[]

ingilizce öğretmeni olsaydınız veya iseniz

fiillerin 3. halini (v3) nasıl yaratıcı ve etkin anlatırsınız? teşekkürler.




 
  • areels  (16.04.11 19:22:55) 
v3 dediğiniz düzensiz fiillerse, kartlarla anlatırdım. iki parmak kalınlığında kağıtlar kesip, bir tarafına 1. ve 2. hallerini, arka tarafına da 3. halini yazardım. bunlar bir torba içinde olurdu. kime anlatıyorsanız, elini daldırıp bir kağıt çekerdi, ne taraf çıktıysa öbür taraftakini söylemesi gerekirdi. ama mutlaka bağlam düzeyinde de desteklemek gerekir. 5-6 satırlık paragraflarda çıkan fiilleri kullanmasını isteyebilirsiniz.

insanlar gre'nin verbal kısmına böyle hazırlanıyor. yöntem iyi ama sonuçta öğrenciye de bağlı tabi.
  • empty space  (16.04.11 19:30:34) 
belli bir standardı olmadığı için anlatıp geçerdim. ama tavsiye olarak okul çıkışı post it almalarını söyleyip buzdolabı kapısı, dolap, duvar, pencere'ye vs.. yapıştırmalarını isterdim. ama zamana göre. şöyle ki sabah yaptığı işler için (banyoda el yüz yıkama, mutfakta kahvaltı, dolaptan kıyafetleri almak vs..) 2. zamanlarını banyo-mutfak-dolab'a.

1. zamanlarını okul çantası, televizyon, bilgisayar gibi yerlere yapıştırsın. kaba tasnif söyledim ama ayrıntılı bir plan yapılırsa faydalı bir metod çıkar.
  • mayeskuel  (16.04.11 19:32:26 ~ 19:33:06) 
düzensiz fiil kavramını past tense'den bildikleri için o kavramın üzerinde durmaya çok gerek yok ama giriş için gerekli.

bildikleri bazı fiilleri sorarım ve onlar söyledikçe tahtaya yazarım. mesela altalta 6 tane fiil yazarım. sonra sınıfa fiilllerin past halini sorarım. muhtemelen söyledikleri fiiller düzenli, düzensiz karışık olacaktır. söyledikleri past fiillerin en üstüne de past yazdıktan sonra, sürpriiiiz bir de bunların 3. hali var ama merak etmeyin başka yok derim :s

sonra da past yazdığım sıraya past participle ( V3) yazarım. sınıfa sorarım: hangi fiiler düzenliydi diye. onlar düzenlileri söyleyince, 3. hali olarak ben de aynısını eklerim.

tahtanın ilk yarısını kullanmıştık ya. ortadan bir çizgi çeker geçerim yan tarafa ve tefeye irregular verbs yazar, yine onlardan bildikleri düzensiz fiilleri söylemelerini isterim. onlar söyler, fiilleri yazarım mesela bir 8 tane. sonra aynı şekilde eliciting yaparak yanlarına past halini yazdıktan sonra, kendim eklerim 3. hallerini. daha sonra sınıfça okuruz tekerleme gibi. en son sadece 3. hallerini okuturum. arkasından bir kaç öğrenciye nominate ederek okumalarını isterim.

derse ara notu: şimdi bu 3. hallerin 6, 7 kadar ortak pattern'ları var. bir workshop'ta anlattılardı ama unuttum, epeydir de gramer öğretmiyorum ama sizin yerinizde olsam yukardaki önerime şunu ekleyerek devam ederim derse.

cut cut cut
grow grew grown
go went gone
teach taught taught
..
bu tip grupları tahtaya yanyana yazarım. bahsettiğim bu gruplardı. biraz incelemeyle genel pattern'ı bulabilirsiniz ya da nette arasanız bulursunuz.

çocuklar da defterine yazar bunu. sonra ben karışık fiillerin 3 çekimini de sesli okurum, onlar da ait olduğu grubun altına yazar. duruma göre seçtiğiniz sayıda fiili çocuklar ait olduğu grubun altına yazdıktan sonra, onları tahtaya çağırıp tahtada ans. key yazma kısmını onlara yaptırırım.

en son da aynı grubun altındaki fiili hep birlikte okuruz, sonra karışık okuruz, sonra tek tek öğrenciye gösterir ona okuturum. en sonun sonuncusu olarak, tahtada 3. hallerini silip defteri kapattırırım ve sildiğim fiillerin 3. halini onlara sorarım.
  • pyro clustic flow  (16.04.11 20:19:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.