[]

Futbolda uzatma dakikaları

Tam olarak nasıl belirleniyor bu uzatma dakikaları? (0-0 biten maçın 30 dakika uzamasından bahsetmiyorum. Duraklama dakikaları aslında)

"Topun oyunda olmadığı süre" mi bu? İnanın ki öyle değil. Geçenlerde üşenmedim, kronometre tuttum, bir maçın ikinci yarısında oyun toplam kaç dakika durmuş ölçtüm. 13 dakika mı ne çıktı sonuç. maç 4 dakika uzatıldıydı galiba. Yani pratik olarak "topun oyunda olmadığı süre" değil. Ama teoride nedir, kural kitabında ne yazar?

Eski fifalarda 'Injury time' yazıyordu galiba; sadece sakatlıklar mı çıkarılıyor acaba? Mesela taç, gol, faul gibi şeylerde duran süre sayılmıyor mu?

Nedir yani uzatmaya eklenen bölümler resmen? Eğer hepsiyse, benim tuttuğum 13 dakika niye 4 dakika verilmiş (hep öyle oluyor)?

 
yok ordaki injury time o anlamda değil kayıp zaman anlamında bildiğin. aslında bana şimdiye kadar aşağı yukarı aynı gibi geldi ama 13 dakika - 4 dakika başkaymış. belli bir yüzdesini alıyor olabilirler mi?


  • xenophobe  (29.04.11 16:07:32) 
uzatma dakikalarına karar verilirken elbette dikkate alınan topun oyunda olmadığı süre ancak kimse sana bunun 45 dakikaya tamamlamak üzere olduğunu söylemedi değil mi? sayıyı hatırlamyıorum ancak 30-35 dakika gibi bir şey yakalanmaya çalışılıyor sanırım.

edit: pardon uydurmuşum. topun oyunda olmadığı süre değil, sadece oyuncu değişikliği ve sakatlık süreleri ekleniyormuş.


Allowance is made in either period for all time lost through:

substitution(s);
assessment of injury to players;

bit.ly
  • desdinova  (29.04.11 16:08:18 ~ 16:14:54) 
@desdinova: Olur mu öyle şey ya? Maç hiç durmazsa dakika 35'te durduracak mı hakem maçı? Ya da 10 dakika durduysa hiç mi uzatmayacak?


  • long live rock n roll  (29.04.11 16:12:06) 
tff'nin sitesindeki oyun kurallarından referansla:

"aşağıdaki durumlar nedeniyle kaybolan süre ait olduğu devreye eklenecektir:

oyuncu değişiklikleri
oyuncu sakatlanmalarının değerlendirilmesi,
sakatlanan oyuncuların tedavi için oyun alanından çıkarılmaları,
zaman geçirilmesi,
herhangi bir diğer neden dolayısıyla.

eklenecek süre hakemin takdirine bağlıdır."

www.tff.org
  • jangara  (29.04.11 16:15:12) 
iki şey var. yapılan oyuncu değişikliği ve oyuncunun saha dışına çıkmasını gerektirecek sakatlıklar. bunların biri için 30 saniye, diğeri için 1 dakika ekleniyor. hangisi 30 saniye, hangisi 1 dakika emin olamadım. topun oyunda olmadığı an futbolun doğasında olduğundan bir veri değil. ayrıca oyuncuların kasten oyunu başlatmama durumlarında (atışı geç kullanma, çok yavaş saha dışına çıkma benzeri) hakem tribünlerinde görebileceği şekilde saatini durduruyor. ama stadyum ya da yayın saati durmadığından bir ek süre, bi nevi uzatma eklenmiş oluyor.


  • zaferbey  (29.04.11 16:15:56) 
basketboldaki gibi değil futbolda duran dakikalar. futbolda dakika devamlı sayılır. genel anlamda sakatlıkta, oyuncu değişikliğinde, eğer serbest vuruş ve penaltı uzun sürmüşse, kırmızı kart gören oyuncu iki saat çıkmamakta ısrar ediyorsa vb.. durumlarda hakem diğer kronometresini başlatır ve devre ya da maç sonunda toplam zamana ekler. faül atışlarında, kaleci atışlarında, taç atışlarında falan durmuş sayılmaz oyun.


  • baldur  (29.04.11 16:16:05) 
uzatma dakikalarını hakem kolundaki başka bir saatle ölçüyor.
ama her taç, her faul de eklenmiyor. onlar olağan durumlar. şöyle düşünelim; her taç atışında 10 saniye geçse ve maçta 20 taç atılsa toplamda 200 saniye eder. sadece taçlar 3 dakikadan fazla yani. fauller, kornerler, autlar derken 13 dakika normal bir süre.
fakat dediğim gibi bunları olağan bir durum kabul edip vakit geçirmeye yönelik durumlarda, değişikliklerde saat devreye giriyor. yoksa maç bitmez :)
bu arada maç sonunda 3 dakikadan aşağı da kimse uzatma vermiyor. 4 de ideal oluyor. bazen düşünüyorum ben de saat tutmuyorlar mı diye. standarta bağladılar artık neredeyse
  • afrikalileo  (29.04.11 16:17:26) 
ben hakemken her hakem gibi 2 saat takardım ve yukarda belirtilen durumlar olduğunda bi kronometreyi durdururdum sonra maç başlayınca yeniden başlatmak gerekirken hep unuturdum başlatmayı.sonra da ortalama bişey verirdim. genel olarak hakemler nabza göre şerbet verirler bi sakatlık tarzı bişey yoksa 6 değişiklikten 3 dk eklenir. Ekstra durumlara da ortalama 1 er dk eklenir.


  • aspo  (29.04.11 16:26:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.