[]

Tavsiye Keyboard

efenim kendi çapımızda eserler ortaya koymak, kah pc ye bağlayıp kayıt yapmak, bilimum programla diğer enstrumanlarla birleştirip müzik yapmak istediğimizden bir klavye almaya karar verdik. lakin, ne alalım, ikinci elleri güvenilir midir, amatör calismalar için işimizi ne görür? gibi sorulara cevap bulamadığımızdan, bilirkişilerden yardım istemeye karar verdik.

şu 49 tuşlu alet işimizi görür mü mesela?

www.hepsiburada.com

bi de bu varmış:

www.hepsiburada.com

bu biraz daha profesyonel gibi:

urun.gittigidiyor.com

 
bir kere eğer ses kartınızın midi girişi varsa kesinlikle midi çıkışlı bir klavye alıp bilgisayara mididen bağlayın.

ses kartında midi çıkışı yoksa geçenlerde la traviata midi'yi usb'den bağlama aparatı gibi bir şey sormuştu. onu da araştırabilirsiniz.

hatta kendi içinde hiçbir enstruman, ritm, vs. olmayan, sadece tuşlardan ibaret midi klavyeler de var. enstruman olarak bilgisayardaki enstruman bankasını (ya da adı her neyse sound font mu deniyor, general midi mi deniyor) kullanıyor.

üzerinde durmanız gereken şey kesinlikle midi. gerisi teferruat.
  • kibritsuyu  (27.02.08 13:26:18) 
bahsi geçen cihazları pc'ye bağlayıp kayıt yapmanız mümkün değil pek. midi arabirimini desteklemedikleri için durum böyle. eğer bilgisayar tabanlı kullanacaksanız klavyeyi (ki sabit ve basit bir org'dan yüzlerce kat daha efektif kullanım sağlıyor), şunu şiddetle tavsiye ederim:

www.hepsiburada.com
  • swallowed arsenic  (27.02.08 13:31:35) 
Eğer ki canlı performanslarda kullanılmayacaksa (ki öyle bir durum varsa da bu kadar ucuz bir klavyeyle düşünmeyin zaten) bir midi klavye almak her zaman için daha iyidir diye düşünüyorum. diğerlerinin de belirttiği gibi bunlarda ses sentezleyici bir modül yok, yani piyasada synthesizer adıyla bulunan(dandik olanları türkiyede org adıyla geçiyor) klavyeler gibi değillerdir.

çok lazımsa bu casiolar da bilgisayarda kaydedilebilir, bir sakıncası yok. elle tutulur bir prodüksüyon beklenmemeli ama sonuç anlamında.

Fekat bu midi klavyeleri usb girişinden takıp Cubase, Reason, Ableton Live, efendime söyleyeyim, fruity loops gibi programlardaki synthesizer veya samplerlar ile veya bulabileceğiniz binlerce vst'ile kullanarak herhangi bir hardware de elde edemeyeceğiniz performans ve çeşitliliği elde edebilmek mümkün. hardware synthlerde (veya bu yolladığınız orglarda diyelim) bu kadar özgür olabilmek mümkün değil, tam aksine son derece kötü seslere talim etmeniz olası.

ama evet, bir midi klavyeden asla tek başına ses alamama gibi bir olayınız var, ona göre karar vermek gerek.
tavsiye olarak
1- EMU Xboard
2- M-audio Axiom
bunlardan çok daha ucuzları da vardır eminim. 100 dolardan aşağı bulamazsınız ama, sanmıyorum
  • gimbal  (27.02.08 14:40:55) 
ya bütçem kısıtlı olduğu için, 150 ytl üzeri beni bi miktar aşacaktır. o yüzden ince eleyip sık döşemeye çalışıyorum. anladığım kadarıyla midi out bulunan klavye seçenekleri bana kayıt yapma olanağı sağlıyor. lakin usb midi klavyelerde daha başarılı sonuçlar alabilirim. laikin uygun keseme hitab eden midi klavye bulamadım pek. ayrıca direkt üzerinden ses alabilmem büyük bi artı benim için, o yüzden midi çıkışı bulunan klavyeleri tercih edeceğim.cevaplarınız için teşekkür ederim.


bu bağlamda, daha detaylı yardım edebilecek kimse var mı?
  • schimsonique chaiselongue  (27.02.08 16:09:21) 
not editliyorum mesajı : satın alamazsan git tünele kirala en temizi.

sayın @kibritsuyu birincisi kötü bir niyetim yoktu.
ikincisi en gelişmiş bilgisayar ve klavyelerde olsa asio sürücüsü olmadan muhakkak latency problemi yaşanacaktır kanımca.
ayrıca midi çıkışı olan her hangi bir klavye iş çözer demişsiniz.
bakınız midi klavyelerde midi ile yapılan bağlantılarda latency diye bir problem var.onu ortadan kaldırmak içinde aşağıdaki linkte verdiğim çeviriciler kullanılıyor.
www.compel.com.tr

yani bu işler dıraşıdan gözüktüğü gibi değil, ne demişler alet işler el övünür.
şöyle yapalım isterseniz. banka hesabınızı verin size 150 ytl yatırayım.ve kurduğunuz sistemle neler yapabildiğinizi gösterin.gösterinki öğrenelim.
  • omer460  (27.02.08 16:53:45) 
casio ma-150'de midi out var galiba.

www.mydukkan.com
  • kibritsuyu  (27.02.08 16:55:03) 
kısıtlı imkanlarıyla amatör işler yapmak isteyen kişilere kırılarak gülmeniz hoş değil sayın omer460. siz profesyonel müzisyen olabilirsiniz ama soru sahibi arkadaşın yapmak istediği şey için en azından başlangıçta sadece midi out'u olan bir klavye, midi portu olan bir ses kartı ve basit bir ses işleme programı yeterlidir. albüm aranjmanı falan yapacağını, profesyonel şarkılara altyapı hazırlayacağını sanmıyorum. evde çalalım söyleyelim kaydedelim, demo hazırlayalım gibi bir şey olduğunu düşünüyorum.

150 lira bütçe ile istenilen şey gayet güzel yapılır. ha evet serdar ortaç şarkısına altyapı hazırlanamaz ama çalalım söyleyelim kaydedelim denilir pek güzel.

daha önce de gitar efekt programı sorulan bir soruya "boşver sen bu işleri, gitarı kapıcıya ver, anfiye de dantel ört" diye bir cevap vermiştiniz ki o da bu kadar rahatsız etmişti beni.

o yüzden gerek bu soruya olsun, gerek başka sorulara olsun, kişinin beklediği kriterlerde cevap vermenizi, istenilen şey o kriterlerde mümkün değilse bile daha uygun bir üslüpla cevap vermenizi öneririm.

polemik yaratmak niyetinde değilim ama yazmadan da duramadım.

müzik çalışmalarınızda başarılar dilerim.
  • kibritsuyu  (27.02.08 17:10:53) 
@omer46: efenim hyde park da cıkacağız, klavye rehin olduğu için acilinden çözüm arıyoruz.

katılmanıza, 18 grup arkadaşım da katıldılar gülerek, ilahi.

ama yaklaşımınız yardımcı olmaktan öte, ukalalık gibi geldi bana. biliyorsunuz, kutladık sizi, sağolun.

ma150 mantıklı görünmekte, onu seçiyorum sanırım.

tüm arkadaşlara teşekkürler.
  • schimsonique chaiselongue  (27.02.08 17:30:28) 
ma-150 yi tesisata nasıl bağlıyacaksın :) kulaklık çıkışındanmı?


  • omer460  (27.02.08 18:04:52) 
www.compel.com.tr

180 YTL'ye bunu al,

Asio4All sürücülerini google'da arat, indir.

Bir de p2p programlarından veta www.magesy.ws sitesinden cubase ve reason indir.

Serdar Ortaç şarkılarına bile altyapı yaparsın. Ha, ikinci adım olarak şöyle giriş seviyesi bi düzgün ses kartı da alırsan, m-audio'nunkilerden misal, her işini görür.

Ben önce m-audio Keystation 49e ile başladım, anakartın dahili ses kartını Asio4All sürücüleriyle kullanıyodum. Sonra biraz para harcayıp www.compel.com.tr bu aleti aldım, bir sonraki adımım da yine m-audio'nun keystation pro 88 modelini almak oldu, klavye olarak.

180 liraya çözülür işiniz.
  • sherinian  (28.02.08 08:50:43) 
keystation88 in üzerindeki mavi led ler çalışıyomu?tahminlerime göre teker teker bozulmaya başlamış olması lazım.


  • omer460  (28.02.08 11:44:17) 
çalışıyorlar hala.


  • sherinian  (28.02.08 15:17:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.