[]

Adliye Stajı Yapan Avukat Stajyerleri Hakkında

merhabalar,

stajlarının ilk 6 aylık döneminde olan (yani adliye stajı yapmakta olan) avukat stajyerleri, aynı anda bir avukatın yanında da çalışıyorlarsa, bu avukatın dosyaları için hacze çıkabilirler mi? veya cmk 134. madde uyarınca yapılan arama işlemine katılabilirler mi? en önemlisi bu işlemlerin sonucunda tutanaklara stj. av. sıfatıyla imza atabilirler mi?

bu konuda herhangi bir baronun veya barolar birliği'nin disiplin kurulu kararı var mı bildiğiniz? paylaşırsanız sevinirim.

şimdiden teşekkürler, iyi akşamlar.

 
yapamaz, çünkü avukatlık kanununa göre adliye stajını yapmakta olan stajyer avukat mesai saatleri içinde adliyede bulunmalıdır. stajyer avukatın tutanağa imza atması, mesai saatlerinde adliyede olmadığına delil teşkil eder. şikayet eden olursa sorun çıkar.


  • overdose  (17.03.11 19:14:41 ~ 19:17:47) 
peki bu işlemlerin geçerliliği ne durumda olur? dosya borçluları veya iş yerlerinde/evlerinde arama yapılan şüpheliler bu işlemlere karşı herhangi bir şey yapabilirler mi? avukat, böyle bir şey yaptırdığı için disiplin cezası alabilir mi?


  • starborn  (17.03.11 19:21:24) 
STAJYERLERİN YAPABİLECEĞİ İŞLER
Madde 26.- (Değişik madde ve başlığı: 4667 - 2.5.2001 / m.15) Stajyerler, avukat yanında staja başladıktan sonra, avukatın yazılı muvafakati ile ve onun gözetimi ve sorumluluğu altında, sulh hukuk mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ile icra tetkik mercilerinde avukatın takip ettiği dava ve işlerle ilgili duruşmalara girebilir ve icra müdürlüklerindeki işleri yürütebilirler.
Bu yetki, staj bitim belgesinin verilmesi veya staj listesinden silinme ile sona erer.

Bu maddeye göre yalnızca stajın 2. altı ayında avukatın sorumluluğu söz konusu. bu konuda disiplin kararı var mı bilmiyorum ama ilk altı ayda yaptığınız işlemlerden siz sorumlu olmalısınız. Haciz tutanağında stajyer avukat sıfatıyla borçludan taahhüt alırsanız bu geçersiz olur.

CMK'nın aramayla ilgili hükmünün 4. fıkrasında ise " İstemesi halinde, bu yedekten bir kopya çıkarılarak şüpheliye veya vekiline verilir ve bu husus tutanağa geçirilerek imza altına alınır." Burada şüphelinin vekilinden bahsediliyor. Buna göre aramada hazır bulunacak ve tutanağı imzalayacak kişi avukat ya da onun yetkilendirdiği bir başka avukat olabilir. Bence stajyer avukatın böyle bir yetkisi olmamalı. ( Bu benim yorumum)
  • overdose  (17.03.11 19:41:00 ~ 19:42:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.