[]

minitab ile ilgili kaynak

google da aradım ancak pek bana göre bir şey yok.

minitab'da özellikle kukla değişkenler ve beta değerleri ile ekonometrik analizler yapmam lazım. nasıl yapıldığını bilen ya da bununla ilgili bir kaynak bilen var mı?


 
önce değişkeni tek sütun halinde girin, 1. düzeydeyse 1, 2. düzeydeyse 2 değerini falan alsın yani. sonra "calc" menüsü altından "make indicator variables"ı seçin. "indicator variables for" kısmında az evvel girdiğiniz sütun yer alacak. daha sonra bu değişkenleri modele eklerken iki seçeneğiniz var:

- ya hepsini modele ekleyeceksiniz ve regresyon seçeneklerinde "fit intercept"teki tiki kaldıracaksınız,
- ya da modelden bu değişkenlerden birini çıkaracaksınız.

değişkenlerden birini çıkarırsanız çıkardığınız değişken model için baz değeri olur. diğer tüm değişkenler sıfırken aldığı değeri verir yani. yok hepsini ekleyeyim derseniz intercept olmadığından hepsinin sıfır olması bağımlı değişkenin de sıfır olması anlamına gelir, hangisine 1 veriyorsanız onun değerini görürsünüz, okuması daha kolaydır.
  • galadnikov  (18.03.11 19:04:40) 
benim elimde 50 kişilik iki tane gözlem var birisi gelir diğeri harcama.

50 tane gözlemin yarısı doğu illeri yarısı batı illeri. coğrafi bölgenin harcama ve gelir üzerindeki etkilerini hesaplamam isteniyor. nasıl yapabilirim?
  • hakiki ssg  (18.03.11 19:10:25 ~ 19:11:57) 
sadece doğu batı diye mi ayırıyorsunuz? 7 bölgeye ayıracaksanız yukarıda yazdıklarım aynen geçerli. yok sadece doğu batı diyecekseniz veri doğuya ait bir gelir veriyse yanındaki sütuna 0, batıya ait bir veriyse yanındaki sütuna 1 dersiniz (yukarıda yazdığımı yapsanız da tek satır olarak bunları üretecek zaten). stat-regression-regression altından response: gelir, predictor: bölge (az evvel oluşturduğunuz sütun) deyip ok'e basarsanız oluşturur modeli.
aynı analizi (benzer değil birebir aynı) tek yönlü varyans analiziyle de yapmak mümkün. stat-anova-one-way altından yine response ve factor seçiyorsunuz regresyondaki gibi.

regresyon size atıyorum y= 317 + 23x diye bir denklem verdiyse doğudaki gelir 317, batıdaki 317+23 diyorsunuz ortalama olarak. bunu direkt ortalamasını hesaplayarak da yapabilirsiniz zaten. regresyonun size ek olarak sunduğu analysis of variance tablosundaki değerler. yani bu 23'lük fark gerçekten fark olduğunu gösteriyor mu yoksa örneklemin büyüklüğünden, varyansından vs. kaynaklanabilir mi sorusuna cevap veriyor, varsayımların sağlanmış olması koşuluyla.
  • galadnikov  (18.03.11 19:30:26) 
anladım. çok teşkkürler.

son sorum da şu bana 50 il verilmiş. yarısı doğu yarısı batı dediğim gibi. bunun sonucunda ortaya çıkan regresyon da verilmiş. ancak benim sonuçlarım hatalı çıkıyor.

Y = (batıdakinin ortalama maaşı) - (gelir) D1 - (harcama) D2

gibi bir regresyon çıkıyor. d'ler kukla değişken. ben bir türlü bu regresyonu oluşturamadım.
  • hakiki ssg  (18.03.11 19:55:58) 
o denklem nasıl çıktı anlamadım. doğudakileri nerede dahil ediyorsunuz? y (response) olarak hangi sütunu gösterdiniz? bir de maaş gelirden ayrı bir şey mi?

gelirle harcamayı aynı modele dahil edemezsiniz bu arada. onlar her halükarda korelasyonlu değişkenler, onlar üzerinden bu tarz bir regresyon modeli kurmak betaların sapıtmasına yol açıyor. ya daha ileri analizler uygulayacaksınız (temel bileşenler / ridge regression gibi) ya da iki ayrı model kuracaksınız, birinde gelir response olacak, diğerinde harcama.
  • galadnikov  (18.03.11 20:01:56 ~ 20:06:16) 
aa haklısınız ya tamam keşfettim çok teşekkürler yardımınız için. hatalı işlem yapıyormuşum :)


  • hakiki ssg  (18.03.11 20:06:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.