[]

Insaat Sektoru ve Arap Devrimleri

1) Insaat Sektoru, neden genellikle az gelismis ulkelerde pazara sahiptir? Az gelismis ulkelerin insaat muhendisleri, firmalari yok mudur? Bu sektorun Avrupa, Avustralya, Amerika kitalarinda da kayda deger pazari var midir?

2) Devrimlerden sonra ulkeler kendi muhendislerine seyyar saticilik yaptirmaktansa, is verirlerse-ya da devrimlerden sonra ortaya cikan baska sonuclarla- bu Arap Devrimleri bu sektoru nasil etkiler?


www.haberpan.com

Tesekkurler

 
gelişmiş ülkelerde inşa edilecek fazla birşey kalmamıştır şeklinde sığ bir mantık yürüteyim.


  • yazararme  (24.02.11 13:18:31) 
insaat ekonomi(?) yaratmak icin arac olarak kullaniliyor cokca. insaat yapiliyorsa, beyaz esya satilir, hali satilir, perde satilir, bunlarin tasimasi icin insan kullanilir falan falan..demem o ki, insaat ekonomiyi ivmelendiren bir sey.. bu cepte olsun. cok ulkede insaat muhendisi yok, gayet yok. var da, iyisi yok. insaat baya tecrube isteyen bir sey. aslinda kolon-kiris yapmak zor olmasada bir yerin uretimini planli yapmak cok kolay degil. ve su da var, uretimde yapacagin bir hata cok pahaliya mal olur, ve minimum maliyetle uretmekken amac, kimse hata istemez insaat sektorunde. ve bi hata yaparsin, atiyorum 60 gun uzar is, bir suru maliyet eklenir, sonra seni kovarlar:) (project manager'ler duzenler is sirasini(?) ki bunlar hep baya iyi egitimli tiplerde cikar, kolay bi sey degil)her yerde kayda deger pazar payi vardir mutlaka, ama ulkeden ulkeye degisir (diye tahmin ediyorum, oyledir ama.)

bi soru da su: istanbul'da binlerce yeni konut yapiliyor, ama kim icin? yani herkesin evi var, sokakta kalan kimse yok, ya da sokakta yasayanlar al(a)miyor o evleri. ekonomiye pompa olsun diye direkt yapilan o evler. ev yapiyorsun, kum satan kazaniyor, isci kazaniyor, tasiyan kazaniyor falan falan. ve dikkat edin, bir kriz(?) oldugunda ilk insaat sektoru durur, ve krizden cikmak icin de hep insaat sektoru pompalanir.

neyse, cok karisik falan yazdim da umarim bir yarari olur az da olsa.

bir de: bir de gelismemis ulke demek, yolu, evi, stadyumu, baraji falani filani olmayan ulke demek. tabii ki orda canli olacak o sektor, o da ayri. ve cok cok geri kalmis ulkelerde calisan muhendisler falan bok gibi para alir. cunku guvenli degildir, cnku hayat kotudur, cunku kimse gitmek istemez oraya...ole.(bu son bi de'nin soruyla alakasi yok da, dursun o da orda)
  • c non  (24.02.11 13:55:30 ~ 13:58:04) 
(bkz: olaya bir de şu açıdan bakmaya ne dersiniz)

gerek libya'da olsun gerek suudi arabistan yada diğer zengin arap ülkelerinde yerel halk doğru düzgün bir iş yapmıyor. yani çoğu çalışmıyor. çalışan da memur oluyor. özel sektör ve özellikle hizmet sektöründe dışardan gelenleri çalıştırıyorlar. mesela arabistan'da bütün berberler türk'tür. bütün temizlikçiler endonezyalıdır yada başka bir ülkedendir. bu işin sosyal yönüydü.

bir de teknik yönü var. yine bu arap ülkelerinde eğitim seviyesi vasatın biraz üzerinde olduğu için nitelikli eleman bulmak da hayli zor. çok iyi eğitim alanı zaten sülaleden yada aşiretten zengin olduğu için avrupa'da yada amerika'da takılıyor. işlerini büyütüyor ama gelip ülkesinde çalışmıyor.

yani fazlasıyla yatıp ense yapmaya alışmış arap halkları halinden memnun , halkı bir şekilde uyuşturup başkaldırmasının önüne geçen yöneticiler memnun , parasını alabildiği sürece deli gibi iş yapıp para kazanan şirketler memnun. win-win-win durumu.
  • solomon  (24.02.11 18:07:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.