[]

Elektronikçiler,özellikle anakart tamiri yapabilen biri bakabilirmi?

Asus anakart var bi tane, klavye ve mouseun ışıkları normsl bir şekilde yanıyor power supply nin arkasına fişi takınca..
Ama Anakart hiç bir şekilde tetiklenmiyor..(Fanlar dönmüyor) pinlerini kısa devre yaptım masanın üstüne kurup makinayı.. olmuyor...
-Kartı görsel muayene yaptım..kırık çatlak,yanık bir eleman yok
-Chipset-kuzey güney köprüleride ısınmıyor.
-USB leri ölçtüm kısa devre falan yok.
-Ram ları çıkarıp öylede denedim
-BIOS pilini çıkardım,taktım olmadı
-Jumperları kurcaladım , olmadı
-Güç kaynağını değiştirdim olmadı..
-Başka fan denedim acaba fanmı bozuk diye,olmadı..
Fanı söküp işlemci yi elimle dokunduğum zamanda hiç ısınmıyor..Normalde elimi yakması gerekir çalıssa sanırım... İşlemciye hiç akım gitmiyor galiba..
Sonuç olarak bana bunların dışında arıza burda olabilir diyebilecek olan varmı? Elimde
birsürü hurda anakartta var ordan smd düzeyi olsa söküp değiştirebilim..Sıcak hava makinamda var..BGA hariç herşeyi değiştirebilirm herhalde..Chipsetler falan bozulmadıysa... Bana chipsetler bozulmus gibi geliyor ama nasıl emin olabilirim.Test etme metodu varmı? Ya da arıza şurada diye nokta atışı yapabilecek olan varmı? Çok önemli...

 
Anakartın tek katmandan oluşmuyor. SMD elamanı söksen de başarılı bir şekilde takabileceğinin garantisi yok.

Ben arızayı bulmak için bütün her şeyi söküp başka makinada denedim, arızanın anakartta olduğuna emin olunca da attım çöpe. esas sorun güç kaynağıymış, yanarken anakartımı da yanında götürmüştü.

Anakartının arızasını bulup tamir etmek elektrik elektronik mühendisi olsan bile oldukça fantastik.

ÖZET : DIY lik bir olay değil, boşa vakit kaybetme.
  • kimlanbu  (03.03.11 20:51:47 ~ 20:52:30) 
bir adet şundan + tomarla donanım bilgisi:
www.passmark.com

hiç tetiklememesinin sebebi pek çok olabilir. ama bildiğim kadarıyla o tetikleme akımının dolandığı bir çember var (ki şu an anlatamıyorum), o yol üzerindeki transistörleri ölçmek isteyebilirsin.
  • celeron 300a  (03.03.11 22:09:19 ~ 22:11:41) 
Eğer anakartın servis manuelini bulabilirseniz orada teknikerler için ölçüm almaları gereken noktalar yazar, aldığınız değerleri karşılaştırıp arızayı tespit edebilirsiniz. Başka türlü biraz zahmetli olur, hele ki anakar kimlanbu'nun dediği gibi çok katmanlı bir devre kartına sahip, sök-tak işleri elleri yaralamaktan başka işe yaramıyor.


  • johan sebastian  (03.03.11 22:23:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.