[]

askere kimler gitmiyor minvalli bir soru

merak sardı beni. başlıktaki soru da şu şıkkı eliyor ; bedensel ve zihinsel engeli olanlar.

şimdi geriye askere çağrılmayan ya da alınmayan kimler kalıyor? mesela müslüman olmayan türkiye cumhuriyeti vatandaşları askere gidiyor mu? eşcinsel türkiye cumhuriyeti vatandaşları askere gidiyor mu? çifte uyruklu türkiye cumhuriyeti vatandaşları arkere gidiyor mu? düztabanlar alınmaz diye bir rivayet vardı , onun aslı var mı? erkek tenassül organın kalkmazsa almıyorlar mı? paşa çocuğuysan kolay askerlik falan yapıyor musun?

cevaplar da nedenleriyle birlikte verilirse sevinirim.

not: 23 yaşımdayım , okuyorum askere gitmedim henüz. ne anti-militaristim ne de postalcı. agnostiğim. merakımın kaynağı şu entry; (bkz: #14405477). buradaki şahısın askerlik yaptığı belirtilmiş. ben müslüman olmayanlar gitmiyor gibi bir izlenime kapılmışım nedense. diğer sorular da aradan çıksın istedim bu arada.

edit: müslüman olmayanlar tanımım da nüfus hanesinde islam yazmayan vatandaşlar.

 
niye gitmesin ki? Askerde kimse senin dinine bakmaz.İster müslüman ol ister hristiyan istersen taocu ol paşalar gibi yaparsın askerliğini.
uzun lafın kısası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysan Askere paşa paşa gideceksin.
Gitmeyecekler ise,yüzünde derin yara izi olanlar,fiziksel veya zihinsel engeli olanlar,düz taban olanlar,kanıtlamak koşulu ile eşcinsel olanlar.İkizin silah altında ise sıra ile,şehit düşmüş kardeşin var ise senin tercihine bırakıyorlar askerlik görevini.Çift vatandaşlarda gidiyor diye biliyorum.

Onun dışında düztabanların alınmama nedeni,mayına bastıklarında mayının patlamaması için diye biliyorum.
  • skywalkeremre  (25.03.11 00:54:07) 
  • password  (25.03.11 00:55:37) 
askeriye hakkında pek fazla bilgim olmaması yanında , askerliği müslümanlık ile bağdaştırmam ya benim eksikliğim ya da askeriyenin imajının yansıması o zaman. hani ''peygamber ocağı''falan derler ya. ya da halkın bir büyük bir kesimi şehit olmayı cennet kademesine yükselmek olarak benimser. o yüzden benim gözümde oluşan imaj , askeriyenin islam yansımasında bi kurum olduğu idi. o yüzden de bana biraz garip geldi açıkçası.

ayrıyetten verilen linki okurken gözüme şu ibare çarptı;

''Memleketlerinde tahsilleri yedek subay yetişecek derecede olupTA, geldikleri tarihte 22 yaşını bitirmiş olanlarla memleketlerinde askerlik yapmış ....''

çok alakasız olarak ; bu cümledeki ''olupta'' ifadesi doğru kullanım mı? yani oradaki -ta , dahi anlamındaki de değil de bulunma durumundaki -de mi? koskoca tsk yazım hatası yapar mı?
  • harrage  (25.03.11 01:07:35 ~ 01:08:19) 
sen feci şekilde kavram kargaşası yaşıyorsun ve bu askeriyenin imaj yansıtmasından ziyade sanırım daha çok senin ilgisizliğin bence.Askerde her ölen şehitlik mertebesine yükselmez, şehitlik mertebesi sadece müslümanlar için geçerlidir,yani başka bir müslüman devletin askeride görevde ölünce şehit olarak kabul ediliyor.Burada esas nokta müslümanlık.Şehitliğin kelime anlamıda TDK'ya göre kutal bir ülkü ya da inanç uğruna savaşırken ölen kişi oluyor.

Askeriye islam yansımasında bir kurum olsa ergenekon gibi bir kavram hayatımıza girmez,darbe planları yapılmaz ve çok daha farklı bir şekilde yürütülüyor olurduk ki bu çok çok çok basite indirgenmiş ve güncel bilgilere dayanarak söylediğim bir şey.
Askeriyenin herhangi bir görüşe ya da tarafa yakın olması yapısal bütünlüğü açısından zaten mümkün değil,kaldı ki askeri müdahalelerin hangi kesimlere yapıldığı,hangi olaylardan sonra askerin sesini yükselttiğini ufak bir google araması ile bulabilirsin.

Orada ki 'OlupTA' nın Türkçe karşılığı 4 yıllık fakülte mezunu demek. Yani yedek subay olabilecek yetkinliğe sahip kişiler demek istiyor.

Dilbilgim zayıf lakin neden hata yapmasın ki? O yazıyı yazanda senin benim gibi adamlar yani, gözden kaçan bir hata olabilir.Ha olmaması gerekir o ayrı ama sonuç olarak toplumun herhalde %99'u orada yazanın ne anlama geldiğini bildiği için ya da durumlarını bildiğinden okuma ihtiyacı dahi hissetmediği için kimse dikkat etmemiş olabilir.

Edit: TSK nın yaptığı hataları bilsen aklın uçuklar,keşke sadece TE TA DE DA kadar basit şeyler olsa. Yapılan bir hata yüzünden 1 dönem attı benim askerlik bu da bana 1 seneye mal oldu. O yüzden çok mantık aramamak gerek bazı şeylerde söz konusu askeriyeyse.
  • skywalkeremre  (25.03.11 02:08:21 ~ 02:12:50) 
çifte vatandaş olanlar, eğer diğer vatandaşı olduğu ülkede askerlik yaptığını belgelerse, gitmiyor diye biliyorum.


  • weah  (25.03.11 02:41:40) 
Takım Komutanlığı yaptığım bölükte zımba gibi bir askeri, gece körü olduğu için terhis ettiler.


  • €xpolerer  (25.03.11 06:53:42) 
evet paşa çocukları askerliklerini ormineral olarak yapıyor. en kebap yerlerde, en kolay görevlerde. mis.

hatta direk paşa evladı olmaya gerek yok. yiğeni olursunuz, dayısının torunu olursunuz, komşusu olursunuz, eski dostu olursunuz...

not: paşa dan paşaya değişiyor. belki aralarında babamın oğlu olsa torpil geçmem diyenler vardır.
  • ya ben lan neyse  (25.03.11 14:27:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.