[]

Karl Marx : Din milletin afyonudur sözü ve Sosyalizm

sosyalist rejim uygulanan sovyet rusyada duvarlara bu yazı yazıldı mı? bilindiği gibi stalin darwinin görüşlerini benimserdi. karl marx, bu rejimin benimsediği materyalizmin doğmasında öncüdür. yani sonuç itibariyle her ne kadar sosyalizm dinlere müsaade etmiş densede dinlerin olmamasını ister diye düşünüyorum.. bilgi amaçlı soruyorum.

edit: birde şunu duymuştum : dış mekanlarda bulunan tuvaletlerin kapılarının sökülmesi. ahlaki yapıyı bozmak açısından imiş (buda dini bir getiri olması hasebiyle)


 
birebir bir rus aile ile konuşulduktan sonra şunlar öğrenildi bundan birkaç sene önce: fazlaca insanların dini inançlarına müdahale olmuş o zamanlar. bu baskının sonucunda da şimdilerde karşı etkiye tepki misali neredeyse her evde dini motifler bulmak mümkün imiş. böyleyken böyle işte. ama duvarlara o söz yazılmış mıdır bilemiyorum.


  • vercingetorix  (21.03.11 20:10:35) 
"din halkların afyonudur" sözü skolastik ortaçağ kilise felsefesine karşı bir başkaldırışın dizelere dökülmüş haliydi...

önemli olan burda "din" kavramının ve felsefesinin irdelenmesi. duyuruda iki satırla çözülecek bir mesele değil maalesef.
  • istanbluer  (21.03.11 20:46:18) 
Son duydugun sacmaligin daniskasi. Sovyetler ya da sosyalizmde dinlere esit mesafede duruyor soylemi dinler gelsin bizim yasamimiza esit sekilde mudahale etsin anlaminda degil. Dinleri cami ve kiliselerin icine tikmak ve toplumsam alanda rol model olmasini engellemek manasinda. Dedigin sozun yazilip yazilmadigini bilmiyorum ama kitaplarda yaziyordu buna eminim :) Ayrica metaryalizm bir dogma degil.sevgilerimle.


  • yagmursuyunacorba  (21.03.11 20:49:14) 
her evde dini motiflerin bulunması etkiye tepki meselesi değildir.

daha kolay anlaşılması için kendi memleketimiz üzerinden gidersek; nasıl ki 12 eylül 1980 darbesinin ardından halkın hakkını arama direncini kırmak için "zorunlu din dersleri, imam hatipler, cemaatlerin fonlanması vs." gibi olgular gerçekleştirilerek halkın din ile tekrar uyuşturulması sağlandıysa, rusya'da da karşı devrimin ardından din ve çarlık faşizmine övgüler düzülmeye başlandı ve okullarda bu yönde katı bir eğitim sistemine geçildi. bunun sonucunda da bir süre sonra ortaya uyuşuk, bilgisiz ve cahil bir millet çıktı.

nasıl ki türkiye'de bugün emeklilik yaşı 65-70 e çıkartıldığında, yani mezarda emeklilik yasası meclisten geçirildiğinde insanlar evlerinden çıkıp valiliğin önüne kadar yürümüyorsa orda da aynısı oluyor.

özet geçecek olursak; bu söz dünya'da şimdiye kadar söylenmiş en mantıklı, en tutarlı ve en gerçekçi sözlerden bir tanesidir. dinlerin var olduğu toplumlar her zaman sömürülmeye mahkumdurlar.
  • anarsist devlet memuru  (21.03.11 21:00:16) 
ilk başta fazla dikkatimi çekmemişti sanırım sen materyalizmi "dogma" olarak tanımlamışsın. materyalizm eğer bir dogma olsaydı dinlerle çatışmazdı. materyalizm bir dogma değildir. ayrıca dinlerin var olduğu hiç bir toplumda hakça, eşitce bir sistem mümkün değildir. dolayısıyla şimdiye kadar insan beyni ve vicdanının birleşerek ortaya çıkarmış olduğu en hakça ve eşit sistem olan sosyalizmde mümkün olmaz.


  • anarsist devlet memuru  (21.03.11 21:07:17) 
@anarsist devlet memuru
@yagmursuyunacorba
dogma değil... doğmak fiili oluşma :)

sosyalizm dinlere müsaade etmiş demem karışması manasında değil inanç özgürlüğü manasındaydı. yazıya art niyetli bir şekilde bakmamanızı rica ediyorum.
  • neysene  (21.03.11 21:24:41 ~ 21:40:04) 
katoliklikten bahsediyor.


  • tedirginlik hucresi  (22.03.11 01:37:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.