[]

aöf genel muhasebe ve iktisada giriş?

Genel muhasebe ve İktisada giriş derslerinden, son bir hafta da çalışarak geçebilmenin püf noktasını söyleyecek var mı aramızda ?

ve iktisatta neye dikkat etmeliyim en fazla...


 
çıkmış sorulara bakman yeterli tüm aöf dersleri için geçerli bu kural.
ciddiyim.

  • seyduna6687  (29.03.11 02:21:18) 
2. sınıf dersi heralde o muhasebe. arkadaşım kalmış. ona anlatıyorum gayet zor duruyor. biraz da karışık anlatmış gibi geldi. artık türkçe olduğundan mı bilmiyorum da. ama çıkmış sorular mı örnek sorular mı öyle fasikul gibi kitaplar var onlara falan bak. kendi kitapları da güzel anlatmış ama bazı konuları çok karıştırmış. olmayacak şey değil ama bilen birine çalıştırt kendini. ben muhasebeyi ingilizce öğrendim hesapların türkçe isimlerini bilmiyorum ama cevaba baktıktan sonra mantığını bildiğimden anlatabiliyorum hesabın ne olduğunu falan. o yüzden dediğim gibi bir bilene danış. gerçi işletme okuyup muhasebe alan pek olmuyor ama.


  • ayiadam  (29.03.11 02:28:08) 
işletme hazırlık okuyorum , muhasebe de karışık geliyor, gerçi elbet bi mantığı vardır ama .. o mantığı yakalayamadım henüz... bilanço,gelir tablosu,aktif niye diyoruz,pasif niye diyoruz?, borçlandırmak, ... temel olayları öğrensem halledicem gibi geliyor ama... bir bilen olarak sana danışsam hocam? :D etrafımda muhasebeci yok çünkü hiç...nasıl çalışmalıyım nerden başlamalıyım bu muhasebeye....


  • ataman  (29.03.11 02:35:35) 
panpa danışabilirsin de dediğim gibi muhasebem iyidir de ingilizce öğrendim işte. genel kavramlarda takıldığın yer olursa sor. özelleri de sor cevaplayabilirsem cevaplarım.


  • ayiadam  (29.03.11 02:43:32) 
panpa o sizin kitap direk hesaplardan başlamış. öğrenmen gereken asıl temeli atlamış. şimdi burda ben anlatayım biraz. sen kendin de çalış bir iki gün. msni verecem birazdan ordan sorarsın.

öncelikle bilmen gereken, bilanço şirketin mal varlıkları, sermayesi ve borçlarının yazıldığı tablodur. hesapları tektek kendin öğrenceksin. varlıklar= borçlar+sermaye sizin kitap bunu mal gibi varlıklar-borçlar=sermaye olarak vermiş. bu aktif pasif kısmından senin basitçe bilmen gereken -aslında böyle değil- varlıklar aktif, borçlar + sermaye pasiftir. bu ne işe yarayacak_? az sonra anlatacağım şeyi daha rahat anlayacaksın.

şimdi büyük t çiz bir tane. biraz büyükçe olsun. bu bizim ingilizce t account dediğimiz şey. ben muhasebeyi bunun üstünden öğrendim. bu t'nin sol üst kısmına borç yaz. sağ alt kısmına alacak yaz. yukarıda bahsettiğimiz aktif kısmında yer alan hesapların balansı borçtadır. o hesapları arttırmak için sola yazarsın aslında, azaltmak içinde sağa. kasa hesabını borçlandırırsan aslında kasaya para girmiş olur. kasadaki para miktarı artmış olur. alacaklandırırsan, yani sağa yazarsan, kasadan para çıkmış demektir. bu senin karşına çıkacak tüm aktif hesaplarda böyledir. aktif hesaplar hangileri_? onları zamanla öğreneceksin yada ezberleyeceksin.

bir t daha çiz. aynı yazıları yaz. pasif hesapların balansı sağ tarafta alacaktadır. şimdi hiç pasif hesap adı gelmiyor aklıma türkçe olarak. x diyorum. x hesabını alacaklandırırsan, o hesap artmış olur. böyle olmuyor google'dan bakıorum. borçlar hesabı varmış. borçlar hesabını alacaklandırırsan borçlar hesabı artmış olur, borçlandırırsan azalmış olur. pasif hesaplarda genel olarak budur.

şimdi kayıt tutmadayız. muhasebede asla ve asla kasa 50000 lira yazılıp bırakılmaz. bu para birşekilde biryerden gelmiştir. ve kayıt sisteminden bir hesapta değişiklik varsa karşısında en az bir hesapta değişiklik olması gerekmektedir. aktif bir hesap 500 artıyorsa en az bir aktif hesap 500 azalmalı yada en az bir pasif hesap 500 artmalıdır. bazen ikisi bir arada bile olabilir. yani hesaplardaki toplam değişim 0 olmalıdır. şimdi diyeceksin ki aktif kasa 500 arttı, pasif borçlar 500 arttı. değişim bin. burayı nasıl anlatacam bilmiyorum. pasif hesapları aslında negatif olarak görebilirsin. onlardaki artış aktifteki artışı dengeler aslında.

sonra gelir tablosu var. burda şirketin gelir gider hesapları, satışları ve ödediği vergi var. en sonunda da şirketin satışlarından sağladığı kar yada zarar var. bunlar bilançoda yer almaz gelir tablosunda yer alır.

gelir hesapları aslında şirketin para kazandığını gösterirken, pasif hesap gibi hareket ederler. alacaklandırma ile artar, borçlandırma ile azalırlar.


gider hesapları da şirketten para çıkışını gösterirken, aktif hesap gibi davranırlar. borçlandırma ile artar, alacaklandırma ile azalırlar.

şimdi dostum benim arkadaşıma anlatırken öğrendiğim türkçe muhasebe bunlar. tahakkuk hesapları falan da var da geç oldu biraz. yarın kendisi ile bir daha çalışacaz. ben sana msnimi de vericem. ordan sorabilirsin istediğini. şimdi sen ankaradaysan ben sana bir gün olmasa da bir akşamımı ayırabilirim. sen kendin de uygun görürsen perşembe akşamı falan çalışabiliriz. elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım. bu yukarıda anlattıklarım sana temel oluşturur biraz ama senin çalışman gerekli. msnden olur burdan olur bana ulaş bir şekilde.
  • ayiadam  (29.03.11 03:22:27) 
seyduna6687'nin de dediği gibi 2003, 2004'ten itibaren çıkmış soruların çıktısını alıp, onların üzerinden gidin. Ben geçen sene öyle yaptım, bir tek matematikten kaldım. Her sene, önceki senelerinden 3-5 soru aynı geliyor. Ezberiniz ve anlama yetiniz yeterince iyiyse ders çalışmaya gerek yok.


  • quanche  (29.03.11 09:26:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.