[]

bilgisayarım ile ilgili beni rahatsız eden bir durum var.

kısaca açıklayayım hemen. 2008 yazında abd'den almıştım bilgisayarımı. (laptop)
hp dvbilmemkaç special edition diye geçiyor
intel core 2 dua 2.0 ghz t5750

4 gb ram

sahibi idi.

geçen senenin ortalarında sabah uyandığımda bilgisayarımı9n açılmadığını farkettim. çalıştırma düğmesine bastığımda tüm ışıklar yanıyor fan ateşleniyor lakin daha sonradan sönüyordu. ve hiç bi trlü tuşlar çalışmıyordu. ekrana da hiç bir trlü görüntü gelmiyor.

ben de izmirde bir tanıdık tamirciye götürdüm. anakart yanmış dedi. 300 tl ye değiştiririm dedi. eyvallah dedim. sonra bilgisayar çalışmaya başladı.

ama baktım bişiler eksik bunda. ram bilgilerime bir göz attım. 2 gb ram görünüyor. bilgisayarın ram yuvasını açtım. çift slota takılı her biri 2gb olan ramlarınden birisi yuvasına oturtulmamış. aha dedim heralde takmayı unuttu ben takayım. taktım. bilgisayarı açmaya çalıştığımda o ilk karşılaştığım sorun oldu. yani ekrana görüntü gelmiyor. ısışlar yanıyor ama fan susuor falan. hayırdır dedim ram in bi tanesini çıkarttım canavar gibi çalışıyor.

her bir slot ve ram için bütün kombinasyonları denedim. iki ramde de iki slotta da sorun yok.

şimdi bu adam beni kazıkladımı acaba anakart değilştirdim diye. sadece o rami çıkartıp bana aynen iade mi etti?

bi de şarj aletimin uç kısmında şu srekli başımıza gelen kablo ayrılması var. teller birer ikişer kopuyo içinden ama yine de şarj etmede bir sorun yok. tek bir sıkıntı haricinde. oyun oynarken şarjsız oynama sürecinde kasmayan oyun ne zaman şarja takılıyken oynasam kasıyor. sebebi şarj aletimidir?

 
bu genelde bios problemidir aslında "anakart yanmış" gibi bir ifade zaten doğru olamaz o anakartta herhangib bir problem olsa onu tamir edecek kişi sıradan bir tamirci değil en temizi hp nin servisidir.


  • saiko  (06.03.11 14:04:54) 
tamir eden kişi babamın bürosunun olduğu iş hanında bürosu olan bir bilgisayar mühendisi ya da ona denk bişi ama bilmiyorum. aslında epey de para kazanıyor , hem tanıdık sayılır hem de benim üçyüz liramla zengin olmaz ama insanın içine kuşku düşüyor. çnkü tamir öncesi ve tamir sonrası 4 gb ram ile kullanımda yaşanan sorun tıpatıp aynı. sadece ramlerden birini çıkarınca sorun düzeliyor.

bi de bu bios falan anlamıyorum hiç. şu andan itibaren bilgisayarımı kendi imkanlarımla düzeltip 4 gb kullanabileceğim bir tol yokmudur ki?
  • harrage  (06.03.11 14:11:06 ~ 14:11:29) 
aklıma gelen tek yöntem var alakasız da olabilir ama sen gene de uygula, 2 rami da tak aletin bataryasını çıkar şarj aletini çıkar(herhangi bi yerden güç alamasın yani) sonra açma kapama tuşuna basılı tut(5 dakka 10 dakka ne bileyim yeterli baskıyı uygulayabilecek bi kitap bişey koyabiliyorsan koy üstüne kalsın öyle biraz, çok kalırsa iyidir) sonra elektriğe tak bi dene(pili takmadan).


  • saiko  (06.03.11 14:23:46) 
bunu bir deneyim. umarım işe yarar. ama bu durumun teknik nedenini açıklayacak birisi de olsa ne güzel olur. çnkü içimi kemiriyoru bu olayın bit yeniği gibi olması. 300 lira az buz para değil. hele bir öğrenci için.

yani iki ram in aynı anda takılı olması ve bilgisayarın çalışmaması her iki ram ve slot da sorunsuz olmasına rağmen nasıl mmkün olabilir?
  • harrage  (06.03.11 14:29:34) 
anakartı degistirmis ise siz acip bir goz atin yeni mi degil mi 2008 de alinan pc nin anakarti ile yeni takilan arasinda bir fark olmaz mi kaldi ki bu parcalarin pek cogunda uretim tarihleri de yaziyor diye biliyorum yani daha once kullandıgim ve halen kullandigim pc yi devamli parcalayip takiyorum ve tarihler mevcut uzerlerinde.

yalniz acamam diyorsaniz kurcalamayin ,cunku acip takarken arızayi tamir edicem diye pc yi kullanilmaz hale getirmedim degil hani.nacizane bir oneri benim ki eger kontrol etme imkaninin var ise bir bak bakalim.
  • kulustur  (06.03.11 14:42:18) 
daha önce hiç açmadım pc yi. ama eğer arka kapağını açtığım zaman içindekiler fırlamıyacaksa uçuşmayacaksa açmayı düşünürüm. bilgisayar hp pavillion un dv serisinden birisi. bordo ağırlıklı bir rengi var , special edition diye geçiyor. hani şu siyah pavillionların aynısının tıpkısı. arka kapağı açsam sorun olur mu ki.

zaten açmak istiyorum çünkü fan deli gibi kirlenmiş ve çok ses çıkartıyor. eminim ki tam verimiyle çalışmıyor.
  • harrage  (06.03.11 15:16:31) 
bilen birinden yardim al ben bir adet laptopi parcaladim bu yuzden.

sor cevrene anlayan biri yardim etsin zaten saatci tornavida aletleri lazim sana.
  • kulustur  (06.03.11 15:19:12) 
@saiko'nun dediği yöntem 5-10 sn yapılıyor o da statik elektriği almak için. yani gerek yok 5-10 dk ye ve sizin sorunuzun çözümü olduğunu sanmıyorum.


  • dieselsingle2  (06.03.11 15:35:00) 
izmir de olmasan gel bakalim derdim daha yeni bir set tornavida aldim.
pc servisten geldi ve birtakim kablolari baglayamamislar :)
fonksiyon kayiplari vardi bi daha gitmeye usendim actim hallettim.

ama mutlak anakarta bak tarih de vardir onda hani 2009 ve cillopsa okey.
aslinda uygun tornavida varsa eline bi de video kamera al cunku soktugun hic bir seyi hatirlayamiyorsun sonradan ,gidebildigin donusu mumkun olan yere kadar git ama abartmmaaaa.

belki az biraz acip anakarti gorursun konfigurasyonu bilmiyorum bazilarinda cok basit sokuluyor sansliysan :)

ama yine de gunahina girmiyim ya bildigini yap sen.dimreteye prince giderken evdeki bulgurdan olma.
  • kulustur  (06.03.11 15:42:22) 
eskişehirdeyim burda okuyorum. acacayım artık napalım ,bu devran böyle gitmez.

cevap verenlere çok teşekkürler:)
  • harrage  (06.03.11 16:25:05) 
faz farkı sorunu var. amerikada elektrik 50hz türkiyede 60hz. amerikadan alınan elektronik ürünler uygun görünüyor ama sonradan astarı yüzünden pahalıya geliyor. şebeke elektriği frekans farkından ötürü makinen sürekli ısınır. zamanla parçalar zarar görür ve hurdaya döner. en güzeli hiç almamak alıyorsan da güç kaynağını şebekeye dönüştürücüyle bağlamak.


  • makel  (06.03.11 17:29:34 ~ 17:31:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.