[]

bilgisayarı bozmak

her şey bilgisayarın fanından fırtınada camlardan çıkan uğuldama sesi gibi sesler çıkmasıyla başlamıştı. uzun süreler bilgisayar başında durunca da iyice kafa s.ker hale gelmişti. bildiğin kamyon gibi ses çıkıyordu bilgisayardan. neyse efenim küçükken bozuk bir radyoyu açıp içine üfleyip kapatmak suretiyle radyonun çatır çatır çalışmasını sağlayan ben bilgisayarı açmaya karar verdim. mükemmel bir fikrim vardı. üfleyecektim.

bozulacağını düşünmemiş, en kötü tamir olmaz işte devam eder aynı diye düşünmüştüm. gidip bir tornavida aldım birkaç da video izledim. açtım kapağı. lan o kadar vida söktük olmuştur belki diyerek açtım bilgisayarı. ses aynen devam ediyordu. fanı da sökemedim yerinden. o dönüyordu ben de tepesindeki boşluktan bakıyordum. sonra fana çıbık sokma suretiyle "du bakem nolcek fansız" adlı operasyonumu gerçekleştirdim. bilgisayar hiç yapmadığı bir şeyi yaparak puf diye kapandı.

pes etmedim. bir arkadaş da sağolsun yağlayın demiş. fan dönerken yarım kapak zeytinyağını bıraktım fana. o dönerken nasılsa yayılır diye düşünmüştüm. aman tanrım ne de zekiydim!

ama ses devam etti. oyuna girdiğimde abiler hatta mermiler bile ağır çekim hareket ediyordu. sonra oyun düzeldi bu sefer bs player görüntüleri atlayarak ve kasılarak göstermeye başlamıştı. ve bilgisayarın puf diye kapanmaları normal bir olay olmuştu. alta bir defter koyarak bilgisayarın altında boşluk bıraktım. 2 saattir resetlenmiyordu neyseki.

tüm bu olanlardan sonra aynaya bakıp 3 kelime söyledim. "al! kırdın, kırdın"...

 
eğer sabahın köründe anladığım bilgisayarın kendine kapanmasıysa: fan da işlemci fanıysa ve artık dönmüyorsa sıçtın. yok eğer dönüyorsa iyi. temizle geçer demek istiyorum.


  • serafettinn  (21.04.11 05:35:30) 
ne fanı bilmiyorum ki. bi tane bardak altlığı boyutlarında. hani benim yağladığım. arada bir duruyor. sonra vınnnnnnnnnn diye başlıyor filan. bi haller oldu ama işte onu soruyorum.


  • sarper361  (21.04.11 05:37:32) 
bu fan aliminyum bir yüzeye mi bağlı yoksa bir devreye mi bağlı?


  • serafettinn  (21.04.11 05:46:33) 
www.laptopcpufan.com
şunun gibi. o kablosu da var. bir de altından geçen bakı renginde acayip bir şey daha var. o baya turluyo içinde bilgisayarın fanın altından geçip başka yerlere gidiyo filan...

edit: tam olarak şöyle
images.anandtech.com
sağ üstteki gri.
  • sarper361  (21.04.11 06:05:19 ~ 06:06:34) 
ha dizüstü. : )
patron sen bunu direk servise götür.
bakmak lazım ne var ne yok diye çünkü
  • serafettinn  (21.04.11 06:20:53) 
Bilgisayar hala çalıştığına göre işlemciyi sikmemişsin, orada sıkıntı yok o yüzden. Ama fanı bozmuş olabilirsin. Fanın değişmesi lazım gelir, yetkili servis bunu muhtemelen garanti dışı diyerek iyi bir paraya yapacaktır.

Bu işlerden anlayan arkadaşın varsa (sen değil) uygun parçayı ebayden falan getirtip kendiniz takın. Fan değişimi için 500 tl isteyen teknik servislere inat, bu işi 5-10 tlye çözersiniz.
  • portnoi  (21.04.11 10:28:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.