[]

Futbol kuralları ile ilgili bir soru...

Baştan söyleyeyim futboldan falan anlamam. Sadece dün birden aklıma salak salak takıldı ekşi duyuru ahalisi bilir muhakkak doğrusunu dedim.

Şimdi mesela basketbolda her şey saniyeler ile limitlenmiş, topun oyuna dahil olma süresinin de, topun potaya değmeden geçirebileceği zamanın da belirli bir ölçüsü var. Yani biri topa sarılıp cenin pozisyonu alıp, üzerine bütün takım arkadaşlarını yorgan olarak alıp uzun süre yerde bekleyemez.

Futbolda da benzer bir kural var mı? Mesela bütün takım oyuncuları bir halka yapıp, içeriye kimsenin zor kullanmadan giremeyeceği bir etten duvar oluşturup, topu da araya alıp bekleyebilir mi 90 dakika? Yoksa böyle şeyleri engelleyen bir kural var mı? Mesela bu yapı bir kere oluşturulursa ufak ufak hareketlerle kaleye bilr girilir top ile beraber. Aklıma gelen şey karşı taraf yapıyı bozmak için foul yapabilir falan ama o da bir yere kadar yapılabilir sanıyorum. Böyle bir yapıyı oluşturması da kolay değil tabi...

Aptal bir soru ama aklıma takıldı. Diyelim ki ikinci yarının başında bir gol attık. Sonra topu aramıza alıp beklesek ne olur ki? Bir süre limiti var mı basketboldaki gibi?

 
vakit gecirmeye yonelikten sari kartlar, sonrasinda kirmizi kartlar, sonrasinda hukmen maglubiyet


  • turkish tekila  (28.02.08 10:32:50) 
Yani vakit geçirme derken, bu kafadan verilen bir karar mı? Mesela diyelimki beklemedik ama ufak adımlarla kaleye doğru ilerledik. Hatta stratejimiz böyle, top oyunda ve böyle oynuyoruz diyelim... Biraz sürreal bir senaryo ama bunları engelleyen deterministik bir kural vardır diye düşünüyorum.


  • kurukafa  (28.02.08 10:42:04) 
hayır. top oyunda kaldığı sürece istediğiniz kadar vakit geçirebilirsiniz. kurallar dahilindedir. yani yapabiliyorsanız elinizi kolunuzu değmeden topu alıp üstüne oturun. o top oyundadır. hiçbir oyuncu alamazsa teorik olarak 90 dakika öylece durabilirsiniz. basketboldaki gibi 24 saniye hücum süresi gibi bir süre yoktur.

ha top oyun dışına çıkmıştır (kalecinin eliyle tuttuğu süre de dahil). oyuna sokulması geciktirilirse o zaman hakem uyarır, oyuna sok da başla diye. kart gösterebilir. ama top oyundayken dediğiniz (topu ortaya alıp halka yapmak) teorik olarak mümkün ve gayet de kurallar dahilindedir. almak isteyen gelir alır.
  • kibritsuyu  (28.02.08 10:45:19) 
bir kural olmasa dahi o mac disiplin kuruluna gider, bir sekilde ceza verilir. teoride mumkun gorunse de pratigi takimin basina is acar


  • turkish tekila  (28.02.08 12:37:17) 
teoride mümkün ama pratikte değil.
sebebi basittir.
böyle bir durumda topa sahip olmayan takım oyuncularından biri rakibe bir faul yapar. faul kullanılana kadar top oyuna girmeyeceğinden ve bu süre uzatılamayacağından mümkün olmaz.
olması için karşı takımı da komple bağlamak lazım.

gerçi o zaman da devreye federasyonlar, fifa girer, ceza yağar.
  • delikan76  (28.02.08 13:16:33) 
teoride de olmaz o. topun üstüne oturamazsınız. çift vuruş verilir. bırakın üstüne otrumayı yerdeyken ayaklarınız arasına falan da sıkıştıramazsınız (bu maçlarda ara sıra yaşanır, izlerseniz rastgelirsiniz) onun dışında oyuncuların halka yapıp aralarına topu aldıklarını düşünsek bile, bir rakip oyuncu topu almak için hamle yaptığı zaman bu halka bozulmazsa hakem yine faul çalıp topu rakip takıma verecektir.


  • pispinti  (28.02.08 15:51:32) 
futbolda topu oyundan saklamak fauldur. endirekt serbest vurusla cezalandirilir. ama eger o kadar iyiysen 90 dakika boyunca kendi sahanda paslasabilirsin. paslasabilirsen.


  • kezzy homeros  (28.02.08 16:24:29) 
kezzy homeros, şundan bahsediyor sanırım;

www.youtube.com
  • gregory  (29.02.08 00:06:48) 
ekşi duyuruda sorulmuş en güzel sorulardan biri kesinlikle bu.

bana kalırsa teoride de pratik te de mumkun. top oyunda bir kere. herhangi bir top saklama da yok. halka içerisinde paslaşılabilir bile hatta. kesinlikle kural harici birşey yok. ancak çok feci kavgalar çıkar o maçta. ilk halı saha maçında deneyeceğim.
  • emcedeltate  (27.04.09 22:32:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.