[]

fotoğrafla ilgilenenlere bir maruzatım var

analog vs dijital fotoğraf makineleri konulu bir ödev hazırlıyorum. acaba bu ikisinden birini ya da her ikisini de kullanan arkadaşlar bana neden bunu tercih ettiklerini yazabilirler mi?




 
analogun farkı, nostaljisinde. mp3 player fiyatına neden plak aldığı sorulmaz bir adama. aynı şey bir yerde. eskiye özlem, daha fazla emek verilen, daha çok uğraşılan şeye ilgi.

dijitalin farkı rahatlığında, kolaylığında ve sonucun anında gözüküyor olmasında. galiba insanlar fotoğrafın baskı kısmıyla değil de çekilmesi kısmıyla alakadar olmayı seviyorlar. iki kare çekip, bilgisayara aktarma buradan geliyor olsa gerek. tabi bilgisayara aktarabilmek de önemli bir dijital tercihi. ayrıca analogun film masrafları göz korkutuyor olabilir.

benim fikrim budur.
  • pomolilik  (10.03.11 22:18:23) 
dijital'in hala analog kalitesine ulaşamamış olması da ayrı bi sebep tabii.


  • madyb  (10.03.11 22:29:43) 
dijital fotoğraflarda renk farklılıkları olan yerlerde, mesela lacivert-beyaz arasında mavimtrak bir çizgi görünür. analogda böyle bir şey yoktur. (en basitinden kanyon'un metro çıkışındaki fotoğrafları incelersen her yerden böyle mavi çizgiler geçtiğini gözlemleyebilirsin)

dijitalde renkleri tam olduğu gibi yakalayamama ihtimalin çok yüksek ama analogda dijital değil kimyasal(kimyasal da değil sanki ne ola ki o?) bir işlem olduğundan renkler tam olarak olduğu gibi görünür.

dijital evet daha kolay ama analog daha kalitelidir bu ve benzeri sebeplerden, bana göre tabii ki. ayrıca filmi banyo edip fotoğrafları basmanın zevki başka hiç bir şeyde yok.
  • dasher  (10.03.11 22:37:39) 
İkisi de var ama dijital kullanıyorum. Çok daha pratik ve ucuz çünkü. 4gb bir hafıza kartı olduktan sonra raw çeksem bile 250 taneye yakın fotoğraf çekebiliyorum ve hiçbir masrafı yok. RAW demişken, bir de tabi dijital fotoğraf çok daha fazla hakimiyet sunuyor kullanıcıya.

Şu anda dijital makineler 35mm'nin çözünürlüğü olan 24MP'i yakalamış durumda. Tabi geniş formatta iş değişir orası ayrı. Ancak bir de iyi dijital makinelerin 5000iso değeriyle bana mısın demeden grensiz fotoğraf çekmesi göz önüne alınınca dijitalin analogdan geride olması gibi bir şey pek yok gibi.
  • fortisvita  (10.03.11 22:43:52) 
bana dijital daha zor geliyor. analogda diyafram ve obtüratör ayarlamak daha pratik, dijitalde karışık (analog canon ae1 dijital nikon d90). analog daha zevkli, film kıymetli olduğu için düşünerek ayarını iyi ve hızlı yaparak çekmen gerektiği için üzerinde güzel bir baskı yaratıyor. dijitalde çektiklerim kıymetsiz gibi kötüyse tekrar tekrar çek. veya bakıp sil.


  • call of ktulu  (10.03.11 22:48:51) 
yani dijital artık yaklaştı da, o yaklaşan modeller çok pahalı. misal yakın bir zaman kadar orta format film kadar yüksek çözünürlük yakalıyamıyordu, ama son çıkan leica nın ne bileyim hasselbladın medium format dslr leri 50 megapikselin üzerine çıkıyor. şimdi pentax da çıkarıcak. yani filmli makinenin çok bir anlamı kalmadı.

mesela bir sitede hemen hemen denk bir slr bir de dslr nin fotoğraflarını karşılaştırmışlar. slr de slide film kullanılmış. dslr de daha çekilmiş aynı fotoğraf daha keskindi.

benim hala filmli makine kullanmamım en büyük sebebi paramın olmayışı. misal ilerde canon g10 ya da panasonic d-lux falan alabilirsem analog makinelerimi de rafa kaldıracağım.

misal dslr ile fotoğraf çkemye çıkıtğımz aman bir olayın 30bin farklı açıdan fotorğafını çekebiliyorum. ama filmli makinede en ideal açıyı bulmak için kendimi zorluyorum, bu iyi bişey bence..
  • cedric tweedledee  (10.03.11 22:48:54) 
asıl dijital makineler ile fotoğraf çekiyorum, hobi olarak analog makineleri kullanıyorum.
dijitalin hız, anında ön izleme gibi doğrudan faydaları tartışılmaz.
analog makine kullanırken en çok hoşuma giden kısmı sonuçların süpriz olması.
dijitalde çekip bakıyorsun iyi veya kötü, analog'da ise teknik bilgi ve tecrübe ile çıkacak sonucu tahmin ediyorsun, birkaç düzeltme uygulayıp yine çekiyorsun ve sonucu bekliyorsun. belirsizlik insanı heyecanlandırıyor. ardından çıkan iyi fotoğrafların tatmini ise dijitalden kat kat fazla. beklemenin getirdiği bir haz sanırım.
  • thebug  (10.03.11 23:00:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.