[]

Isı Ve Sıcaklık Sorusu

"Kütleleri sırasıyla m ve 2m olan sıcaklıkları eşit iki özdeş sıvıya aynı büyüklükte buz parçaları atılıyor. Buz parçalarının erime sürelerini sıralayınız."

Edit: Sıvı sıcaklıkları 0 °C'den farklı.


 
aynı sürede erir gibi geldi bana


  • tembel degilim useniyorum  (29.03.11 18:27:11) 
sıvı sıcaklıkları ? eger. 0 derece ise erimezler.


  • paudi  (29.03.11 18:29:34) 
buz parçalarının sıcaklıkları da önemli eşit olmalı. Ama sanki bana kütlesi çok olanda daha çabuk erir gibi geldi. Çorbanın tasta tencereden daha çabuk soğuması gibi.

liseden kalma bilgilerimi zorlayınca

Q = mc T + m L buzların erimesi için verilmesi gereken ısı her ikisi içinde aynı

fakat yinede aynı sürede eriyebilir.
  • platoniclover  (29.03.11 18:38:40) 
kütlesi daha büyük olanda daha çabuk erir.

sebebi ısı transferinin hızının sıcaklık farkıyla orantılı olmasıdır.

şimdi buzları sıvının içine atınca iki sıvının sıcanlığı da düşecektir. tam erime gerçekleştiğinde buz kütlelerine geçmiş olan ısı miktarı aynı olsa da, bu sıvılardan eksilen ısının, sıvıların sıcaklığına etkisi farklıdır. kütlesi daha az olan sıvının sıcaklığı daha fazla düşecektir.

işte bu süreçte kütlesi fazla olan sıvının sıcaklığı daha stabil olacak, buz ile arasındaki sıcaklık farkı daha uzun süre korunacaktır. böylece ısı transferinin hızı kütlesi az olan sıvıya göre hep daha fazla olacak, erime hızlanacaktır.

umarım açıklayıcı olmuştur.
  • burfak  (29.03.11 19:27:01) 
burfak gayet güzel açıklamış.


  • piszenci  (29.03.11 19:51:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.