[]

Gazetelerin doğru haber yazma yükümlülüğü var mıdır?

Yani bir Radikal'i bir Zaytung'dan ayiranin farki nedir? Okuyucunun gozunde "yalan haber yapmislar" denilmesinden ote hukuksal bir zorunluluklari var midir? Mesela demir kungül haberi Radikal'de ciksaydi Nihat Dogan Radikal'e "hakkimda yalan haber yapmislar" diye dava acabilir miydi?




 
hayır yoktur.

zaten haberin doğruluğu, yanlışlığı tartışılır. sen kendi hakkında yazılan haberin yalan olduğunu düşünüyorsan, buna tekzip metni yollatarak doğru olarak yayınlanmasını istersin. yorum farkı diyorlar bu olaylara. o yüzden yandaş basın, muhalif basın vs. bu gibi kavramlar var.

tek hukuksal zorunlulukları, mahkemece gönderilen tekzip metnini sayfalarına yazmak.

şu sözü çok seviyorum ben ;

If you read the newspaper, you're mis-informed

Eğer gazete okumazsan bilgilenmemiş olursun. Eğer gazete okursan yanlış bilgilenmiş olursun.
  • mevrin  (21.04.11 12:06:50) 
yani simdi Nihat Dogan zaytung'a demir kungul haberi icin tekzip gondertip "ND hakkinda yazdigimiz makale gercekleri yansitmamaktadir bla bla kamuoyuna duyurulur" diye bir yaziyi sayfasinda yazdirtabilir mi? eger oyle olursa iste buna gulunur :)


  • comptrol  (21.04.11 12:26:07) 
yani şu olabilir ;

eğer nihat doğan zaytung'un alt tarafında olan şu yazıyı görmezse

" Zaytung.com Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı'ndan Bildirilmiştir: Sitede yer alan tüm yazılı ve görsel materyal, html kodlarına varıncaya kadar yalandır uydurmadır. Kemik yaşı 18'den küçük olanlar siteye bir arkadaşa bakıp hemen çıkmak için dahi giremezler. Son olarak bizi dava edip mahkemelerde süründürmezseniz gerçekten çok seviniriz. Saygılarımızla."

evet tekzip ettirmeye çalışabilir. ama gerekli incelemeler yapılınca gereksiz bir olay olduğu anlaşılır. adam belirtiyor orada, yalan ve uydurmadır diyor. zaten yazılı basın için kullanılıyor bu tekzip olayı. internet haber siteleri için (bir gazete kuruluşuna bağlı değilse) sadece hakaret olduğu zaman itiraz ediyorlar. ve evet zaytung hakaret ederse buna itiraz edilirse yasal işlem başlatılır.
  • mevrin  (21.04.11 12:45:49) 
@mervin ayni metin eksisozluk'tede var ama yanlis bilgi sebebiyle tekzip alabiliyormus eksisozluk. yalniz basin organlari icin soyle bir sey varmis: ""Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar." diye bir sey varmis basin meslek ilkeleri arasinda ve bunun yasal bir dayanagi da bulunuyormus:

www.medyafaresi.com

yani gazeteciyim dersen bu kisitlamalara maruz kaliyorsun, degilsen kalmiyorsun sonucunu cikardim ben. :/
  • comptrol  (21.04.11 13:00:34) 
eksisozluk, yanlıs bilgi sebebiyle tekzip alamaz diye biliyorum. kişilik haklarına saldırı gibi olaylar yüzünden tekzip alır. yani ben x'in başlığına 1920 doğumlu diye bir entry girersem bunu ne diye tekzip edebilir? zaten bu sitede yazılanlar doğru değil deniliyor? burada kişilik hakları önemli.

Basın Konseyi olayı çok farklı. yaptırımı yok.

ciddiye alan var, kararlarını çöpe atan var. ama normali tekzip metninin yayınlanması. bunun prosedürü nasıldır bilmiyorum ama cumhuriyet savcısı bir tanıdığımız var ve yaptığı iş gazeteleri okuyup tekziplerin yayınlanıp, yayınlanmadığına bakmak.
  • mevrin  (21.04.11 13:34:39) 
eger sen x'in basligina 1920 dogumlu yazarsan inandiriciligin olmaz.


  • co2s2  (21.04.11 14:07:21) 
sorun inandırıcılığımın olup olmaması değil. sorun bunun yasal sorun teşkil edip etmediği.


  • mevrin  (21.04.11 17:14:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.