[]

[hukukçular] örgüt suçu - iştirak - bu ikisi arasındaki yoğunluk farkı

şimdi "suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu" var, bir de "iştirak" müessesesi var, yargıtay bir kararında ortada bir örgüt bulunmadığına hükmetmesine rağmen "örgüt yoktur o halde iştirak vardır" gibi bir sonuca ulaşmış. fakat örgütteki suç işleme iradesi ile iştirakteki suç işleme iradesi arasında yoğunluk farkı var, iştirakte daha yoğun. (iştirak edenlerde belli bir suçu işleme iradesinin varlığı aranırken örgütte bunun zorunlu olmadığı belirtilmiş, sadece örgüt yapısı içerisinde olmaları suç için yeterli) yani yargıtay isnad edilen ama olmadığına kanaat getirdiği suçtan daha ağır neticelere yol açabilecek bir durumun varlığına hükmetmiş bulunuyor (kanımca)

bu durumla ilgili bir yazı yazmam gerek, kitapları karıştırdım, google'da arattım ama tatmin edici bir sonuca ulaşamadım. bu konuyu daha önce araştırmış, elinde kaynak bulunan ya da fikir yürütmeme yardımcı olabilecek olan birileri var mı?


 
hayır diyerek başlayayım görüş bildirmeye. şöyle hayır, yargıtay ortada örgüt olmadığını tespit edip iştirakten hüküm kurunca örgüt suçuna nazaran daha ağır bir sonuca hükmetmiyor.

şöyle ki, bir kişi diyelim ki bir suç örgütü bünyesinde bir yağma suçu işledi. bu kişi hem örgüt üyesi olmaktan hem de yağma suçundan ayrı ayrı ceza alır. yani gerçek içtima kuralları uygulanır burda.

ama eğer ortada bir örgüt yoksa; diyelim ki birinci adam silah temin etti, ben yol kestim, sen adamı silahla korkuttun başkası da çantasını aldı. burada bir örgüt iradesi yok sadece dört kişi birlikte suç işleme iradesi var. burada her bir fail sadece yağma suçuna iştirakten sorumlu olacak. yani tek bir suç.

ama yukarıda dediğim gibi eğer bu suç örgüt çerçevesinde işlenmiş olsaydı hem yağma hem de örgüte üye olmak suçundan cezalandırma yoluna gidilecekti. (ayrıca örgüt lideri ve kurucuları örgüt bünyesinde işlenen her suçtan sanki bizzat kendisi işlemiş gibi sorumlu olur.)

yani sonuçta ne oldu, yargıtay örgüt yok iştirak var dedi ve bu sonuç örgütten daha ağır neticelere sebep olmadı.

kaynak olarak öğrenciliğimden hatırladığım izzet özgenç in suça iştirak ve faiilik isimli bir kitabı var. iştirak örgüt suçu ile de ilişkili olarak anlatılıyordu bu kitapta. çıkar amaçlı suç örgütleri diye de bir kitabı vardı yanılmıyorsam.
  • kirmizi gul demet demet  (19.02.11 00:43:28) 
eksik yazmışım, yazacağım yazı örgüt suçunun isnad edildiği kişilerden biri hakkındaydı, bu kişinin suçlanmasının sebebi, örgüt yapılanması içinde kabul edilen birimlerden birinde önceki bir tarihte görev almış olması, yani bir şekilde örgüt suçunun kapsamına sokulmuş ama örgüt mevcut değil dediğimizde eldeki bilgilerle iştirakçi (müşterek fail, azmettiren ya da yardım eden) olduğunu söyleyebilmemiz pek mümkün değil.

açıklığa kavuşturmaya çalıştığım nokta buydu işte.
  • weeping guitar  (19.02.11 09:50:22) 
Yargıtay kararını mesajla iletirseniz bana daha iyi yardımcı olabilirim.


  • kirmizi gul demet demet  (19.02.11 12:14:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.