[]

Jetlag olmamak için ne yapılmalı?

Uçuşum burada öğleden sonra başlayıp doğuya doğru yaklaşık 23 saat sürecek. Vardığımda saat 22 dolayları olacak orada. Buradan 9 saat ileride.

Jetlag olmamak için yolculuk boyunca hiç uyumamayı ve vardığımda ise 12-1 gibi yatıp yaklaşık 9-10 saatlik uykunun ardından kalkıp güne devam etmeyi düşünüyorum. Belki 3 saatlik ilk yolculuğumda 1-2 saat uyusam iyi olabilir diye düşünüyorum. Sizce bu plan işe yarar mı? Öneriler, fikirler??


 
23 saat sıkıcı bir yolculukta uyumayacağınıza inanıyor musunuz gerçekten? ben hayatta yapamazdım mesela :)
eğer uyumadan durabilirseniz sizin yazdığınız çok mantıklı. yok eğer uyuyacaksanız bence uçağa binmeden bozun düzeninizi. bir gün öncesinde hiç uyumayın. sonra uçakta uyursunuz 7-8 saat falan. ondan sonra indiğinizde doğruca yatağa.

  • sen git ben geliyorum  (25.02.11 10:55:48 ~ 11:05:29) 
23 saatlik uçuşta uyumamanız mümkün değil. ayrıca dediğiniz yapsanız da 9 saatlik fark (avustralya sanırım) dediğiniz gibi kalkıp güne devam ederim şeklinde kolay olmayacaktır. her saat farkına alışmak için 1 gün geçer denir. yani 9 saatlik saat farkı 9 günde düzelir. hemen dönecekseniz (ki sanmıyorum) atraksiyonlara girmek yerine aksine bol bol uyuyarak kendinizi sağlam tutun. öyle uyumarak uyku kaydırmak asla işe yaramaz.
ingilizce varsa (ki avustralya ise vardır sanırım :) www.nojetlag.com şu işe yarar sanırım.
farkındaysanız her tür öneri hep sağlıklı olmakla ilgilidir. yani su için, uyuyun dinlenin egzersiz yapın gibi. içki içip kafayı vurup sızın, sonra uyanınca 6 bardak kahve içip ayılın demez. :)
  • ben smyrna  (25.02.11 11:00:36) 
23 saat uyumamanın imkanı yok. Zaten 3 saatin sonunda tüm perdeleri kapattırıyorlar uçakta. Karanlıkta mecburen uyuyorsun. En iyisi bir gece önce hiç uyumayın, uçağa uykusuz binin. Zaten 2 saatin sonunda kesin uyumuş olursunuz. Aralarda kalkıp gezinir yine uyursunuz. Zaten ne kadar uyusanız bile vardığınızda kendinizi çok yorgun hissedeceksiniz. Bence varır varmaz direk uykuya dalın. Boşuna direnmeye çalışmayın. Sabah da 11 gibi en geç kalkmış olursunuz.
İyi yolculuklar şimdiden:)

  • esma_sultan  (25.02.11 11:03:38) 
(bkz: melatonin)


  • catamenia  (25.02.11 12:11:29) 
kafana takacak bisi diil 2-3 gunde alisiyorsun. galiba avustralya dusunuyosun.


  • tezek  (25.02.11 13:12:31) 
okul zamanları sabahlara kadar oturduğumu düşününce hiç uyumamak olabilir diye düşündüm :) hiç olmasa bile 3-4 saat uyusam gidince de hemen yatsam biraz iyi olur sanırım. gittikten sonra biraz atraksiyonlu olacak o yüzden minimum zararlı olmasını istiyorum. uyku düzenini çabucak değiştirebilen birisiyim ama biyolojik saat dinler mi bilemiyorum. Önerilerinizi düşününce normal bir günün ardından uçakta 3-4 saat civarı uyku, bol sıvı tüketimi, egzersiz ve olursa da melatoninle en iyi uyum süresini yakalayabilirim galiba.

Hakikaten tüm hava yollarında perdeler kapattırılır mı? karanlık da olsa dışarıyı izlemeden yolculuk çekilmez...

Cevaplar için teşekkürler. Evet istikamet Avustralya.
  • turcino  (25.02.11 13:21:43) 
Ben saatimi bir kac gun onceden gidecegim yerin saatine gore ayarlarim. Her saate bakip kendimi gidecegim yerin saat diliminde hayal ederim. Uyku saatlerimi esnetirim. Bir de gittigim yerin saatine uyarim. En fazla 2 gun suruyor alismam.


  • curt  (25.02.11 13:43:54) 
doğuya doğru uçmak jetlag açısından her zaman daha sıkıntılıdır. kolay gelsin.

jetlag taktiklerinin en çok kabul göreni uçuştan önceki uykunuzu iyi almak, gidilen yerde de gerekirse ilk günü atlayarak sonraki akşam vakitlice uyumaktır. bunun yerine gitmeden önce uykunuzu oraya göre ayarlamayı da tercih edebilirsiniz tabi.
  • 386 dx  (25.02.11 15:28:31 ~ 15:28:53) 
haci panic disorder and wine diyosun olay cozuluyor. gelince iki de xanax veririz sana mis gibi olursun.


  • tezek  (25.02.11 16:22:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.