[]

Köpek Eğitimi

Yaklaşık 3 aylık bir golden köpeğimiz var. Eğitimiyle fazla ilgilenemediğimiz ve iyi eğitilmiş olmasını istediğimiz için, ayrıca biraz da bu konuda tecrübesiz olduğumuzdan bir köpek eğitim merkezi ile çalışmak istiyoruz. Yalnız kendilerine güvenebilmemiz gerekiyor. Merkezde kalmasını istemiyoruz, biz götüreceğiz, eğitim bittikçe onla geri döneceğiz. Neyse, Ankara'da iyi olduğunu bildiğiniz böyle bir yer var mı?

Ayrıca activekennel.com adındaki sitede yazdığına göre 1 saatlik 3-4 derste aşağıdaki linkteki eğitimleri verebileceklerini söylüyorlar. Sizce 3-4 ders bunlar için yeterli mi?

Link: www.activekennel.com

Bu konuda bilgisi olan arkadaşların cevaplarını bekliyoruz.

 
3-4 derste bunların hepsini öğretmeleri imkansız...
ismini zaten kendi kendine öğrenecektir.
otur-yat öğretilebilir, aten golden siz öğremeseniz de anlar, elinizle gösterdiğinizde. ama beklemeyi 3-4 saatte kimse öğretemez. köpeğe bekle dersin oturur, en fazla 5-6 saniye bekler o şekilde.
yalnız kalmaya da alışamaz o kadar sürede, mutlaka canı sıkılır hayvanın, yalnız kaldığında havlamaz, etrafı dağıtmaz belki, ama bu yalnız kalmaya alıştığı anlamına gelmez. biz sıkılmasın diye edindik ekşiduyuru vasıtasıyla, ikisi takılıyor ben evde yokken (köpek 14 aylık golden)
saldırganlık vs. olayını goldenlarda hiç görmedim ben.
merdiven inip-çıkma eğitimi ne yahu, ben öyle bir eğitim vermedim, kendi kendine inip çıkıyor zaten hayvan.
  • de jure  (25.02.11 01:12:29) 
Bizimki de zaten merdiven çıkabiliyor. Evde yalnız başına kaldığında kendi kendine oyun oynuyor ya da yatıyor. Bizimki golden kırması olduğundandır belki, birazcık saldırganlık olabiliyor ama onu da yatıştırmaya çalışıyoruz.

Diyeceğim o ki, bizim için önemli olan tek şey komutlar. Otur'u öğrendi sayılır. Bekle, gel, dur gibi komutları öğrenmesini istiyoruz. Geçen günlerde Astro'yu dolaştırırken 1 yaşında bir rottweiler ile karşılaştık. Otur-yat-öl-abiyi sev gibi çeşitli komutların hepsini anında uyguluyordu. Biraz imrendik açıkçası.

Acaba biz mi biraz acele ediyoruz? Tek korkum, çeşitli yerlerde yazana göre bu eğitimlerin sadece 6 aylık olana kadar verilebiliyor olması. Öğrendi öğrendi, öğrenemedi bir daha öğrenemeyecek çıkarımını yaptım ben. Yanlış mı düşünüyorum acaba?
  • gzg  (25.02.11 01:21:57) 
ben köpeği aldığımda zaten 6 aylıktı... ve eski sahibi bakamadığı için bana verdi, gezdiremiyormuş, ilgilenemiyormuş vs.
geldiğinde hiç eğitimi yoktu, adı limondu, ve sadece adını biliyordu.
biz önce ismini değiştirip kewell yaptık (kedimizin ismi de baros) 1 haftada yeni ismine alıştı.
şimdi otur-yat-gel-git-getir komutlarını anlıyor. ama bekleyi öğretemedim..
bazen otur deyince yatıyor ya da yat deyince oturuyor, karıştırmaması için otur veya yat derken elimle gösteriyorum yapması gerekeni. yat dediğimde yeri gösteriyorum mesela.
ilk geldiğinde sokağa çıkmak eziyetti, sürekli koşturuyordu, ama şimdi akıllandı, tasmayı çözsem bile yanımda yürüyor.. bunun için özel bişey yapmadım, her gün gezdirdim, beni dinlemediğinde tasmasından sertçe bir kez çekerek dikkatini çektim.
daha önce hiç köpek beslememiştim evde, her şeyi uzman tvden ve ekşiden öğrendim.

mama konusu çok önemli; marketlerde satılan mamalardan almayın, iştahla yiyor ama çok zararlı. biz chapi kullanıyorduk, göğsünde ve kuyruk sokumunda sürekli yara vardı, hep kaşınıyordu oralar, oda alışmıştı biz de ordaki yaralara.. bir kere proplan deneyeyim dedim ve 4-5 günde tüm yaralar iyileşti, köpeğin tüyleri bile daha parlak oldu.
market mamalarının kilosu 6 liraya geliyor, proplansa açık alırsanız, 10 lira bizim burdaki petshopta. dandik mamadan 100 gram vereceğinize proplan veya muadili bir mamadan 600 gram verin, aynı fiyata gelir ve çok daha faydalı olur.
bir de haftada en az 2-3 kere meyve verin. (elma ve portakalı çok seviyorlar, soyup-dilimleyip verin)
biz tavuk verdiğimizde göğsünde ve kuyruk sokumunda yukarda bahsettiğim yaralar çıkıyor, onun için tavuk vermiyorum, arada sırada kasaptan kemik (dana veya kuzu...tavuk değil) alıp içine buğday-bulgur-mercimek vs. katıp kaynatıyorum.. her gün kuru mama vermiyorum, 10-15 günde bir kemik suyundan yaptığım şeyi yediriyorum.
  • de jure  (25.02.11 02:04:32 ~ 02:05:13) 
Benim bildiğim itaat eğitimi 6 aylığa kadar değil, 6 aylıktan sonra veriliyor ki bu sebepten ötürü ben de köpeğimi 6 aylık olduğunda götürmüştüm eğitime.

Ben eğitim için Tarkan Özvardar a götürdüm. Orada kaldı. Dayak vs. gibi konulardan çekiniyorsanız eğer gidip yerinde kendisiyle görüşebilirsiniz, görebilirsiniz. Oradaki köpeklerin eğitmenlere karşı tepkilerine bakın. Badem 1 yaşına girmek üzere arada bir idiyoruz Tarkan abinin oraya hayvan beni unutup eğitmenleriyle oynaşıyor.

Temel itaat, ileri itaat hepsini birden su kadar sürede veririz diyenlere itimat etmeyin lütfen. Böyle bir şey yok. Ayrıca ACC ( Ankara Canin College - Tarkan Özvardar - ) Ne zaman isterseniz gidip köpeği görebiliyorsunuz.
  • aredhelrim  (25.02.11 06:54:13) 
temel eğitim için bir hafta fena değil aslında ama gerçekten ufakmış.
ben kendi köpeğim için polislere K9 eğiten bir kişi ile görüşmüştüm. evinize geliyor ve sizinle birlikte çalışıyor, yani size köpeği eğitmeyi öğretiyor. biraz tuzlu bir fiyat çektiği için vazgeçtim ama paranız varsa deneyebilirsiniz. eğitmenin ismini anımsayamıyorum ama çankaya vet kliniği size yardımcı olacaktır.

  • kediebesi  (25.02.11 08:08:01) 
Öncelikle cevap veren herkese teşekkürler arkadaşlar. İçime biraz da olsa su serpildi.

@de jure: Komutları öğretmeye çalışıyoruz halen, umarım başarılı olabiliriz. Mama olarak market maması hiç kullanmadık. Hill's ile başladık, Profine ile devam ettik. Şimdi Orijen siparişi verdik, onu bekliyoruz. Arada yoğurt veriyoruz biz de, bayılıyor. Hatta sokakta ilk önceleri tasmayla yanımızdan yürümesini sağlamak için bir kasede yoğurtla aklını başından alıyorduk Astro'nun. Öyle öyle tasmayla yürümeyi öğrendi. Önden giderek bizi çekince biz de tasmasından çekerek yanımızdan yürümesini sağlıyoruz.

Veterinerimiz tavuk da verebilirsiniz dedi ama zaten yavru köpek mamalarının çoğunda tavuk olduğu için belki de az miktarda et verebiliriz diye düşündük, köfte olarak.

@aredhelrim: Valla 6 aylıkken başlıyor diyorsanız çok iyi, o zaman demektir ki iyi bile öğrenmiş şimdiye kadar bizim sıpa. :) Dayak konusu değil asıl derdimiz; yani tabii ki dayak mevzuu olmasını istemeyiz ancak bizden uzak kalmasını istemiyoruz. Bir de ne kadar güvenirsek güvenelim, daha önce hiç tanımadığımız birilerinin yanında kalacak ve biz Astro'yu bir veterinerden daha 20 günlükken alıp ölümden döndürdük, veterinerlere bile güvenimiz yok yani. Yine de belki kalmadan eğitilebilmesinin yolları vardır. Siz ne kadar ücret ödüyorsunuz diye sorsam?

@kediebesi: En başta bizim istediğimiz eve gelsin, yanımızda eğitsin idi zaten ama biz de fiyatı düşünüyoruz işte. Ne kadar istediler sizden?
  • gzg  (25.02.11 09:14:41) 
yukardaki cevapları okumadım, mükerrer olabilir, kusura bakmayın.

3 aylık yaş, eğitim için çok erken bir yaş. köpeğin en az 6 aylık olması gerekiyor. az buçuk bebeklikten çıkmış olması lazım.

temel itaat eğitimini onlar verse de bir süre sonra eğitime siz de katılıyorsunuz ve bir süre hergün komut çalıştırıyorsunuz, çalışıyorsunuz. bunu yapmazsanız unutuyor köpek.

ben bir çiftliğe göndermiştim eğitime, 2 hafta kadar kaldı ve çok zayıfladı. eleştirince de yok efendim koşmuş, yağlarını atmışmış vs.. köpeğini göndermiş insanlardan öneri almanız çok doğru bir karar. ben de köpeğini göndermiş birinden bulmuştum yeri ama... neyse güvendiğiniz veterinerler varsa onlara da sorabilirsiniz. veterinerin güvenilir olması önemli, kimisi gönderdiği köpek başına komisyon alabiliyor ya da karşılıklı paslaşmalar vs..

eğitim aldırmak önemli, özellikle nasıl davranacağından emin değilseniz tepenize çıkmaya çok müsaitler :) bu durumlar için de şöyle bir söz var: o sizin değil, siz onun köpeği olursunuz. bunlar insanı ele geçirmeye, çaktırmadan ya da direkt sözünü geçirmeye o kadar meyilli ki ' ayyy kıyamam' derken, bir bakmışsınız hanfendinin, beyfendinin sözünden, kaprisinden dışarı çıkamıyorsunuz :)

bu arada Tamer Dodurga'nın köpek psikolojisi üzerine yazdıklarını da okuyabilirsiniz.

not: köpeğim hasta biraz bu aralar, gaza gelip uzatmışım lafı. neyse yavru köpekle hayat zor ama keyiflidir, size iyi eğlenceler :)
  • pyro clustic flow  (25.02.11 16:01:27) 
mesaj attım. bi de bol bol caeser millan izleyin.


  • kediebesi  (25.02.11 19:50:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.