[]

Fizikten anlayanlar! Potansiyel enerji ile ilgili.

Ya bir şekilde pil kullanmadan enerji depolamam gerekiyor diyelim. Misal bir kiloluk bir ağırlığı belli bir yüksekliğe koyacağım, o yere inerken potansiyeli kinetik enerjiye dönüşecek. Bir hesap yapayım dedim, bildiğimiz kalem pillerin enerji kapasitesi olan (bi'kaç yerde öyle yazıyordu) +10.000 Joule'lük enerjiyi elde edebilmem için;

Pot. Enerji = m.g.h = 1kg . 9,8 m/s^2 . h = 10.000 joule olsun

h = 1000 civarı bir şey çıkıyor. yani kalem pilin enerjisini elde etmek için o bir kiloluk ağırlığı 1 kilometre yukarı mı çıkarmam lazım ?!?! ya da kalem pil o ağırlığı 1 kilometreye çıkarıyor mu?

bir şeyler yanlış oldu ama kafam basmıyor bir türlü.

edit : www.allaboutbatteries.com
bu linkten teyid ettim, nikel kadmiyumlar 4320 J, alkalin piller (AA) 10000'e yakın.

 
teoride evet.

Kalem pil kullanarak 1 kg'yi nasıl çıkarmayı planlıyorsun? Oyuncak motoru (%60-70 verimşe çalışır) daha bu pilin iç direnci var, kurmayı planladığın düzeneğin sürtünmesi var.

Verim çok feci şekilde düşer.

Barajlarda üretilen elektriği senin bahsettiğin mevzu gibi yaylı bir sistemde potansiyel olarak depolama ile ilgili bişeyler okumuştum, hayata geçti mi geliştirme aşamasında mı bilmiyorum walla. Bulursan paylaşırsan süpersonik olur.
  • jadle  (23.03.11 09:52:46) 
aslında olay pille 1 kiloyu taşıma değil, sadece pil kullanmadan başka bir şekilde enerji depolamak istiyorum. ama kimyasal tepkimeler işin içine girmeden, mekanik olarak. pillere eşdeğer bir enerji deposu mekanik olarak nasıl yapılır?
(saat pili değil tabii, 2 ya da 4 kalem pile eşdeğer bir enerji.)

  • dekila olmeka  (23.03.11 11:09:24 ~ 11:10:00) 
harmonik osilatör.


  • radikalherif  (23.03.11 12:30:59) 
yaylarla da yapabilirsin illa mekanik olsun diyorsan.


  • dolmakalem  (23.03.11 13:36:04) 
arkadaşlar, yaylarla da yapılır zemberekle de yapılır tamam da, bakın orada hesap kitap yapmışım, 4 tane pilin enerjisini depolamak için ne yapmam gerekiyor o lazım bana :) zemberek ise ne kadar büyüklükte, ne kadar sıkmak lazım, olur mu o iş?

ona bakarsanız 1 kiloluk ağırlıka da yapılır ama hesabını yapınca 1 kilometre yukarı koymak gerektiği ortaya çıkıyor işte.
  • dekila olmeka  (23.03.11 13:48:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.