[]

bir iş hakkında fikirlerinize ihtiyacım var

bugün bir iş görüşmesine gittim. bir türk otel firmasının ilanıydı.

iş kısaca şöyle;

bir amerikan şirketi var. dünya çapında 5000 türkiyede ise 50 otel ile anlaşması varmış bunların. 10 ve 25 yıllık tatil paketleri satıyorlar müşterilere. bu 10 yıllık tatili bu istediğin otellerden birinde her defa değiştirerek kullanıyormuşsun. ilgilenecek turistleri bu otellerden birinde yarım gün misafir ediyorlar. gezdiriyorlar yediriyorlar falan. işte ben bu otele iş başvurusu yaptım. benim yapacağım iş ise bu ailelere falan oteli gezdirmek. otel hakkında bilgi vermek. daha sonrasında bu 10 yıllık falan kampanya hakkında bilgi vermek. eğer ailelerin kafasına yatarsa da onları finans müdürüme iletmek. finans müdürü de satışı yapacakmış.

saat öğlen 12 ile 18 arası falan çalışıyorsun. kalacak yerin yemeğin ulaşımın onlardan.

ama aklımı kurcalayan konu ise sabit bir maaş yok. prim usulu. adamın bana söylediğine göre kişi başı minimum paket 3000 dolarmış. eğer bunu satmayı başarırsam her satıştan yüzde iki verecekler. işte 120 lira mı ne oluyor bir satış.

adam bana epey bi sıktı. yaz döneminde görüşülen müşterilerin istatistiki olarak 3 te 1 i bu programı alıyomuş da. 3 ayda 6000 lira kazanabilirmişim de. ben böyle yüksekten konuşan adamlara biraz çekingen bakarım. çünkü aynı tipte insanlarla work and travel a giderken de muhattap olmuştum. zararını da gördüm. bana ne kadar 6000 kazanırsın desede tınmam artık pek.

işte o yüzden siz sevgili akdenizlilere soruyorum. ne dersiniz , ne yapayım. mantıklı mı ki bu? bu işlerde daha önceden çalışmış birisi var mı? deneyim falan? hiç böyle bir tuzak ile karşılaştınız mı?

not: otel , firma , mevkii ismi vermenin etik olmayacağını düşündüm. yani herhangi gelir geçer bir firma olarak düşünün. ben firmaların güvenilir olup olmadığını ayrıyetten araştıracağım zaten.

 
buna benzer bir şirketi birisinden dinlemiştim. şöyle çalışıyorlar.

tatil yerlerindeki aileleri bir tanıtımımız var, yiyeyecek içecek ikramımız var diye kandırıp güzel bir otele davet ediyorlar. ama kesinlikle aile ile gelmelerini istiyorlar (eş çocuklar hepsi olacak). sonra bu davete alırken cep telefonları kapatmalarını ve kesinlikle davetin sonuna kadar açmamalarını istiyorlar. girişte size anket formu benzeri bir form dolduruyorlar. burda yanınızdaki kredi kartının limiti ve diğer bilgilerinizi alıyorlar. ama bunu o kadar güzel bir organizasyon ile yapıyorlar ki gelenleri etkiliyorlar. ailelerde buraya kadar geldik yemeğimizi yer çıkarız diyorlar.

sonra içeriye girdikten sonra sizi bir masaya alıyorlar ve başınıza bir satış elemanı veriyorlar (bu sen olacaksın). biraz yemek falan yedikten sonra size tatil paketini anlatıyorlar ve güzel bir indirim yaptıklarını söylüyorlar, fakat bu indirimin sadece bu toplantıya özel olduğunu eğer yarın almak isterlerse aynı fiyat olmayacağını söylüyorlar. lafı uzatmayayım saatlerce içeride psikolojik baskı yapıyorlar, eşinizi ve çocuklarınızı manipule edip tatili almanızı sağlamaya çalışıyorlar. eğer ilk girişte doldurduğunuz formdaki bilgiler kriterlerine uymuyorsa (kredi kartı gelir vs) sizi yemeğe bile almadan sepetliyorlar

bu olayı bir toplantıda daha da ayrıntıları ile bir prof. anlatmıştı. belki senin başvurduğun şirket böyle çalışmıyordur ama bana bunu hatırlattı.
  • mahallenindelisi  (26.04.11 18:15:32) 
eğer bu şirket senin anlattığın mekanizma ile çalışıyorsa acaip şekilde soğudum. eğer gerçekten de 6000 lira kazandırcaklarsa da paraları kendilerinin olsun.

oldum olası sevmemişimdir böyle işleri. zoraki pazarlama beni irrite ediyor ve böyle bir sistemin parçası olmak da istemem açıkçası.

araştıracağım bu şirketi , sistemi. nasıl işliyor iyice bir bakınayım. yoksa yatırırım bu işi. 6000 lira için ah aldığıma , insanların canını sıktığıma , zor durumda bıraktığıma deymez.
  • harrage  (26.04.11 18:23:28) 
bi de neden telefonlarını kapattırıyorlar. bundaki amaç ne?


  • harrage  (26.04.11 18:27:15) 
amaç oraya gelen ailenin tek başlarına anlık koşullarla karar vermeleri. muhtemelen herkesin fikrine güvendiği birisi vardır onu arayıp fikir sormak ister. arayacağı kişi de bahsettiğim psikolojik baskı ve manipulasyona maruz kalmadığı için olumsuz yanıt verecektir. hatta abartıp tuvalete gitmelerine bile izin vermemişler görüşmenin sonuna doğru. 2-3 saat sürmüş sanırım bu olay. kişileri toplantıya bedava 1 hafta tatil diye çağırıyorlarmış. tatil gerçekten var ama şöyle; otele gidiyorsunuz 1 hafta bedava ama tüm yemekleri o otelde yemek zorundasınız. ben dışarı çıkıp yemek yiyeyim falan yok. oteldeki 1 haftalık yemek parasını siz hesap edin.

çok miş'li muş'lu konuştum ama anlatan kişi güvenilir birisi...
  • mahallenindelisi  (26.04.11 18:33:20) 
sanırım bulaşmamak daha iyi olacak. internetten araştırdım biraz. bir bilgi edinemedim. şimdi baklıyorum ; böyle bir işin içinde olmak istemiyorum. sistemin bu şekilde ilerlemesini ise hiç istemiyorum.

sanırım insanlara saygı , mantıklı tercih şansı tanıma daha etik.

ben bu işi kapattım o zaman.
  • harrage  (26.04.11 18:52:12) 
lise den itibaren çok uzun yıllar otelcilik sektöründe çalışmış biri olarak söylüyorum. bu bahsettiğiniz sistem bir çeşit " devre tatil" sistemidir. bir zamanlar club flipper lar çok yaptı bunu. çalışan okul arkadaşlarımda oldu, hatta dolandırıcılık sebebiyle tutuklanan da.

girmenizi şöyle tavsye etmem. çaşıma saatleri öyle görünüyor ama çok yorucu olduğunu biliyorum. o prime bir türlü ulaşamazsınız çünkü insanlar bambaşka gerekçelerle çağrılıyorlar o görüşmeye. yok şu otelde akşam yemeği kazandınız v.s. şeklinde.

bir de çok sık eleman sirkülasyonu olur bu tarz işlerde. huzursuz bir ortamları vardır genelde, personel lojmanları bazen çok iyi olabilmekle beraber, çoğunlukla olumlu şeyler duymadım.

otelcilikle ilgilineyorsanız, yabancı diliniz de varsa, küçük bir otelde işe başlamayı deneyin.
  • Phoebe  (26.04.11 18:57:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.