[]

fabrika için fizibilite gibi bir şey

grup şirketiyiz, ben medikal alanında çalışan taraftayım. ancak ambalaj sektörü üzerine çalışan diğer firmamıza da çeşitli konularda yardımcı oluyorum. sorun şu; kar ortaklığı ile işletilecek olan bir karton ambalaj fabrikası için fizibilite hazırlanması gerekiyor, öyle aman aman ayrıntılı ve profesyonel bir şey değil. daha ziyade, yapılacak olan ön görüşme için, vasat olmayan ama basit-anlaşılır bir taslak/dosya. kafamda bir sürü şey var ama formüle edemiyorum, sıraya koyamıyorum. bana bu konuda yardımcı olabilecek, şöyleyken şöyle, bak o zaman kolay ilerlersin diyecek birileri var mıdır acep duyuru da? teşekkür ettim.
google'a baktım, bana tecrübe lazım.



 
1- Pazar analizi yapın
2- Pazar aktörlerini ve fiyatlarını tespit edin
3- Fiyat pozisyonlamanızı yapın (örnek : ben bu pazardan pay almak istiyorsam, satış fiyatım pazar hakiminin %x altında olmalı)
4- Dönemlik (haftalık,aylık, yıllık gibi ) satış hedefinizi belirleyin
4- İşlem prosesinizi ve sürelerinizi belirleyin (hammaddeyi nereden tedarik edeceğim, üretimim ne kadar sürecek, üretim, depolama, ofis vb için ne kadar alana ihtiyacım var, üretimi, satış ve idare için kaç personel lazım, alacak ve borç tahsil sürem ne kadar)
5- Hiç sermaye ihtiyacınız yokmuş gibi karlılık hesaplayın (hammaddeyi aldım, işçilik ve gider şu kadar ödedim, şu kadara sattım, elimde kalandan şu kadar vergi ödedim, bana kalan kemiksiz bonfile şu kadardır)
6- Yatırım ve işletme sermayesi ihtiyacınızı tespit edin (bu detaylı ve uzun bir konu, mesajla anlatırım isterseniz)
7- Sermayedardan borç aldığınız sermayeyi, ne kadar sürede geri ödediğinizi hesaplayın.
Sermayedar için öncelikli sorunu çözmüş oldunuz. Yani, sermayedarın kafasındaki "yatırdığım parayı ne zaman geri alırım?" sorusunu çözdünüz. Aslında buraya fırsat maliyetini de koymak lazım ama basit bir şey istediğinizden gerek yok. Gelecek yıllar için de hedefler koyarak (satış miktarı, satış fiyatındaki değişimler, ücret artışları, hammadde fiyatlarındaki değişimler vb) karlılığı hesaplayın.
  • eteria  (25.03.11 10:04:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.