[]

evet dünya yuvarlak ama

diyelim ki marsa gittik ya da yörüngede dünyayla ayni hizada olan bir gezegene, ve ordan dünyayi 10 metreye kadar yakindan görebilecek bir teleskop var elimizde, o teleskopla güney yarim küreye ya da güney afrikadaki insanlara bakarsak onlari bas assagi mi görürüz?




 
aynen. google earth'de binalar, arabalar falan tepesinden gözüküyor. hatta biraz açılı görürüzüz.


  • ronaldo17  (04.04.11 22:48:11) 
ya da söyle sorayim güney kutbunun assagisinda bulunan bir gezegendeyiz ve dünyayi teleskopla izliyoruz, haliyle güney kutbundaki insanlari bas assagi görürüz di mi ?


  • keseci  (04.04.11 22:49:54) 
(çok saçma bi mantık kuruyor olabilirim belki, önceden söyleyeyim bunu)
bence ters görmek zorunda değiliz. gittiğimiz yerde 3 boyutlu uzayda hangi yöne doğru durduğumuza bağlı olması gerekir. uydu fotoğrafları farklı, onların mercekleri dünya eksenine dik duruyor ve dünya çevresinde döndükleri için de açıları değişmiyor.

  • kobuzchu kiz  (04.04.11 22:50:44) 
baktığımız yer gökyüzü olduğu için insanların da ayakları yere yapışık olduğu için başaşağı görürüz panpa bence.


  • ronaldo17  (04.04.11 22:51:09) 
@ronaldo17

zaten hepsini tepeden görüyoruz benim dedigim daha farkli bi görüs acisi.
  • keseci  (04.04.11 22:51:15) 
evet. böylelikle marstan bakınca dünyanın en alt kısmında amuda kalkan birini dünya'yı ellerinde taşıyormuş gibi görebiliriz.


  • trinitrotoluen  (04.04.11 22:51:52) 
e yerçekimi yani.
çekirdeğe doğru çekiliyoruz hepimiz. hepimiz ayağa kalksak uzaktan bakınca dünya at kestanesine benzer.

  • be forever young  (04.04.11 22:56:05) 
referans noktasını kuzey kutbu alırsan, güney kutbu aşağıda oluyor evet. fakat bu, güney kutbunun gerçekten de aşağıda olduğu anlamına gelmiyor ki?

çık uzaya, bak dünya'ya, kuzey kutbu yukarıda güney kutbu aşağıda olarak bak ama. heh. şimdi sol elini kaldırıp indir, anında ters dönmeye başlayacaksın. bir önceki konuma göre kafan aşağıya gibi duruyor di mi? heh tam o ana geldiğinde diğer elini kaldır ve kendini dengele. heh. şimdi ne oldu? ta-da! güney kutbu yukarıda, kuzey kutbu aşağıda oldu. senin mantığına göre de artık kuzey kutbundakiler tepetaklak duruyor.

sonuç olarak, panik yapmayın kimse tepe taklak durmuyor. bir yeri referans noktası aldıktan sonra oluşuyor yukarı/aşağı kavramı. uzayda öyle bir şey yok yani. güney kutbunun aşağısındaki gezegen ne demek ayrıca yahu? :) sabit değil ki hiçbiri. dön baba dön.

ha ama takımyıldızları milyonlarca km ötede olduğu için sabit gibi duruyor. o yüzden güney kutbu ile kuzey kutbunun gök atlasları farklı. güney kutbundaki insanların bir kutup yıldızı bile yok! (bi 20 bin yıl sonra falan bizim de olmayacak yalnız).

edit: bakın biraz algılarınızı açayım. önce derin nefes alın, şimdi de algılarınızı açın ve linke tıklayın: cultivatedpages.files.wordpress.com

dünya haritasını böyle kullansaydık, bu soru bu sefer de "kuzeydekiler tepe taklak mı duruyor yea" diye sorulacaktı.

yaa yaa, oysa ki bunların hepsi kuran'da yazıyor!
  • deckard  (04.04.11 22:57:41 ~ 23:03:28) 
güney kutbunun aşağısında gezegen yok pampa.

hem uzayda ne aşağısı lan?
  • Khaz  (04.04.11 23:14:32) 
butun bu tabloyu bir deniz kestanesi gibi dusunun.


  • leci  (04.04.11 23:27:32) 
ben de at kestanesi demişim ama demek istediğim leci gibi deniz kestanesiydi :)) yani diken diken. haha çok güldüm kendime :)


  • be forever young  (04.04.11 23:44:13) 
guney yarimkurede ay ters gorunur mesela. yercekimine bagli goreceli bir olay.
www.woodlands-junior.kent.sch.uk

  • cench  (05.04.11 00:05:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.