[]

change of support

ya da change-of-support. bir jeoistatistik terimi ve yaklaşık 1 saattir tam olarak ne manaya geldiğini, türkçede ne şekilde kullanıldığını yani karşılığını anlamaya çalışıyorum. kendisine hiç rast gelmiş var mıdır?




 
nerede geçiyor bu? bir de jeoistatistik yeni mi çıktı? yoksa jeoloji/jeofizik bölümlerinde verilen istatistik dersinden mi bahsediyoruz?

tam cümleyi ya da metni verebilirseniz anlam çıkarması daha kolay olur.
  • loveinaflipbook  (13.04.11 10:11:58) 
çevirmeye çalıştığım bir makalede; local models for spatial analysis. kendisiyle pek bir alakam olduğu söylenemez. ben dediğim şey geostatistics işte, evet dersi de varmış.

fikir vermesi açısından paragrafı olduğu gibi kopyalıyorum.

the change of support problem
As outlined above, block kriging provides a means of changing support. For example, if the input has a point support, predictions can be made over areas rather than at points. Change of support is a major concern in geostatistics, and these principles can be expanded to addressing the kinds of questions outlined in Section 5.4. Gotway Crawford and Young (110), (111) provide an overview of the change of support problem and some methods that may be used to address it.
  • sanat guresi  (13.04.11 10:27:14) 
yanlışım olabilir ama sanırsam bu makale point kriging'den block kriging'e çevirme ile alakalı bir şey. point'ten block'a geçirirken support noktaları da değişiyor. bununla alakalı bir kayma probleminden bahsetmiş galiba.

bunun bir türkçe karşılığı vardır illa ama ben de bulamadım malesef. ama merak ettim aramaya devam ediyorum bir yandan.
  • loveinaflipbook  (13.04.11 10:47:47 ~ 10:48:49) 
uzun süre "değişim", "değişiklik" vs. şeklinde aklıma gelen bütün değişkenleri denedim ve hiçbirisi çıkmadı, demek ki benim gibi alan dışı insanların bulamayacağı kadar gizli bir terim söz konusu. çokca zaman kaybetmiş olduğumdan "destek değişikliği" deyip geçme yolunu seçtim. sanki fazla da anlam kayması olmayacakmış gibi. siz bulabilirseniz değiştiririm.

teşekkürler.
  • sanat guresi  (13.04.11 10:58:29) 
"destek noktası değişikliği" deyin bence siz ona, daha iyisi bulunana kadar öyle kalsın en azından:)


  • loveinaflipbook  (13.04.11 11:03:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.