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.