[]

Korsan Kitaplarla İlgili

Merhaba,

Korsan kitap alan birisi değilim. Uzun zamandır da bulunduğum yerlerde orada burada korsan kitap satan adam görmüyorum. Ama belli ki satılıyor ve alınıyor.

Benim genel izlenimim bu korsan kitapçılarda yalnızca dönemin çoksatarlarının bulunduğu ve zaten adam gibi bir kitap almak isteyen kişinin korsan kitapçıdan eli boş döneceği yönünde. Sorum, bu izlenimimin doğru olup olmadığı.

Bir de bu düşüncemin dolaylı etkileri var. Sözgelimi "Fiyatlar yüzünden mecburen korsandan kitap alıyoruz" diyenlerin aslında piyasadaki dönemin niteliksiz çoksatarları dışında kitap okumadıklarını düşünmüşümdür. Siz ne dersiniz?

 
katılıyorum. ama korsan esas vurgununu okul kitaplarından vuruyor. okul kitapları 100 küsür liradan satıyor. neymiş yurtdışından geliyormuş ondan pahalıymış. korsanda aynı kitap 20 lira. onu alıyorum.

okumalık kitaba gelince sıralamam şöyle: arkadaş, kütüphane, korsan, orjinal. ki kitabı da beğendiysem korsan aldıktan sonra kitap benim olsun, kütüphanemde dursun istersem orjinalini alıyorum.

ama senin baktığın yer de öenmli. misal bizim olgunlarda ne ararsan var.
  • ayiadam  (03.03.11 20:21:47) 
ilk izlenim de doğruluk payı var; ama ikincisinde yok. insanlar para olmadığı için korsana yöneliyor. eğer korsancının d&r kadar arşivi olsa en az senin dopdolu kütüphanene baktığın kadar sevinirdi. ve elinden geldiği kadar çok şey alırdı. bu bakış açının sebebi sanırım korsan alanlara karşı beslediğin antipatden kanaklanıyor.


  • mayeskuel  (03.03.11 20:27:31 ~ 20:58:56) 
ofset ders kitaplari girla ama...


  • ucan sincap  (03.03.11 20:29:29) 
simdi anladigim kadari ile sordugun sey korsan kitabin etik durumu degil, korsan kitaplarin ve korsan kitap alicilarinin niteligi. eger bu ise sordugun, yerden göge kadar haklisin, korsan kitap satanlarin büyük cogunlugu esnaflik yapiyor sadece. kitap ile ilgileri bir seyyar saticinin sattigi çin menşeili semsiye ile ilgisi kadar yalnizca. alıcılar da aynı sekilde daha cok vakit dolsun elimde kitap olsun diyerek okuyanlar bana göre. popüler edebiyat seckin edebiyat ayrimi yapmak cogu zaman uzak durmaya calistigim bir mesele, ama ne yazik ki korsan bile olsa o kitaplar icin harcanan kagida aciyorum.

fiyati yüzünden kitap alamayan ama gercekten "gercek" kitaplar okumak isteyenler icin kisitli da olsa kütüphaneler var, halk kütüphaneleri, üniversite kütüphaneleri var. ikinci el kitap satan yerler var. internet üzerinde arandıgında bulunacak zibilyon tane okuma kulübü, kitap bagislayanlar, kitap degis tokusu yapan gruplar var, türkce ve ingilizce binlerce kitabin cesitli formatlarda e-metinleri var. yani okuyacak adam icin tek secenek korsan kitap degil. ama korsanlastirilmis popüler edebiyat bir tür aidiyet sagliyor, herkesin elinde dolastirdigi konustugu facebook ta paylastigi kitaplari okuyor olmak, popüler olan diziyi izlemek, popüler olan ayakkabilari giymek, popüler müzigi dinlemek ve restoranda yemek yemek gibi kültürel bir aidiyet sagliyor ve her kültürel aidiyet göstergesi gibi sadece bir gösterge. köksüz, anlamsiz ve tekrar üretilebilir bir kimliklendirme aracı. bu bağlamda, kitap bir tüketim nesnesi olarak degerli ve herhangi bir tüketim nesnesi gibi tüketilerek var oluyor ancak. uzatmadigimi umuyor, bu vesile ile bourdieu okumanın faydali olabilecegini hatirlatarak selam ediyorum.
  • atmacaged  (03.03.11 20:31:04 ~ 20:39:41) 
@mayeskuel yok, antipatiden ziyade bir gözleme dayanıyor. kitapların pahalılığından dem vurup korsandan aldığını söyleyenlerin tamamı olmasa da içlerinde oldukça kalabalık bir kesim var ki normalde zaten kırk yılın başı kıytırık çoksatarları (dan brown'undan iclal aydın'ına, hanefi avcı'sından metal fırtınalara) okuyor. onları da korsandan alıyor zaten.

kaldı ki şu mantıkla da gidebiliriz. eğer ilk izlenimim doğruysa, yani yalnızca kıytırık çoksatarlar korsanda bulunuyorsa, bir kesim de yalnızca korsandan alıyorsa - ders kitaplarını ayrı tutuyorum - bu durumda o adam zaten gidip o kıytırık çoksatardan başka bir şey okumayacaktır. yani ikinci izlenimim bir antipatiden ziyade bu mantığa dayanıyor. dah doğrusu bir antipati varsa korsandan alanlardan ziyade ömründe okuduğu en nitelikli kitap twilight serisi olanlara karşı.

@atmacaged evet, doğru. işin etik boyutunu sormuyorum. uzun yanıt vermenizse bir sıkıntıdan ziyade keyif verir. sorduğum bir soruyu birileri uzun uzadıya yanıtlamış, oku oku bitmesin, ne güzel işte. :)
  • microfiction  (03.03.11 20:36:40 ~ 20:42:18) 
Ben de uzun zamandır korsan kitapçı görmüyorum. Korsan kitabın "moda" olduğu zamanlarda her tür kitabı görürdüm. Çoksatarlar, yandan epeyce yemiş klasikler, hatta benim de emeğimin geçtiği bir kitabı piyasaya çıkmasından kısa bir süre sonra korsan tezgahında görmüştüm ki bu iki gruba da dahil değildi :)

İkinci soruyu da boş geçmeyeyim: Ben de sizin gibi düşünüyorum genellersek ama hepsi böyle değil. Arada epey iyi okurlar da kitabı ikinci el piyasasına düşmeden okuyabilmek için korsan alıyor, sonra orijinalinin ikinci elini alıyor.
  • sourlemonade  (03.03.11 21:10:32 ~ 21:13:49) 
korsan kitapçılar hala devamlı tezgah açıyorlar. üst geçit ve alt geçitlerde (özellikle metrobüs) günün belli saatleri (genelde sabah işe gidiş ve akşam iş çıkışı) konuşlanıyorlar. bir de pazarlarda da devamlı görüyorum.


  • orange coffee  (03.03.11 21:12:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.