[]

koşu günün hangi saatinde yapılır??

şimdi koşu yapayım da üzerimdeki şu ataleti atayım gibi bir düşüncem var. sabah 9 ile akşam 8 arası müsait değilim. şimdi bünye için iyi olan, en çok fayda(kilo verme, atikleşme) sağlayacak olanı hangisidir?

a) sabah 6 gibi kalkıp 30-45 dk koşmak sonra duş alıp kahvaltı yapıp çıkmak.

b) gece yatmadan koşmak sonrasında duş alıp yatmak.

evet hangisi? yada c şıkkını önerebilirsiniz.

 
ne kadar saglikli bilemiyorum ama kendi deneyimimi aktarayim.

gece uyuma sorunu cektigimden sabahlari uykusuz kalkip bir de ustune kosu yapamiyorum ben. gun icinde kendimi toplayamiyorum. o yuzden gecen yaz, yine geceleri yuruyordum/kosuyordum. gece 11-12 civari cikip, 1-1,5 saat yuruyus+kosu yapiyordum. uyumaya da yardimci oluyordu. (hem ortalik da sakin oluyor genelde)
bununla birlikte biraz duzenli beslenip 1 ayda 15 kilo vermistim. benim acimdan iyiydi. havalar guzellesti, tekrar baslayacagim ayni sekilde.
  • fader  (25.03.11 14:20:20 ~ 14:20:47) 
her iki saat de uygun gayet. ilki bunyeyı zorlar ama, uykudan sonra vucut en dusuk sevıyede zaten.


  • bryan fury  (25.03.11 14:28:29) 
sabah yaptığınız spor, metobolizmanızın bütün gün hızlı çalışmasını sağlayacaktır. sporu yapıp uyursanız bunun metobolizmaya fazla bir yansıması olmaz. o yüzden sabah sporu öneriliyor uzmanlar tarafından. (ben de sormuştum zamanında diyetisyene)


  • vejeteryan vampir  (25.03.11 14:30:31) 
kilo vermek istiyorsaniz cardio egzersizinizi (kosu, bisiklet, eliptik machine v.s) vucudunuzda karbonhidratlarin olmadigi durumda (glikojen depolariniz bosken) yapmaniz gerekir ki vucut karbonhidrat yerine yag yaksin.

bunun icin de ya sabah bos mideye (acken yani) -bu da genelde yataktan kalktiktan sonra oluyor dogal olarak- yapmalisiniz, ya da aksam yapacaksaniz, agirlik antrenmaninizdan sonra yapmalisiniz.

agirlik antrenmani sirasinda en son alinan karbonhidratlar yakilacagi icin cardio'ya yine tipki ac karna baslar gibi baslamis olacaksiniz.

hint: sabah cardio yapmadan evvel protein tozunuzu icmeyi unutmayin ki kaslariniz degil, yaglariniz yansin.
  • no christ requiress  (25.03.11 14:37:47) 
ama aç karna sabah koşusu yapılmaz. bitkin kalmak bir tarafa, özellikle mideniz sonra da kaslarınız için çok zararlı. fazladan asit üretimi oluyordu sanırım. atmayayım ama çok zararlı olduğunu biliyorum. mükellef bir kahvaltı etmeseniz de bir dilim peynir ekmek ve ufak bi çay bile yeter. sonra gelince yaparsınız kahvaltınızı. bir de, koşu alışık olmayan bünyeler için çok sert bir spor aslında. kemikler, eklemler ve kaslar için. dolayısıyla evde biraz (10-15 dk) ısınma/esneme yaptıktan sonra çıkmanızı ve hafif hafif koşmanızı tavsiye ederim. koşarken de rahat ettiğiniz bir tempo yakalayıp onu korumaya çalışın. ve kendinizi deli gibi yormayın ki bir sonraki gün de spor yapmak isteyin :)


  • empty space  (25.03.11 14:43:35) 
bir dergide bu konuyla ilgili bir makale okumuştum. Bu makalede bilim adamları belli sayıdaki deneklerin hepsine aynı kalorideki yemekleri veriyor ve eşit miktarda enerji tüketmeleri için aynı sporları yaptırıyorlardı.Yalnız bu grubu ikiye ayırmışlardı.yarısı spor yapıyor yarısı yapmıyordu.Spor yapanlarında yarısı kahvaltıdan önce yarısı da kahvaltıdan sonra spor yapıyolarmış Deneme altı hafta sürmüş. Sonunda spor yapmayan gruptakilerin birkaç beden artış göstermiş. Herbiri en az 3 kilodan fazla almışlar. Aynı zamanda insüline karşı direnç geliştirmişler ve kasları artık insüline tepki göstermez hale gelmiş. Kaslar arasına daha fazla yağ toplamaya başlamışlar.

Spor yapmadan önce kahvaltı yapan grup da kilo almış ama bu miktar hiç spor yapmayanların yarısı kadarmış. Onlar da spor yapmayanlar gibi insüline karşı daha çok direnç gösterip kasları arasında yağ toplamışlar
Sadece kahvaltıdan önce spor yapan grup neredeyse hiç kilo almamış ve insüline karşı direnç geliştirmemişler. Yedikleri gıdadan vücuda giren yağı da daha iyi yaktıkları gözlemlenmiş. KIsacası kahvaltıdan önce sabah yapılan koşu daha faydalı bilimsel olarak da kanıtlanmış.
  • bernosh  (25.03.11 16:19:44 ~ 16:22:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.