[]

hukukçulara; senaryo sahipliği kanıtlama yolları??

Misal üzerinden gidelim. Ortada bir senaryo var. Senaryonun sahibi bunu proje halinde bir kaç yapımcıya götürecek hatta TV Program Müdürleri ile projeyi görüşecek. Ama projenin bir kaç değiştirmeyle çalınıp uygulanmasından korkuyor. Bunun için alınabilecek, hukuki dayanağı olan önlemler nelerdir?
ek soru: Bir de şöyle birşey duydum. Eğer projeyi hiç noter işlemi yapmaya gerek kalmadan sunacağımız her kişiye görüşmeden önce e-posta yoluyla gönderirsek projenin tarafımıza ait olduğu anlaşılır ve gerektiği durumda mahkemede delil olurmuş. Aslı var mıdır?



 
evet aslı var. zaten noterden tasdik ettirseniz bile karşı taraf, siz noterden tasdik ettirmeden önce söz konusu metnin kendi elinde olduğunu ispatlayabilirse metnin kendisine ait olduğu karinesi bu sefer onun tarafından işlemeye başlar. mesele şudur: metnin sizin tarafınızdan yazıldığını ispatlayabiliyor musunuz? bunun için metnin filanca tarihte sizin elinizde bulunduğunu ispatlamanız gerekir çoğu kere. eğer karşı tarafa e-posta ile gönderirseniz metnin size ait olduğu anlaşılacaktır.


  • microfiction  (29.03.11 20:51:11) 
microfiction;
Zaten gerekli yasal önlemi almadan önce metni kimseyle paylaşmıycam. Yüksek bütçeli bir iş değil ama ne olursa olsun kaptırmaya da niyetim yok. Söylediklerinizden şunu anlayabilir miyiz? Ben metni e-posta ile gönderirsem metnin bana aitliği ortaya çıkıyor demektir; bu durumda noter işlemine(*) gerek yok, öyle mi?

* bu işlemin adını da merak ediyorum. Eseri isme tasdik ettirme olabilir mi?
  • ilkinci  (29.03.11 21:01:32) 
microfiction a ek olarak.
senin dediğin olayda yani mail ile gönderme konusunda:
sen önce noterde işini hallet garantili olsun.
mail falan ikincil ispat seçenekleridir.
eserin telif haklarını sahibi olursun.
sen konuyu yazarak yani eseri yaratarak eser sahipliği hakkını kazanmış oluyorsun.
vergilendirme şekli oruspu karıdan beter olan bir mevzudur bu telif.
  • seyduna6687  (29.03.11 21:20:51 ~ 21:23:44) 
noterden yapılan işlem bir tasdik işlemidir. falanca tarihte eserin sizin elinizde olduğunu ispattan başka bir işe yaramaz. bu açıdan insanların sandığının aksine, mahkemede kesin delil niteliği de yoktur. metninizi kendinize postayla gönderip zarfı açmamanızdan veya e-postayla kendi e-posta adresinize göndermenizden nitelikçe hiçbir farkı yoktur. ha, bir farkı vardır ki oldukça pahalı bir yöntemdir noterden tek tek bütün sayfaları tasdik ettirmek. bu açıdan seyduna'nın dediği yerinde değil. noterden tasdik edilince size ait olduğu ortaya çıkmaz. ne bilsin noter ve önüne noter belgesi gelen yargıç, gerçekten söz konusu metnin yaratıcısının size ait olduğunu? noterden tasdik marka, patentteki gibi bir tescil işlemi değildir. yaptıran hop diye hakkı tartışmasız biçimde kendisine geçirmiş olmaz. çok pahalı bir yöntem olması da cabası. eğer ek bir ispat yöntemi istiyorsanız senaryo vb. metinlerinizi kendize e-posta yoluyla gönderin veya ptt kanalıyla bir zarfın içine koyup kendi adresinize postalayın. ve sakın ama sakın zarfı açmayın. budur.

tabii bir yanlış anlaşılmaya sebep vermemek için ekleyeyim, marka, patent, faydalı model tescili işlemlerinde bu tür posta vb. yöntemleri bir işe yaramamaktadır.
  • microfiction  (29.03.11 21:23:12 ~ 21:26:13) 
seyduna'nın verdiği linke göre telifkanunun amacı, şöyle: “Fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya yorumlayan icracı sanatçıların, seslerin ilk tespitini yapan fonogram yapımcıları ile filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren yapımcıların ve radyo-televizyon kuruluşlarının ürünleri üzerindekimanevi ve mali haklarını belirlemek, korumak, bu ürünlerden yararlanma şartlarını düzenlemek, öngörülen esas ve usullere aykırı yararlanma halinde yaptırımları tespit etmektir.”
Bu durumda kesin çözüm gibi görünüyor. microfiction'ın çözümleri de mantıklı geliyor. Yalnız telif hakkı ‘TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’ nden alınıyormuş. Devlet dairesi işin içine giriyor. Zaman emek nakit gibi problemlere hazır olmalıyım anlaşılan. Aynı yazıda patent kavramının konuyla alakası olmadığını da anladım zira onu da soracaktım. Fikirleriniz için teşekkürler.

  • ilkinci  (30.03.11 02:04:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.