[]

wolt watt farkı

www.ucuzagetirdik.com

mesela burdaki elektroşok cihazı 500bin wolt elektrik veriyormuş, insanı hayvanı fln.da bayıltıyor diyo, şimdi sorum şu,

bu kadar elektrik insana zarar vermez mi? insana zarar veren elektriğin sınırı ne? wolt ne watt ne? hangisi daha zararlı? :)

 
Öncelikle kısa bir düzeltme wolt değil volt. Watt volt x akıma eşittir (W=V.I) . Elektroşok cihazları yüksek voltajda düşük akım vererek çalışırlar, hatta voltajı o kadar yükseltirler ki akım 0 a çok yakın mikro amperler mertebesindedir. İki cihaz arasından aynı akımı vereceklerini farzederek yüksek wattlı cihazın daha yüksek voltaj değerlerine çıkabileceğini söyleyebilriz.

Asıl zarar veren voltaj değil akımdır. Yani 50.00 V 1 mikroamper sizi çarpar ama zarar vermez, oysa 50 volt 10 amper sizi öldürebilir bile.
  • johan sebastian  (22.03.11 23:16:20) 
e watt bir güç birimidir volt potansiyel farkın bir birimidir.bir ifadeye watt birimi vereceksen bu ifade en basitinden p= i x r kare olmalı volt birimi vereceğin bir ifadede en basit olarak v= i çarpı r (yani akım direnç çarpımı olacaktır)

şimdi volt ve watt ın farkını buradan anladıysak o halde şunu diyebilirim..35bin watt deniyorsa yani gücünü gosterir.nurada zararlı olan o denli akımın geçiyor olmasıdır. yani sorunu umarım cevaplayabilmişimdir.
  • andromedus  (22.03.11 23:17:21 ~ 23:18:03) 
çakmak manyetosu bile binlerce volt üretiyor ama minik bir acıdan daha öte zarar vermiyor. Şimdi google dan baktım 7000 volt üretiyormuş. Normal şartlarda gidip iletim hatlarında böyle bir gerilime maruz kalırsan kül olursun.

Şok cihazlarında senin üzerinden geçecek akım sınırlandırılmıştır. İnsanın vücut direnci 2000ohm ortalama, 50V/25mA ise hayati tehlike başlangıcı.

Misal defibrilator de kontrollü bir şekilde yüksek gerilim veriyor ama hayata döndürüyor.
  • kimlanbu  (22.03.11 23:41:00) 
o elektroşok cihazının 500bin volt üretmesi tamamen hayal gibi geliyor bana. ama 30-40 bin volt üretiyor olabilir.

watt yani güç = voltaj X akım

formuldende görüldüğü gibi voltaj yükseldikçe aynı güçte akım azalıyor. yani voltaj 40 bin kat artar ise akım 40 bin kat azalır.

0.1 gr ağırlığındaki bir sineğin 50 km hızla sana çarptığını düşün. pek bir etki yaratmaz. gene 50 km hızla 1 kglık birşeyin sana çarptığını düşün seni yaralayıp yere devirir. bu örnekteki 50 km lik hız voltajı temsil ediyor. kütle ise akımı temsil ediyor.

ağırlık X hız o kadar çok enerji demek. hız çok yüksek olsa bile kütlesi çok az olan bir cismin etkiside az oluyor.

buradada aynı örnek voltaj. çok yüksek ama akım çok çok düşük. gene de o cihazlar geçici felce sebep olacak kadar akıma sahip. çünkü insanın sinir sistemi çok çok düşük akımlarla işliyor.
  • orpheus  (23.03.11 00:03:44 ~ 00:04:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.