[]

HDD'yi 5'e bölmek

Diyelim ki 320 gb'lık bir hdd var elimde. Bunu 5'e bölsem ve her bir partition'a ayrı bir os kursam... bilgisayarın performansı bundan etkilenir mi?




 
etkilenmez. açık olan OS'a dünya o partisyondan ibarettir. diğerleri sadece bildiğimiz yerel disk.

AMA: bir disk üzerinde dış kısımlara doğru gittikçe erişim süreleri artar, yazma okuma hızları düşer. partisyon sınırları da katı çizgiler. yani atıyorum, diskin en dışına kurulmuş bir windows ile en içine kurulmuş bir windows arasında çok ufak farklar olabilir. zaten disk (veya os) böyle kritik şeyleri mümkün mertebe içeri doldurmaya çalışıyor diye biliyorum.

yine de bu fark çok çok az olabilir. teorik olarak doğru ama disk psikopatı arkadaşlar varsa aydınlatacaktır daha detaylı olarak.
  • celeron 300a  (08.04.11 23:56:27) 
hd ler bildiğim kadarıyla ancak 4 parçaya bölünebilir.FİZİKSEL olarak.kapasite sınırı yoktur..performans etkisi olmaz..iyi yada kötü..yalnız şöyle bir durum kurcağınız işl.sistemlerinin sırası önemli en eskisini önce kurun..upgrade gibi düşünün..


  • othervoices  (08.04.11 23:57:05) 
Birkaç gün sonra deneyeceğim 5'e bölmeyi, bakalım 4'e kadar mı izin veriyor, buraya da yazarım yine.

İşletim sistemleri farklı dağıtımlar olacağından (windows, *nix) sıra önemli olmaz herhalde?

HDD'ler hakkında henüz çok bilgim yok. Sanırım onlar da optik sürücüler gibi, ondan dolayı dış kısımlarda erişim süresi artıyor? Peki hangi partition merkeze en yakın noktada yer alacak, bunu belirlememin bir yolu var mıdır, biliyor musunuz? othervoices'ın dediğinden çıkarım yaparsam, hdd'den ilk ayırdığım parça merkeze sonraki ayıracaklarımdan daha mı yakın olacaktır?

İki adet sürekli kullandığım işletim sistemi var, diğer yüklemelerim de sürekli değişecek; format atıp farklı dağıtımlar kullanacağım mesela. Eğer bir erişim süresi farkı olacaksa sürekli kullanacağım iki işletim sistemini merkeze yakın partitionlarda barındırmak akıllıca olur. O nedenle bunun yolu var mı diye sordum.
  • gzg  (09.04.11 00:05:48) 
işletim sistemleri farklı olsada bildiğim kadarıyla söylediğim upgrade olayı geçerli olcaktır..
şöyleki tam adını hatırlıyamıyorum hd de bir kısım var kayıtlı iş sistmleri için heryeni kurduğunuz sistem buna bir kayıt düşer ve kendine göre düzen kurar..dicem şudurki eski yeninin üzerine kurulması problem yarattığı görülmüştür..yinede aklınızda bulunsun

  • othervoices  (09.04.11 00:13:27) 
Max. 4'e bölünebilme olayı doğruymuş. Elimdeki bilgisayarın hddsinin biri de oem'e ayrıldığı için bana 3 partition kalıyor. Off of.


  • gzg  (14.04.11 01:25:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.